3:53 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά»

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά»

Τις πολιτικές της ΝΔ, «που μας οδηγούν εκ νέου στην κρίση», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019».

Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ άλλων και για τη σημερινή τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Μας παρέδωσαν μια Ελλάδα χρεοκοπημένη»
«Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη μνημονιακή δυστοπία των μνημονίων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την παρουσίαση, ενώ επέρριψε την ευθύνη για αυτή τη θέση σε αυτούς που «χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα, μία το 2009 και μία το 2014» και «παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, οικονομικά, αλλά και ηθικά».

Ανέφερε μάλιστα ότι το σχέδιό τους ήταν να «πνιγεί η κυβέρνηση στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν, αδιαφορώντας αν μαζί πνιγεί και η χώρα», και ότι το ονόμασαν «αριστερή παρένθεση».

Όπως είπε, το βιβλίο αυτό, που περιγράφει την περίοδο των διαπραγματεύσεων από τα «κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ», συγκεντρώνει και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, για τα οποία δήλωσε «ικανοποιημένος και περήφανος».

«Αφήσαμε πάνω από 37 δισ. στα ταμεία»
«Γιατί βγάλαμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων. Γιατί σταματήσαμε την καταστροφή. Ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δισ. στα ταμεία του κράτους», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν «με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία».

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, εκτίμησε πως την «εμπιστεύτηκαν», γιατί «έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια, για να οδηγηθούμε, όμως, εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας – όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών».

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή (21/12) τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογράμμισε πως «η υποτυπώδης φορολόγηση θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό η «υστεροβουλία της κριτικής που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η σημασία των όσων κατάφερε».

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά»
«Το ‘Με την πλάτη στον τοίχο’ είναι ένα βιβλίο που καταφέρνει να μιλήσει για την αλήθεια με τον ένα και μοναδικό τρόπο που υπάρχει: Τα γεγονότα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η επικοινωνία, η προπαγάνδα, η στρατευμένη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας είναι βραχύβιες, όταν η ίδια η ζωή, η ίδια η καθημερινότητα έρχεται να τις διαψεύσει».

«Είμαστε, λοιπόν, σήμερα όλοι εδώ στη παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη που παρουσιάζει την αλήθεια όσων ζήσαμε, συγκινημένοι και περήφανοι για όσα πετύχαμε. Είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας. Αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη: «Δεν ντρέπεσαι που παρακολουθούσες τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ;»

Βουλή – Αλέξης Τσίπρας: “Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας