9:13 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Άμεση στήριξη ζητούν οι επιχειρήσεις εστίασης

Άμεση στήριξη ζητούν οι επιχειρήσεις εστίασης

Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στα μέτρα στήριξης της εστίασης που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, ζητούν οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης. Η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) διαπιστώνει ότι το κλείσιμο του 2020 θα βρει τις εταιρείες του κλάδου ζημιογόνες, ενώ και το 2021 η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Προτείνει, λοιπόν, τη μείωση για ένα έτος του ΦΠΑ σε τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά στο 6% και την επαναφορά του μέτρου της μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης κατά 40% με πρόνοια και για τους ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα. Το συγκεκριμένο μέτρο η ΕΠΟΕΣ ζητά να ισχύσει έως το τέλος του χρόνου.

Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Γιάννης Λιάρος αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις – μέλη το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν μεσοσταθμική μείωση κατά 40% του κύκλου εργασιών τους.

Τα μέλη της ΕΠΟΕΣ δραστηριοποιούνται στην οργανωμένη εστίαση, δηλαδή σε δίκτυα τουλάχιστον τριών καταστημάτων τα οποία λειτουργούν υπό το ίδιο σήμα εντός της ελληνικής επικράτειας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες επώνυμες αλυσίδες εστίασης, γρήγορου φαγητού αλλά και καφέ.

Ο κλάδος της εστίασης συνολικά εισφέρει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προσφέρει εργασία σε περίπου 600.000 εργαζόμενους και διατηρεί χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Η οργανωμένη εστίαση αντιστοιχεί στο 35% των προαναφερόμενων μεγεθών και τα μέλη της ΕΠΟΕΣ με ποσοστά της τάξης του 15% με 20%.

Ο κλάδος σε συνδυασμό και με τη βουτιά της τουριστικής κίνησης υπέστη τεράστια οικονομικά ζημιά. Οπως συμπληρώνει ο Γιάννης Λιάρος «τα έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ήδη από το ξεκίνημα της κρίσης, πρόσφεραν έως τώρα σημαντική βοήθεια, ώστε να διατηρηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας και να μείνουν ζωντανές οι περισσότερες επιχειρήσεις της εστίασης, που δίνουν άνιση μάχη για την επιβίωσή τους. Ωστόσο, τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2021 προδιαγράφονται εξαιρετικά δύσκολα για την επιβίωση του ήδη καταπονημένου, από την κρίση των προηγούμενων ετών, κλάδου».

Ο ίδιος συνεχίζει τονίζοντας τη σημασία των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν από δω και πέρα δεδομένου του ότι είναι σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας: «Οι περαιτέρω παρεμβάσεις της πολιτείας δεν μπορούν να καλύπτουν μόνο τις εκάστοτε ανάγκες μήνα με τον μήνα, θυμίζοντας το μαρτύριο της σταγόνας. Απεναντίας, πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες και να δίνουν προοπτική σε έναν κλάδο που μπορεί να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης».

Προτάσεις της ΕΠΟΕΣ
Συνέχιση τουλάχιστον έως το τέλος του 2020 του μέτρου της μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης κατά 40%, με ανάλογα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών. «Και είναι σημαντικό στη φάση αυτή να συμπεριληφθούν στο μέτρο και τα νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και δημιουργούνται στρεβλώσεις και ανισότητες», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ. Η ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, που προτείνει η κυβέρνηση (και νομοθέτησε σχετικά), «δεν έχει δικλίδες εφαρμογής και ελέγχου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μισθώσεις δύο ταχυτήτων και σε χρονίζουσες δικαστικές διαφορές, απειλώντας κατ’ επέκταση πολλές επιχειρήσεις με κλείσιμο», υποστηρίζει.
Μείωση για ένα έτος του ΦΠΑ στην εστίαση (τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά) στον χαμηλό συντελεστή 6%. Με αυτή τη μείωση θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογη μείωση και στις τιμές καταναλωτή, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται. Την ίδια πρακτική έχουν ακολουθήσει οι περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Πάγια θέση της ΕΠΟΕΣ στο θέμα της λήψης των έκτακτων μέτρων, όπως αυτό του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων έως τις 12 τα μεσάνυχτα, είναι πως κάθε μέτρο που, τεκμηριωμένα, συμβάλλει στην προστασία του κοινού αλλά και των εργαζομένων στον κλάδο, πρέπει να τηρείται πιστά, ακόμα κι αν έχει επίπτωση στη λειτουργία και στα μεγέθη του κλάδου. «Υπάρχει, όμως, και η εμπειρία και η παρατήρηση», συμπληρώνει ο Γιάννης Λιάρος, «που έως τώρα δείχνουν ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων τα μεσάνυχτα δεν έχει εμποδίσει τη μαζική συγκέντρωση συμπολιτών μας σε άλλους χώρους (πλατείες, πάρκα κ.λπ.). Μάλιστα ενώ στα καταστήματα εστίασης εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες κ.ά), σε αυτούς τους χώρους υπάρχει συνωστισμός και περισσότεροι κίνδυνοι. Προφανώς όλα αυτά τα βλέπει και η αρμόδια πολιτεία και θα λάβει τις σωστές αποφάσεις», καταλήγει.

Πηγή: ΤaNea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εστίαση: Στο 50% η πληρότητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου

 

Εικόνες συνωστισμού σε γλέντι τα ξημερώματα στο Αργος!

 

Σκηνές σοκ στου Ψυρρή και στο κέντρο της Αθήνας!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας