More

  Al Jazeera: Η περίπτωση της Ελλάδας – Πώς ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού

  Στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα του Al Jazeera και στο πώς τα κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού, με ανταπόκριση από την Αθήνα του John Psaropoulos.

  Με τίτλο «Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού» και υπότιτλο «Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, οδήγησε την Ελλάδα στο να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής που διαθέτει», το ρεπορτάζ ξεκινάει παραθέτοντας τα μέτρα της Ελλάδας: Ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό. Όμως οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι.

  Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων -81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τις 17.000 στη γειτονική Ιταλία.

  Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη.  Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα. Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.

  Ο π/θ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή: «Κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα, είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν έχουμε το πρώτο θύμα. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνίσει δεκάδες».

  Άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ και προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

  Στη συνέχεια αναφέρεται η άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση «επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» και παρατίθενται οι περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, εξαιτίας της λιτότητας.

  Σημειώνεται ότι από 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Ελλήνων, είναι πάνω από 60. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η προωθημένη γραμμή άμυνας, ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε.

  Χρησιμοποιείται μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής της Ελλάδας

  Αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής.  Στη συνέχεια σημειώνεται ο Παγουλάτος, ότι η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, ίσως άφησε την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, καθώς η χώρα χρειάστηκε να  διαχειρίζεται κρίσεις από το 2010.

  Ο οικονομικός σύμβουλος του π/θ Άλεξ Πατέλης σημειώνει: «Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα το διαχειρίστηκε αυτό καλά. Αν επιτύχουμε θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη φήμη μας. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης.»

  Τώρα όμως ίσως να επανήλθε η αξιοπιστία της Ελλάδας. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει. Αν και η μάχη που δόθηκε είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη, όμως η ήταν αποτελεσματική και κέρδισε το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης.»

  Η αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα, κέρδισε για τον Μητσοτάκη την φήμη της καλής διαχείρισης, σε αντίθεση με ηγέτες που αψήφησαν τον κορωνοϊό στα αρχικά στάδια.Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει. Μέσα σε μια νύχτα, μεγάλα κομμάτια του εμπορίου και των υπηρεσιών, που τροφοδοτούν με φόρους τη χώρα, μετατράπηκαν σε δαπάνες για την κυβέρνηση.

  Το κόστος των επιδοτήσεων και εκπτώσεων φόρων στις επιχειρήσεις και τα 2,4 εκ. εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε € 5,1 δις.

  Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση, αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;

  «Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ των συνεπειών στην υγεία και των οικονομικών συνεπειών» δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγου, που χρημάτισε σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στην εποχή της κρίσης. «Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός.»

  Ο Πατέλης δηλώνει ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα. «Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας , τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα» δήλωσε.

  Επίσης λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαθέτει δημοσιονομικό “μαξιλάρι” ύψους € 15,7 δις. Παράλληλα το ρευστό της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σε € 20 δις. όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

  Αυτό το “μαξιλάρι” κρατάει την Ελλάδα σε υγιή οικονομική κατάσταση, μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί ο Τσακλόγλου. «Το εκτιμώμενο κόστος του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι €3,5-5 δις. μηνιαίως και συμπεραίνει ότι το απόθεμα ρευστού, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει για τρεις μήνες ή λίγο περισσότερο.»

  Οικονομικά μέτρα 

  • Σε 1.7 εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (περίπου το 80 τοις εκατό του συνόλου) θα δοθεί βοήθημα 800 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,53 δισεκατομμύρια δολάρια).
  • Για 2.2 εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και 700.000 αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες έχει γίνει αναστολή είσπραξης φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τον Απρίλιο. Το κόστος για την κυβέρνηση εκτιμάται σε περαιτέρω 2,1 δισ. ευρώ (2,29 δισ. δολάρια) και 1,6 δισ. ευρώ (1,74 δισ. δολάρια) αντίστοιχα.
  • Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,09 δισ. δολ.) σε δάνεια επιστρεπτέας προκαταβολής από την κυβέρνηση.
  • Οι κυβερνητικές δαπάνες ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ (762 εκατομμύρια δολάρια) για την πρόσληψη περισσότερων γιατρών και νοσοκόμων, τη δημιουργία προσωρινών κέντρων υγείας, την αγορά τεστ διάγνωσης και προληπτικών ατομικών τεστ και την παροχή μπόνους στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
  • Τα μέτρα για την προστασία της οικονομίας θα φθάσουν το συνολικό κόστος των 14 δισ. ευρώ (15,25 δισ. δολ.), με 10 δισ. Ευρώ επιπλέον (10,89 δισ. Δολάρια) σε μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ρευστότητας – συνολικά 24 δις ευρώ που ισοδυναμεί με 13% του ΑΕΠ του 2019.

   

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι για Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του...

  Σοφία Νικολάου: Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής απαντά σε όλα για την υπόθεση Β. Δημάκη

  Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση της η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου παρουσίασε όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη.  Από τους...

  Φόβους για δεύτερη κορύφωση στο ίδιο κύμα της πανδημίας εκφράζει ο ΠΟΥ αν χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας

  Τον κίνδυνο να υπάρξει άμεση αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και να καταγράφει δεύτερη κορύφωση στο ίδιο /το πρώτο -κύμα της πανδημίας εκφράζει ο Παγκόσμιος...

  Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές – όχι στα Fake News για τον Έβρο

  Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και την δημοσιογράφο...

  Τρύφωνας Σαμαράς: Έχω βάλει τακούνια πολύ πριν τον Γαβαλά

  Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Λάκη Γαβαλά και του Τρύφωνα Σαμαρά. Τελευταία αφορμή η πρόκληση-πρόκληση από τον γνωστό σχεδιαστή για "αναμέτρηση" στην πασαρέλα με...