10:49 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ακριβό µου (διαστηµικό) Ίντερνετ...

Ακριβό µου (διαστηµικό) Ίντερνετ...

Προ των (εναέριων) πυλών βρίσκονται οι δορυφόροι του Έλον Μασκ, που θα τεθούν σε τροχιά ώστε η θυγατρική εταιρεία του Starlink να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Ίντερνετ στην Ελλάδα.

Ο mr Tesla είχε από καιρό ενδιαφερθεί και για την ελληνική αγορά, μια κίνηση που (αναπόφευκτα) θα αυξήσει τον ήδη τεράστιο ανταγωνισμό των υπαρχόντων παρόχων. Με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την παροχή υπηρεσίας του δορυφορικού Ίντερνετ της Starlink και αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ. Ο σχεδιασμός είναι αυστηρός και βαίνει με χρονοδιάγραμμα. Ως εκ τούτου, όπως γνωρίζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η επίσημη έναρξη του δορυφορικού Ίντερνετ μετατίθεται για τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Ο δισεκατομμυριούχος και πλέον πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος από την κορυφή της σχετικής λίστας, θα αυγατίσει την παρουσία του στην Ελλάδα.

Σταθμοί 

Μετά την Tesla Greece που έχει πατήσει γκάζι… δυναμικά στην ελληνική αγορά, το υπό υλοποίηση project της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla κατά μήκος της ΠΑΘΕ θα φέρει και το… διαστημικό Ίντερνετ.

∆οκιμαστικό

Η Starlink αναμένεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών από Νοέμβριο, και στη συνέχεια, εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία. Οι Έλληνες… πήραν ήδη μια γεύση προ καιρού. Οι δορυφόροι του Μασκ είχαν «αναστατώσει» αρκετούς, καθώς πέρασαν πάνω από αρκετές περιοχές της χώρας και αυτό επιβεβαιώθηκε με την κυκλοφορία σχετικού βίντεο, που ελήφθη στην Κοζάνη.

H απόβαση της Tesla στο Golden Hall

Προσγείωση μέσω ΚΥΑ

Η ΚΥΑ θεωρείτο απαραίτητη ώστε να προχωρήσουν νομίμως οι διαδικασίες εγκατάστασης των δορυφορικών πιάτων, που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, με τη διαφορά όμως ότι εκτός από δέκτες σήματος λειτουργούν ταυτόχρονα και ως πομποί.

Η σχετική απόφαση βασίστηκε στην εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την αδειοδότηση εταιρειών δορυφόρων που διαβιβάστηκε στο υπουργικό γραφείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και «ξεσκονίστηκε» πολλάκις, διότι για πρώτη φορά έρχεται τέτοια τεχνολογία στη χώρα μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Η Starlink έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό τις προπαραγγελίες της νέας υπηρεσίας της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων. Η εν λόγω υπηρεσία υπόσχεται καθολική πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο με ταχύτητες που φτάνουν τα 150Mb/s και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας.

Ο Elon Musk προσπάθησε να πουλήσει την Tesla στην Apple

Συνδεσιµότητα

Η δοκιµαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρυσι στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήµερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιµότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει θέσει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους, µε στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 µέσα στα επόµενα χρόνια.

Στη Γηραιά Ήπειρο, Starlink «πιάνουν» σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερµανία, Βρετανία, Ολλανδία και, σχετικά πιο πρόσφατα, στη Γαλλία. Παράλληλα µε εµάς οι Ιταλοί, που θα δοκιµάσουν οριακά πιο γρήγορα την beta εκδοχή της Starlink µε τους πρώτους 10.000 χρήστες.

Στόχος της Starlink είναι να δηµιουργηθεί στη χώρα µας ένας επίγειος σταθµός, ο οποίος θα στέλνει τα δεδοµένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε χαµηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Στην αρχή θα χρησιµοποιηθούν επίγειοι σταθµοί που ήδη έχει αναπτύξει η εταιρεία σε γειτονικές χώρες, αλλά στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναπτυχθεί επίγειος σταθµός και στην Ελλάδα, πιθανότατα εντός του 2022.

Πιθανός «υποψήφιος» προορισµός είναι το Κορωπί, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο µε αφορµή την επένδυση της Lamda Helix (Digital Realty Company), που θα καταστήσει την Αθήνα ένα hub συνδεσιµότητας. Ένα σταυροδρόµι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Εάν επιλεγεί τελικά η περιοχή θα φιλοξενήσει τον σταθµό (hub) που θα «συλλέγει» και θα «διανέµει» τηλεπικοινωνιακή κίνηση σε µια ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Πάντως αναµένονται µε ενδιαφέρον η δοκιµή του δικτύου, η ανταπόκριση των Ελλήνων και η αντίδραση των εγχώριων παρόχων…

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας