1:54 Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον το Μάρτιο – Tην Άνοιξη θα είναι έτοιμο το χάπι

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον το Μάρτιο – Tην Άνοιξη θα είναι έτοιμο το χάπι

Άλμπερτ Μπουρλά: «Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%».

Την Άνοιξη θα είναι διαθέσιμο το χάπι κατά του κορονοϊού, αποκάλυψε ο CEO της PFIZER Dr. Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Το χάπι θα σταματήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορονοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο», τόνισε ο κος Μπουρλά.

Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για την Όμικρον

Ο CEO της PFIZER, επισήμανε πως η εταιρία ήδη έχει ξεκινήσει να παρασκευάζει εμβόλιο για τη μετάλλαξη «ΟΜΙΚΡΟΝ» ωστόσο, όπως είπε, αν και θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Αναφέρθηκε όμως με έμφαση στην μεγάλη μεταδοτικότητα της «ΟΜΙΚΡΟΝ».

«Όσο πιο μεγάλη είναι η δεξαμενή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να δούμε νέες μεταλλάξεις στη συνέχεια».

Το πιο πιθανό είναι ότι ο Όμικρον θα επικρατήσει

«Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι ο Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Γιατί περίμενε τη σειρά του για το εμβόλιο

«Υπήρχε »πυρετός» στα εργαστήρια, στα νοσοκομεία που ήταν μέρος της έρευνας και στα εργοστάσια της εταιρίας, που τους είχα ζητήσει να παράγουν ένα εμβόλιο που δεν το είχαμε ακόμα. Τους είχα ζητήσει να είναι έτοιμοι να το παράγουν όταν το βρούμε σε τεράστια ποσότητα» ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά για τις πρώτες στιγμές της έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer μιλώντας για τον εμβολιασμό του, τόνισε ότι «στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είμαι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές. Όμως ήταν η περίοδος που τα εμβόλια ήταν λιγότερα από τους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Οπότε υπήρχαν φαινόμενα ανθρώπων που έκοβαν τη «γραμμή» και πήγαιναν πλαγίως να πάρουν τον εμβόλιο. Σκέφτηκα τότε ότι ήταν πολύ πιο σωστό να περιμένω τη σειρά μου, διότι πρώτον δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αρνητές. Περίμενα μέχρι τον Μάρτιο. Δέχθηκαν πιέσεις επειδή δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και μου λέει «Τί κάνεις; Πρέπει να το κάνεις γιατί εδώ το χρησιμοποιούμε». Δεύτερον, δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, γιατί δεν ήταν η σειρά τους. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δεν θα ήταν δείγμα σωστού ηγέτη αυτό».

Έχω κάνει ήδη την τρίτη δόση

«Έχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από τον Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τον Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό» τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για εργαστηριακά αποτελέσματα, και θα πρέπει να περιμένουν και τα κλινικά αποτελέσματα. «Θα το δούμε αυτό σε λίγες εβδομάδες, γιατί ο ‘Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα» ανέφερε.

Πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

Ο κος Μπουρλά, επεσήμανε πως τον Ιανουάριο του 2020 κατάλαβε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με την Covid-19. «Με κάλεσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μου ζήτησε να συναντηθούμε για τον κορωνοϊό. Η PFIZER επένδυσε στα εμβόλια, γι’ αυτό και ο πανηγυρισμός μας ήταν μεγάλος όταν δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο».

Εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ο κος Μπουρλά αποκάλυψε ότι η εταιρία δίνει τη δική της μάχη ώστε να βρεθεί και εμβόλιο κατά του καρκίνου:
«Με τα εμβόλια mRNA θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. Σε δυο-τρία χρόνια θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Η Θεσσαλονίκη

Ο CEO της PFIZER, δεν παρέλειψε να αναφερθεί πολλές φορές στην αγάπη του προς τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη.

«Όταν βγω στη σύνταξη θα μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Έχω την Ελλάδα μέσα μου. Ακούω Χατζηδάκη, διαβάζω καθημερινά ελληνικές εφημερίδες και θυμώνω όταν ακούω κάτι κακό για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο θέλω να γίνομαι καλύτερος, όνειρο μου είναι τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα» κατέληξε ο επικεφαλής του Φαρμακευτικού κολοσσού.

Ο κος Μπουρλά, υποψήφιος για βραβείο διεθνούς κύρους στο Ισραήλ – που συνοδεύεται με χρηματικό ποσό 1.000.000 δολαρίων, ανέφερε πως αν το κερδίσει, θα διαθέσει τα χρήματα για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η γνωριμία και ο έρωτας με την σύζυγό του

Ο Άλμπερτ Μπουρλά έφυγε 28 ετών από την Ελλάδα, αλλά όπως αποκάλυψε στο «Ενώπιος Ενωπίω» επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και κάνει διακοπές με τους ίδιους ανθρώπους.

«Γνωριστήκαμε στη Θεσσαλονίκη σε έναν γάμο ενός ξαδέρφου του. Αμέσως ερωτευτήκαμε. Όταν του έκαναν πρόταση να πάει στο Βέλγιο, με ρώτησε αν θέλω να τον ακολουθήσω και έτσι άρχισαν όλα. Κατευθείαν του είπα ναι» ανέφερε η σύζυγος του Άλμπερτ Μπουρλά, Μύριαμ Αλχανάτη Μπουρλά.

«Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι εύκολο. Εμείς το κάνουμε εύκολο. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες όταν πηγαίνεις από χώρα σε χώρα, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Παρόλα αυτά περάσαμε πάρα πολύ ωραία» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι το σπίτι. Εκεί που μεγαλώσαμε και θα μας λείπει πάντα. Το πρώτο που παρατήρησα στον Άλμπερτ είναι ότι είναι πάρα πολύ έξυπνος. Επίσης είναι πάρα πολύ γλυκός, πάρα πολύ επικοινωνιακός και με φοβερό χιούμορ» ανέφερε η σύζυγος του Άλμπερτ Μπουρλά.

Και συνέχισε: «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, μου είπε “Ο κορωνοϊός θα είναι μεγάλο πρόβλημα”. Εκείνη τη στιγμή, ξέροντάς τον είπα από μέσα μου “για να το λέει κάτι ξέρει”. Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας, δρόμο».

Την καραντίνα την περάσαμε όπως όλοι μας. Ο Άλμπερτ δούλευε στο γραφείο του στο σπίτι, τα παιδιά διάβαζαν στα δωμάτιά τους. Περάσαμε την καραντίνα σε μία παραδοσιακή οικογένεια. Μιλούσαμε τα βράδια. Κάναμε συζητήσεις στο τραπέζι. Ήταν η καλύτερή μας ώρα. Θέλω να του πω είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που είμαι γυναίκα του και ότι τον αγαπώ πάρα πάρα πολύ» κατέληξε η Μύριαμ Αλχανάτη Μπουρλά.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας