13:56 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στο κρέας με αυξήσεις 30 % - Μειωμένη η κίνηση στη Βαρβάκειο (φωτό - βίντεο)

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στο κρέας με αυξήσεις 30 % - Μειωμένη η κίνηση στη Βαρβάκειο (φωτό - βίντεο)

Μειωμένη η κίνηση σήμερα στην Βαρβάκειο αγορά ,σε σημείο όπου οι υπάλληλοι να φαίνονται περισσότεροι από τους πελάτες!

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Ο αντιπρόεδρος των εμπόρων της Βαρβακείου είπε στο ereportaz.gr  ότι οι τιμές στα κρέατα έχουν αυξηθεί από 20 έως 30% σε σχέση με πέρσι:  “Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους καταναλωτές , υπάρχει μεγάλη ακρίβεια. Κάθε μέρα ακριβαίνει και το κρέας και τα άλλα προϊόντα ,οπότε ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια” αναφέρει. “Ο κόσμος λέει ότι δεν μπορεί να τα πληρώσει, σίγουρα έχουμε περισσότερο κόσμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (λόγω πανδημίας) αλλά στα μαγαζιά και στις επιχειρήσεις μπαίνουν λιγότερα χρήματα γιατί υπάρχει ακρίβεια. Το θέμα δεν είναι η δουλειά, είναι ότι δεν υπάρχει ποσοστό κέρδους” μας είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα καταστήματα έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις για να κρατήσουν τον κόσμο στην κρεαταγορά ,αυτό όμως συνεπάγεται ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κέρδος.

 

Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση. Οι έμποροι ξεκαθαρίζουν ότι «εμείς απορροφήσαμε μέχρις ενός σημείου όλες τις αυξήσεις. Από τώρα και μετά, όμως, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλες. Και οι τιμές αυξάνονται διαρκώς σε όλα τα είδη κρέατος, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει να στηρίξει την αγορά, τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές!».

Οι τιμές του κρέατος είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τα συνοικιακά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ (με εξαίρεση τα είδη που βρίσκονται σε προσφορά). Το μοσχάρι πωλείται από 8 – 15 ευρώ το κιλό ,ανάλογα το κομμάτι.  Οι τιμές στο χοιρινό ξεκινούν από τα 4 ευρώ και φθάνουν τα 8. Το κοτόπουλο πωλείται περίπου 3 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικότερα, οι τιμές στο κρέας πλέον στις άλλες αγορές , σε σχέση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο, είναι τεράστιες, με το μοσχάρι να φτάνει έως και το +76%, ενώ στο κοτόπουλο και το χοιρινό έως και 100%.

Ενδεικτικά, μια οικογένεια που έδινε για κρέας 27 ευρώ την εβδομάδα, τώρα δίνει έως και 52 ευρώ, μια αύξηση πάνω από 90%!

Η επιβάρυνση ανά μήνα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 ευρώ ή και να τα ξεπεράσει, χωρίς να υπολογίζονται και τα αυξημένα κόστη για να πάει και να γυρίσει κανείς από τα ψώνια, αλλά και το αυξημένο κόστος ενέργειας για να μαγειρέψει κανείς στο σπίτι.

 

Ιχθυαγορά – Καλές τιμές – μειωμένος τζίρος

Στην κεντρική ιχθυαγορά της Αθήνας οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι λόγω του ότι ξεκίνησαν οι ανεμότρατες και υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε ψάρι.

Παρόλα αυτά ο τζίρος και η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι 25%, όπως μας είπε ο Γιάννης Ζούρας , Γ.Γ. των εμπόρων της ιχθυαγοράς: “Ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί από την υπάρχουσα κατάσταση. Οι μισθοί έχουν πέσει, υπάρχει ανεργία, ο συνταξιούχος υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ ,έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά έξοδα. Όσον αφορά το ελεύθερο ψάρι, παρόλο που έχουν αυξηθεί τα πετρέλαια για τα καΐκια ,όσο τα καΐκια ψαρεύουν πολλά ψάρια η τιμή τους θα πέφτει ,π.χ. σήμερα είχε πάρα πολύ γαύρο στην αγορά με 2 ευρώ/κιλό γιατί έπιασαν πάρα πολύ”.

Ό κ. Ζούρας επισήμανε ότι παρόλο που το πετρέλαιο είναι ακριβό οι ψαράδες πούλησαν τα ψάρια τους φθηνά γιατί αύριο θα ξαναβγούν, επειδή έχει καλό καιρό οπότε θα έχουν περισσότερα ψάρια για να πουλήσουν σε καλές τιμές. Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα

Ακρίβεια: Ανησυχία στα νοικοκυριά – Ποια έξοδα «κόβουν» οι γονείς

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας