11:21 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τη διαρροή των ελληνικών προτάσεων

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τη διαρροή των ελληνικών προτάσεων

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το γεγονός ότι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περίμενε απάντηση για το χρόνο άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, είδε στις εφημερίδες την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης με το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων που αποδέχεται για να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η αποκάλυψη εκ Βρυξελλών σόκαρε τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς πέραν των μέτρων για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που είχαν γίνει γνωστές, περιλαμβάνει και «προληπτικά μέτρα» για πρώτη φορά, τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του υπουργού περιγράφεται ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και θα επιβάλει επιπλέον φόρους σε είδη πολυτελείας, καπνό, και ποτά θεσπίζοντας παράλληλα «λαχειοφόρο αγορά» για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΝΤ δε φαίνεται να είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, και ακόμα εξετάζει τις τελευταίες προτάσεις.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσαν τα εξής:

– Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

– Η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δε θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.

Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά στη διαπραγμάτευση.

– Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά».

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας