23:45 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Αλλαγή κλίματος στα Ελληνοτουρκικά. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας εκτιμά ως Επωφελή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Αλλαγή κλίματος στα Ελληνοτουρκικά. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας εκτιμά ως  Επωφελή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Στροφή 180 μοιρών και σε επίπεδο Συμβoυλίου Εθνικής Ασφαλείας φαίνεται να πραγματοποιεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα η Τουρκία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του στις σχέσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κρατών είναι επωφελής για την Άγκυρα και πρέπει να συνεχιστεί.

“Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Η ελληνική στάση

Θετικά όμως αντιδρά και η Ελλάδα με τον υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα  στην εκπομπή “Live News” να δηλώνει πως: “Είναι σημαντικό να εκπέμψουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η συμπεριφορά “βγάζει μάτια” θα έλεγα. Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε νομίζω να το εκλάβουμε και ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε χωρίς να υπεραισιοδοξούμε”

Αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: “Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση, εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε”.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία “για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επίσκεψη του ΥΕΘΑ στην Τουρκία στις 4 Απριλίου

Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδος; Ευχετήρια επιστολή Ερντογάν στον Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας