2:48 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Αλ. Τσίπρας: "Ήταν ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός"

Αλ. Τσίπρας: "Ήταν ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός"

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την πολιτική του κόμματός του και φυσικά τον προϋπολογισμό του 2018, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη “τροϊκανότερο των τροϊκανών” και αφού τον ειρωνεύτηκε για την αστοχία του σχετικά με μία ατάκα του Αϊνστάιν, αναφέρθηκε στην αυτοδυναμία της ελληνικής οικονομίας και στην εικόνα που βγάζει πλέον η Ελλάδα στο εξωτερικό:

«Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που δεν το είπε ποτέ ο Αϊνστάιν. Καλά θα ήταν οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά hoaxes, που αποδίδουν την φράση άλλοτε στον Αϊνστάιν και άλλοτε στον Μπέρναρντ Σω», ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που φαίνεται ότι δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα στην ελληνική Βουλή. Όλως παραδόξως, δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πουν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα και γιατί γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουμε. Η χώρα, μετά από μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πίσω μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε».

«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος στην διεθνή σκηνή, έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος. Έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, τα τελευταία 2,5 χρόνια ανακτήσαμε την αξιοπιστία και ταυτόχρονα, έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν τόλμησε. Στην Δημόσια Διοίκηση, στο πεδίο των δικαιωμάτων, παντού».

«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

«Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε με την παράφραση δήλωσης του προέδρου της Βουλής.Να συγκρίνουμε λοιπόν τι παραλάβαμε και ποιος ήταν αυτός που σας έριξε. Ήταν ο ελληνικός λαός που δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε την χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίζει την λεηλασία. Η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, που υποτίθεται όλοι έπρεπε να σφίξουν το ζωνάρι. Έδωσε σε εμάς στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας, παρά το ασφυκτικό περιθώριο που εσείς διαμορφώσατε, για να πετύχετε την παρένθεση».

«Πετύχαμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, αλλά με ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ. Για εμάς η προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα πέντε δισ. 
Μειώσαμε τους στόχους κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα είχατε εσείς δεσμευτεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Προχωρήσαμε σε πρωτόγνωρη πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, ζητώντας εκ νέου την εντολή του λαού με την συμφωνία και τα μέτρα γνωστά. Ο λαός επέλεξε και πάλι εμάς να υλοποιήσουμε την δύσκολη συμφωνία. Εμάς επέλεξε και όχι εσάς. Μας επέλεξε με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα».

“Κύριοι της ΝΔ; Ξεγελάστηκε δύο φορές ο λαός; Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το ψεύτικο “success story”, γιατί είστε σε αυτή την θέση; Γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και καταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση; Μήπως είναι αδαής ο λαός; Όχι, δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός. Έχει μνήμη γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019. Αφού μπήκατε στην βάσανο των συγκρίσεων, ας την κάνουμε από τώρα, γιατί το 2019 θα είναι η σύγκριση μέρας και νύχτας”.

«Το 2014 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο. Να αποκτήσετε γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Αυτό ήταν η μεγάλη σας επιτυχία. Γι’ αυτό τότε στείλατε και τον Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον, να μιλήσει στην κυρία Λαγκάρντ. Είχατε σχέδιο να στήσετε και ψεύτικο τέλος των μνημονίων, καθώς θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τον αναγκαίο δανεισμό. Τον κ. Χαρδούβελη σας τον έστειλαν πίσω. Όχι γιατί δεν σας αγαπούσαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν. Θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για τέλος των μνημονίων».

Για το κόστος του δανεισμού

«Η συνθήκη για να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση, είναι να αντιμετωπιστεί το κόστος δανεισμού. Εσείς μιλούσατε για επιτυχία με επιτόκια 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας, γιατί σήμερα τα επιτόκια έχουν πέσει, οκτώ μήνες πριν την λήξη του προγράμματος, στο 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε; Το 8% με το 3,7%;».

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για την έξοδο από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο των ομολόγων να είναι σε επίπεδα 2009, δηλαδή 4,5%. Σήμερα, το επιτόκιο είναι σε επίπεδα 2005, που η έννοια της κρίσης δεν υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανακτά το έδαφος για την εθνική της κυριαρχία. Διαμορφώνει δυνατότητα δανεισμού με ευνοϊκό επιτόκιο δίχως τους περιορισμούς του μνημονίου. Δεν είχατε να πείτε τίποτα για τα επιτόκια και συγκρίνατε μήλα με πορτοκάλια. Μας είπατε για το παράδειγμα Κύπρου και Πορτογαλίας. Να σας θυμίσω ότι η Πορτογαλία, σε αντίστοιχο χρόνο με εμάς σήμερα, δηλαδή εννιά μήνες πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, είχε επιτόκια 5%, όχι 3,7%. Σε σχέση με την Κύπρο δέχθηκε το κεντρικό χτύπημα με την είσοδο στα μνημόνια, με «κούρεμα» καταθέσεων. Να σας πω το αυτονόητο. Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνάτε ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο πρόγραμμα. Καμία δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο χωρίς να πιάσει τους στόχους. Καμία δεν έχασε το 25% του ΑΕΠ εντός δύο ετών. Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα. Του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που υπερασπίζεστε».

Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας

«Για πρώτη φορά από το 2009 ανακάμπτουν σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανεμπόριο. Το κυριότερο, η ανεργία -ο πιο κρίσιμος κοινωνικός δείκτης- αποκλιμακώνεται. Ήρθατε, κύριε Μητσοτάκη, πάλι αδιάβαστος Σήμερα τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ λένε ότι το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι σταθερές. Δεν διαβάζετε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, αλλά ψεύτικα αποφθέγματα του Αϊνστάιν και σκίτσα του Αρκά. Εσείς καταγράψατε το μεγαλύτερο ρεκόρ ανεργίας, εμείς καταγράφουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς λουκέτα παντού, εμείς 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Τι θέλετε να συγκρίνουμε;»

«Πολύ κακό σας έκανε η εμφάνιση του κ. Σαμαρά από την κρυψώνα του. Καλό σας κάνει να κρύβεται εκεί που κρύβεται. Δεν πέσατε μέσα ούτε σε έναν προϋπολογισμό. Μας λέτε ότι εμείς υπερφορολογούμε την μεσαία τάξη και πως τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της φορολογίας. Σας λέω: υπερφορολόγηση είναι 30 δισ. ευρώ που επιβάλλατε εσείς ή τα πέντε δισ. ευρώ τα δικά μας; Τον ΕΝΦΙΑ ποιος τον έφερε; Την εισφορά αλληλεγγύης εμείς; Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φέρατε και τώρα μας κατηγορείτε για όσα εσείς φέρατε. Όμως, τους φορολογικούς συντελεστές μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο το μνημονιακό τους αλλάξαμε, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια ήταν εφικτό τα βάρη, προστατεύοντας τους αδύναμους. Εφαρμόσαμε το αφορολόγητο για τους αγρότες. Το κυριότερο, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που για πρώτη φορά τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια. Μόνο από το πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης έχουμε δηλώσεις έξι δισ. ευρώ και σύνολο φόρων 600 εκατ. ευρώ. Όταν εσείς κ. Μητσοτάκη κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών της συγκυβέρνησης την λίστα Λαγκάρντ και την λίστα Μπόργιανς. Μας κατηγορείτε εσείς για το μέρισμα που με δικαιοσύνη μοιράσαμε και όχι με πελατειακές στοχεύσεις, αλλά οριζόντια, καλύπτοντας όλους όσους είναι στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Νομίζετε ότι ο κόσμος ξεχνά εύκολα. Δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς, με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα, δεν πετυχαίνατε ποτέ τους στόχους και δεν είχατε την δυνατότητα διανομής με δικαιοσύνη. Εσείς μονάχα παίρνατε. Αυτό που συνέβη έγινε, γιατί χτυπήσαμε την μεγάλη διαφθορά και φοροδιαφυγή και καταφέραμε να αυξήσουμε την απασχόληση. Σήμερα, ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός κατά δύο δισ. ευρώ».

«Υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;»

 «Εξοικονομήσαμε από την επισκόπηση των δαπανών. Περικόψαμε όσα μπορούσαν να κοπούν. Εμείς δεν κλείσαμε νοσοκομεία, δεν συγχωνεύσαμε σχολεία ούτε απολύσαμε υπαλλήλους. Εσείς δεν έχετε κάνει “update” των στοιχείων και υπόσχεστε μείωση δαπανών και μείωση φόρων. Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μήπως σχεδιάζετε μείωση πόρων για την Υγεία;».

«Μην εξάπτεστε», είπε στο σημείο αυτό στους βουλευτές της ΝΔ. «Το είπε καθαρά ο κ. Μητσοτάκης ότι θα πετάξει όλους τους συμβασιούχους, είτε καλύπτουν ανάγκες είτε όχι. Τους πυροσβέστες που καλύπτουν ανάγκες και τους δέχθηκε η τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης δεν τους δέχεται. Είναι τροϊκανότερος των τροϊκανών».

«Έκανε ο κ. Μητσοτάκης μια αναφορά στο κράτος που θα γκρεμίσει. Αυτοί που πρώτοι εισήγαγαν την έννοια της κρατικής προστασίας ήταν η δική σας παράταξη. Αναφερθήκατε στους γενικούς γραμματείς. Εσείς ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πέραν των απολύσεων, δεν κάνατε μια μεταρρύθμιση. Εμείς όμως σταματάμε το φαινόμενο φεύγοντας ένας υπουργός να φεύγει όλη η δομή. Δημιουργήσαμε μόνιμες θέσεις γενικών γραμματέων, για να υπάρχει η υπουργική μνήμη» .

«Αναφερθήκατε και στον ΟΑΣΘ. Καλό θα ήταν να μην μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Στον ΟΑΣΘ των σκανδάλων που έπαιρνε κρατικό χρήμα, για να έχει σάπια λεωφορεία. Αυτός ο Οργανισμός δεν έχει ούτε ένα στο διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του είναι αμισθί εκεί και κάνει έργο για την χώρα και την παράταξή του. Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες διασπάθισης, όπως ο ΟΑΣΘ».

«Μας λέτε να δώσουμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου σε εργολάβους. Μάλιστα. Βαθιά μεταρρύθμιση. Εμείς με την αντίθετη πρακτική εξοικονομούμε χρήματα. Είναι πρωτάκουστο να υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων -για πότε;- για το 2019 και 2020, για την περίοδο δηλαδή που εμείς την θεσμοθετήσαμε. Έρχεστε και υπόσχεστε αυτό που φέραμε εμείς και καταψηφίσατε εσείς. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».

«Η θετική προοπτική της οικονομίας δίνει ώθηση να αφήσουμε πίσω την κρίση. Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ρεαλιστικός. Κατηγορήσατε και την εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε νέους ανέργους. Το είπατε φιλοδώρημα, προσβάλλοντας τους ανθρώπους που επλήγησαν λόγω των δικών σας πολιτικών. Είναι γεγονός ότι η όποια ενίσχυση προς νέους που βρίσκονται στην ανεργία για εσάς είναι χαρτζιλίκι, γιατί εσείς μετατρέψατε τον κατώτατο μισθό των νέων σε χαρτζιλίκι. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να θυμηθούμε μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι η εναρμόνιση των μισθών εκεί που πρέπει να είναι» .

«Στον πυρήνα της ελιτίστικης σκέψης σας είναι οι μισθολογικές ανισότητες, το δαρβινικό κοινωνικό περιβάλλον. Εσείς άλλωστε αντιλαμβάνεστε τις κοινωνικές ανισότητες ως φυσική νομοτέλεια, ενώ για εμάς είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου. Αυτή είναι μεγάλη ιδεολογική διαφορά. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον να δώσουμε ίσες ευκαιρίες. Εσείς κάθε τέτοια προσπάθεια την βλέπετε ως παροχή ψηφοθηρικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό και βλέπετε να έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε. Θα έρθει και ο προϋπολογισμός του 2019».

«Δεν άκουσα να λέτε κάτι για τους φορολογικούς παραδείσους»

«Δεν άκουσα να λέτε κάτι για τα σκάνδαλα και τους φορολογικούς παραδείσους. Γι’ αυτά δεν λέτε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Όλη η Ευρώπη βοά για τους φορολογικούς παραδείσους. Εσείς δεν λέτε τίποτα. Η σιωπή σας είναι αποκαλυπτική. Πάρτε θέση κ. Μητσοτάκη. Πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που καλούν για συντονισμένες δράσεις. Δεν νιώθετε άνετα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί. Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου, ποια είναι η θέση σας για το πόθεν έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει; Διότι προσπαθήσατε αυτές τις ημέρες να θέσετε θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα όμως δεν αφορά εμάς, αλλά εσάς. Εσείς προσπαθείτε να στρέψετε την Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση επηρεασμού των άλλων εξουσιών. Τιμά και σέβεται την Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχθούμε όμως μηχανισμούς παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων πουθενά. Μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν ήδη κάνει δήλωση για το πόθεν έσχες τους. Έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση αρχές ισότητας και ισονομίας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτή την δέσμευση. Ούτε θα κουραστούμε να την επιβάλλουμε σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

«Σας άκουσα να φτάνετε στο επίπεδο να διαβάζετε αποφθέγματα της πρώην προέδρου της Βουλής. Καλά κάνετε, όλοι κρινόμαστε. Δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα. Εμείς αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις επιλογές μας, να μην φύγουμε τρέχοντας, να κριθούμε από το λαό, να κρατήσουμε την παράταξη και την χώρα και όλοι κρίνονται. Μιας και μπήκατε στον κόπο να διαβάζετε τις δηλώσεις της πρώην προέδρου της Βουλής, να μπω και εγώ στον κόπο να διαβάσω τι έλεγε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης το 2011, που από το βήμα αυτό σας κατήγγειλε ως λαϊκιστή βαθύπλουτο, που ποτέ δεν εργάστηκε και γι’ αυτό δεν ξέρει πως θα βγάλει το ψωμί του. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε αντιπολίτευση; Εξελίσσεστε στον μεγαλύτερο λαϊκιστή. Να τον χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας, γιατί του μοιάζετε» 

«Η χώρα πέρασε πολλά και ο λαός μας πέρασε πολλά. Σήμερα, όλο και περισσότεροι αναφέρονται στον λαό όχι ως τον τεμπέλη, αλλά ως παράδειγμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας. Άντεξε. Έκανε θυσίες, αλλά δεν έχασε την πίστη του. Δεν βούλιαξε στην συλλογική ενοχή. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας και το πλεονέκτημά της. Ο κόσμος της δημιουργίας της προκοπής. Αυτή είναι η δύναμή μας για την επόμενη ημέρα. Ο κόσμος πολιτισμού της δημιουργίας, οι δυνάμεις της εργασίας. Όλοι έχουν στα χέρια τα υλικά για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει. Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν την χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων θα κρίνονται συνεχώς, γιατί η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί. Όμως ταυτόχρονα η μνήμη είναι και δύναμη πίσω από κάθε μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή και όταν συναντά το πείσμα ενός λαού, κάνει θαύματα. Εμείς εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους της χώρας. Τους νέους που έμειναν στην Ελλάδα, αλλά και όσους έφυγαν. Αυτοί και αυτές είναι η επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Τους θέλουμε όλους εδώ. Όλους πίσω για να χτίσουμε την επόμενη ημέρα. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης και Προκοπής και η ημέρα αυτή θα ξημερώσει σύντομα σε αυτό τον τόπο».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας