Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβει και επίσημα η τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών την επαναξιολόγηση του πορίσματος Γκότση για τον Παναγιωτάκη.
Την εξέλιξη αυτή είχε αποκαλύψει το «Open Τώρα!» από τις 13 Ιανουαρίου 2025.
Του Νίκου Νικολετάκη
Η Εισαγγελία προσανατολίζεται να σταλούν στο εξωτερικό για επαναξιολόγηση τα πλακίδια με τα ιστοτεμάχια του 15 μηνών βρέφους. Η 24χρονη θα κληθεί για κατάθεση όταν ολοκληρωθούν τα ιατροδικαστικά. Επίσης δεν αναμένεται να κατέβει κλιμάκιο των ανθρωποκτονιών -προς το παρόν- σε Πάτρα- Αμαλιάδα. Ο εισαγγελέας ζητάει να ενημερωθούν για την επανεξέταση οι γονείς του Παναγιωτάκη και η ύποπτη για την εγκληματική πράξη ώστε να διορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», του «Open Τώρα!», της εκπομπής «Υποθέσεις» και του eReportaz.gr αποκάλυψε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης της Αμαλιάδας προκειμένου συγκεκριμένοι ιατροδικαστές να βγουν αλώβητοι από την άλλη μεγάλη υπόθεση, εκείνη της Πάτρας. Συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι προεξοφλούσαν -κατόπιν υπόδειξης συγκεκριμένων ιατροδικαστών κύκλων με έδρα την Πάτρα- την εξέλιξη της υπόθεσης, υποστηρίζοντας το ακραίο, στατιστικό και επιστημονικά παράδοξο, σενάριο που ήθελε πέντε παιδιά να καταλήγουν από αόρατες λοιμώξεις!
Πόρισμα Γκότση
Όπως έχει αναφέρει η «Μ», οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές αμφισβητούν ευθέως το πόρισμα 13 σελίδων για την αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη που υπογράφει ο ιατροδικαστής Πατρών Ανδρέας Γκότσης.
Ο ιατροδικαστής αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και αναφέρει:
– Ο θάνατος του Παναγιώτη Αβράμη επήλθε συνεπεία ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσα με εγκολεασμό εντέρου.
-Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ευρημάτων που να αποδεικνύουν βίαιο στερητικό θάνατο.
-Τα παθολογοανατομικά ευρήματα αποκλείουν οποιοδήποτε μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου και επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση.
Ο κ. Γκότσης ερμηνεύει την υποξία ωςμειωμένη προσφορά οξυγόνου στους ιστούς. «Υποξία παθαίνεις αν ζεις ή αν μετακινείσαι σε υψόμετρο, όπως οι ορειβάτες», σημειώνει.
Κακώσεις
Στο πόρισμα ο ιατροδικαστής καταγράφει μεν αναλυτικά τις κακώσεις που διαπιστώθηκαν, όπως η εκδορά πέριξ θανάτου στο αριστερό φρύδι, την οποία όμως δεν σχολιάζει, αν και έγινε κοντά στην ώρα θανάτου. Αυτό φέρνει στη μνήμη αυτά που (δεν) έκαναν στην υπόθεση της Πάτρας η προϊσταμένη του Γκότση, Αγγελική Τσιόλα, και η ιατροδικαστής Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα.
Έχουν καταγραφεί ακόμα:
-Εξάνθημα στο ρουθούνι.
-Παλιά μελανιά στον κρόταφο.
Τα οποία επίσης δεν αναλύει περαιτέρω.
Εγκολεασμός εντέρου
Ο ιατροδικαστής αναφέρει σχετικά:
«Μακροσκοπική εικόνα εγκολεασμού, συμβατή με τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης όπως η διόγκωση λεμφαδένων. Εικόνα ιογενούς λοίμωξης εκ του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, εικόνα νέκρωσης του βλεννογόνου στην περιοχή του τυφλού με την παρουσία ευμεγέθων κυττάρων με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση. Τα λευκά αιμοσφαίρια και η αύξηση στα λεμφοκύτταρα συνηγορούν στο ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο», σημειώνει.
Κομμάτια πλαστικού
Στο στομάχι του βρέφους βρέθηκανμασημένα κομμάτια πλαστικού,τα οποία υποβοήθησαν τον εγκολεασμό, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Ο ίδιος σχολιάζει αρνητικά όσους φρόντιζαν το παιδί:
«Ελλιπής φροντίδα ενός παιδιού, ειδικά αν αυτό νοσεί, μπορεί δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Η ανεύρεση τεμαχίων πλαστικού εντός του στομάχου δεν είναι ένδειξη μέγιστης δυνατής φροντίδας. Λόγω της ασαφούς ώρας ενάρξεως των πρώτων συμπτωμάτων, κρίνεται πως η άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την πορεία της υγείας του θανόντος», σημειώνει.
Ο ίδιος δεν δίνει έμφαση στην κυάνωση στα χείλη, αλλά στέκεται στα βρώμικα νύχια του μωρού: «Μπλε χείλη και όλα τα νύχια των χεριών εντόνως ρυπαρά».
«Χωρίς σαφή λοίμωξη»
Όσον αφορά την εικόνα στους πνεύμονες, οι ιστοπαθολόγοιΘεοχάρης και Κωνσταντινίδου ανέφεραν μια «εν μέρει συμβατή εικόνα με κοκκιωματώδη λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσο, η οποία προκαλεί υπόνοια ιογενούς προέλευσης», χωρίς να παίρνουν σαφή θέση. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Γκότσης αναφέρει ότι ο Παναγιωτάκης πέθανε από ιογενή λοίμωξη, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Χωρίς όμως να διασαφηνίζει ποια είναι αυτή η λοίμωξη. Υπενθυμίζουμε ότι και στις άλλες δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις που αφορούν την υπόθεση της Αμαλιάδας και υπέγραψε το πόρισμα, ο κ. Γκότσης αναφέρει σε αυτό ως αιτία θανάτου τη διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας.
Ευρήματα υποξίας
Ο κρατικός ιατροδικαστής χαρακτηρίζει ως μη ειδικά ευρήματα όλα τα σημεία που οι τεχνικοί σύμβουλοι του πατέρα και της μητέρας του Παναγιωτάκη θεωρούν ως ενδεικτικά ασφυξίας, μεταξύ άλλων και την πνευμονορραγία: «Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ ξεκαθαρίζεται πως είναι μη ειδικό εύρημα. Η υδρωπική εκφύλιση προκαλείται συνηθέστερα από τοξικότητα ή ανοσολογικό μηχανισμό. Το πνευμονικό οίδημα για να αξιολογηθεί προς άλλη κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχουν υγιείς πνεύμονες, ενώ εδώ προκύπτει πέραν αμφιβολίας παθολογία εκ των πνευμόνων». Όσον αφορά τον δείκτη CRP που ήταν εξαιρετικά χαμηλός στον Παναγιωτάκη (0,2), όπως αποκάλυψαν οι «Υποθέσεις» και ο γιατρός Α. Δημητρόπουλος, ο κ. Γκότσης αναφέρει πως η τιμή του δεν προλαβαίνει να αυξηθεί τόσο σύντομα στις περιπτώσεις εγκολεασμού.
Κοινά στοιχεία
Και στα τρία νεκρά μωρά, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις των οποίων υπέγραψε ο Ανδρέας Γκότσης, υπάρχουν κοινά στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε έλλειψη οξυγόνου. Ο ίδιος όμως έχει καταγράψει ως αιτίες θανάτου ιογενή λοίμωξη στον Παναγιωτάκη και διάμεση πνευμονίτιδα στο πρώτο μωρό της Ειρήνης Μουρτζούκου που πέθανε το 2022 και στο βρέφος της Κατερίνας που απεβίωσε το 2021.
Κακώσεις προσώπου
Σε δύο από τα τρία παιδιά για τα οποία υπέγραψε τις ιατροδικαστικές ο Ανδρέας Γκότσης, το μωρό της Κατερίνας και τον Παναγιωτάκη, υπάρχουν σημάδια στο πρόσωπο, όπως έχει αποκαλύψει η «Μ».
Και τα δύο μωρά πέθαναν στο σπίτι τους, παρουσία μόνο της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Εγκέφαλος
Στον Παναγιωτάκη παρατηρούνται οίδημα, παρατεινόμενη υποξική ισχαιμία, νευρωνικοί σχηματισμοί.
Στην κόρη της Ειρήνης έχει διαγνωστεί συμφόρηση και στο μωρό της Κατερίνας ήπια διαταραχή του φλοιού, οίδημα και ερυθροί νευρώνες.
Ήπαρ
Στον Παναγιωτάκη έχει καταγραφεί διάχυτη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, συμβατή με υποξία/ισχαιμία, ίδιο εύρημα με την(κατά τόπους) κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων ως επί υποξίας που παρατηρήθηκε στο βρέφος της Κατερίνας. Στο 19 ημερών μωρό της Μουρτζούκου καταγράφηκε μικροφυσαλιδώδης στεάτωση έντονου βαθμού, εύρημα το οποίο σύμφωνα με τον παθολογοανατόμο Χρήστο Ευτυχιάδη είναι απολύτως συμβατό με τα αντίστοιχα στα άλλα δύο μωρά και είναι ενδεικτικό έλλειψης οξυγόνου.
Πνεύμονες
Στον Παναγιωτάκη έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων οίδημα καικυψελιδική αιμορραγία.
Στο 19 ημερών νεογνό της Ειρήνης Μουρτζούκου γίνεται αναφορά σε συμφόρηση, παρουσία κυψελίδων, χρόνιων φλεγμονωδών κυττάρων και κυψελιδώνμακροφάγων.
Στο μωρό της Κατερίνας ο ιατροδικαστής καταγράφει: «Αλλοιώσεις διάμεσης πνευμονίτιδας παιδικής ηλικίας».