8:08 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αλήθειες και ψέµατα για την Golden Visa

Αλήθειες και ψέµατα για την Golden Visa

Επιμένουν από το ΠΑΣΟΚ ότι το πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια προκαλείται από την Golden Visa. Τι κι αν τους λένε ότι με μάξιμουμ 15.000 πωλήσεις σε βάθος 10ετίας δεν μπορούν να επηρεάζονται οι τιμές των ενοικίων και των ακινήτων γενικότερα; Με μια ανεξήγητη εμμονή, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του συνεχίζουν το ίδιο… τροπάριο.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ανεξήγητη εμμονή καταδίκης του προγράμματος από το ΠΑΣΟΚ που καταλογίζει σε αυτό την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των ενοικίων και των ακινήτων στην αγορά.


Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η επαναλαμβανόμενη καταδίκη ενός προγράμματος με ελάχιστη επίδραση σε μία αγορά που σώθηκε ακριβώς επειδή υλοποιήθηκε η διαδικασία, την οποία θέλει να καταργήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επικαλούνται, μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη τη φράση του πρωθυπουργού ότι μπορεί να φτάσει η Golden Visa στις 800.000 ευρώ, σε όποια περιοχή κριθεί αυτό ως απαραίτητο, αλλά προσπερνούν άλλες σημαντικές επισημάνσεις και αναφορές. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάμε να δούμε τις αλήθειες και τα ψέματα για το πρόγραμμα που διέσωσε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που εμπλέκονται στα ακίνητα, την κατασκευή, την επισκευή και την ανακαίνιση ενός σπιτιού.

Αλήθειες

1) Η Golden Visa προσφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εισροή συναλλάγματος και τεράστια έσοδα στην ελληνική οικονομία μέσα από τη φορολόγηση των επενδυτών και, βέβαια, από τα παράβολα για τη χορήγηση της άδειας παραμονής.

2) Από το 2013 που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της Golden Visa, έχουν πουληθεί περίπου 15.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το 3% των συνολικών αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα.

3) Αυξήθηκαν τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, αλλά αυτό οφείλεται στην αύξηση του κατασκευαστικού ή του επισκευαστικού κόστους κατά 50% εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

4) Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενοικίων έπαιξαν και τα σημαντικά έργα στις υποδομές, όπως η επέκταση του μετρό στις γειτονιές του Πειραιά και στα δυτικά προάστια.

5) Στα νότια προάστια οι τιμές των ακινήτων, άρα και των ενοικίων, απογειώθηκαν από τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

6) Υπάρχουν χώρες που κατάργησαν το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά και κάποιες που το υλοποιούν ή το επαναφέρουν, και μάλιστα με σαφώς καλύτερους όρους σε σύγκριση με την Ελλάδα, για να προσελκύσουν συνάλλαγμα και επενδυτές. Αλλά σε αυτές τις χώρες αποφεύγουν να αναφερθούν.

7) Στις πλατφόρμες του AirBNB είναι καταχωρισμένα 170.000 σπίτια. Όσες κατοικίες, θεωρητικά, λείπουν από την αγορά.

8) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο TikTik ότι υπάρχουν 770.000 κλειστά σπίτια. Άλλα ανήκουν στο κράτος, κάποια στην Εκκλησία, πολλά σε τράπεζες και funds, ορισμένα σε πολίτες, που για φορολογικούς λόγους δεν τα βγάζουν στην αγορά. Αρκετά εξ αυτών είναι παλιά και χρήζουν ανακαίνισης.

9) Οι Ασιάτες και κυρίως οι Κινέζοι αποτελούν την πλειονότητα των επενδυτών για την Golden Visa, αλλά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη αύξηση του ενδιαφέροντος από το Ισραήλ και. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της λίστας για τη χρήση του προγράμματος.
10) Έχει ανεβεί το κόστος ενοικίασης για τους φοιτητές, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το σοβαρότερο πρόβλημα παρατηρείται στις πόλεις όπου έχουν εγκαταλειφθεί οι φοιτητικές εστίες στη μοίρα τους ή τελούν υπό κατάληψη εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας.

Ψέματα

1) Δεν υπάρχουν 30.000 ή 50.000 επενδυτές όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι της Golden Visa. Σκόπιμα συμπεριλαμβάνουν και τα μέλη των οικογενειών, για να προκαλέσουν τεχνητό πρόβλημα μέσω της παραπληροφόρησης. Μία τετραμελής οικογένεια αγοράζει ένα σπίτι, αλλά βγάζει τέσσερις άδειες παραμονής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά βρέθηκαν τέσσερα σπίτια στο πρόγραμμα.

2) Τα ακριβά ενοίκια στα νησιά δεν οφείλονται στην Golden Visa, διότι εκεί έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις.

3) Οι επενδυτές της Golden Visa δεν προτιμούν τις πλατφόρμες του AirBNB, αλλά τις μακροχρόνιες μισθώσεις, και μάλιστα σε τιμές αγοράς, μέσω των επίσημων κτηματομεσιτικών γραφείων της Ελλάδας. Μόνο το 5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δίνει τα σπίτια σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

4) Η Πορτογαλία δεν έκοψε ξαφνικά το πρόγραμμα. Το μετέφερε στην περιφέρεια από τα αστικά κέντρα, για να βοηθήσει την ανάπτυξη κι εκείνων των περιοχών, επειδή το ενδιαφέρον εστιαζόταν σε Λισαβόνα και Οπόρτο. Μόνο όταν ατόνησε το ενδιαφέρον των επενδυτών αποφάσισαν να το κλείσουν.

5) Δεν ισχύει ότι δεν ενδιαφέρονται για την Golden Visa πολίτες από το δυτικό ημισφαίριο. Αντίθετα, σε ετήσια βάση αυξάνονται οι επενδυτές από τη Βρετανία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προαναφερθείσες αλήθειες και τα ψέματα αναδεικνύουν πλήρως το πρόβλημα που έχουν στο ΠΑΣΟΚ με την Golden Visa και προσπαθούν να παρασύρουν την κυβέρνηση σε μία τακτική ασυνήθιστη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έχουν τονίσει και στο εξωτερικό, η ελληνική οικονομία έγινε ελκυστική για τους επενδυτές επειδή απέκτησε ένα σταθερό περιβάλλον. Χωρίς αλλαγές κάθε τρεις και λίγο, όπως έπρατταν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα της Golden Visa άλλαξε πριν από έναν χρόνο, και μάλιστα σε μεταβατικό στάδιο. Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και μία σημαντική λεπτομέρεια, όπως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα, τότε θα αντιληφθούμε ότι δεν υπήρξε κάποια επίδραση στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια, διότι πολλοί επενδυτές είχαν δώσει προκαταβολές από την προ κορωνοϊού εποχή και καθυστέρησαν δύο και τρία χρόνια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, αν και τα σπίτια είχαν καπαρωθεί. Άρα, δεν μπορεί να αυξήθηκαν μέσα σε 10 μήνες τα ενοίκια στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά επειδή πουλήθηκαν 500-600 σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η «ΜΠΑΜ» παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα, μια και το πρόγραμμα αποτελεί βασικό πυλώνα επιβίωσης για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και δεν μπορεί να εξελίσσεται σε παιχνίδι για μικροκομματικά ή άλλους είδους συμφέροντα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήσεις μισθών, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι βασικές διεκδικήσεις του ΕΚΑ

Τα 4 ραντεβού για να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έξτρα φόρους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας