17:26 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ράλι ακρίβειας: Ανατιμήσεις σοκ στα χαρτικά - Αυξήθηκαν 20% οι τιμές στα ελαστικά αυτοκινήτων (βίντεο)

Ράλι ακρίβειας: Ανατιμήσεις σοκ στα χαρτικά - Αυξήθηκαν 20% οι τιμές στα ελαστικά αυτοκινήτων (βίντεο)

Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται αμείωτο. Εκτός από την τιμή της βενζίνης που ανεβαίνει καθημερινά οι καταναλωτές βλέπουν μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης να αυξάνονται . Στα τρόφιμα οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κοτόπουλο, ένα από τα πιο φθηνά είδη κρέατος, η τιμή αναμένεται το επόμενο διάστημα να φθάσει και τα 5 ευρώ το κιλό ακολουθώντας μια σειρά ανατιμήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τα 2,7 ευρώ το κιλό, σκαρφάλωσε τον Μάιο στα 4 ευρώ και 30 λεπτά.

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

 

Αυξημένες τιμές σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχα κατά 10,9% τον Απρίλιο
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τον Μάρτιο η αντίστοιχη αύξηση ήταν 8,9% , τον Φεβρουάριο 7,2% ενώ τον Ιανουάριο του 2022 ο γενικός δείκτης τιμών είχε αυξηθεί 6,2% .

Η ακρίβεια χτυπά και το ψωμί την τιμή του οποίου επηρεάζει εκτός από το σιτάρι και η πολύ μεγάλη αύξηση στο ηλιέλαιο που έχει φθάσει να πωλείται από τα 1.330 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τόνος στα 2250.

Χαρτικά: Μεγάλες αυξήσεις

Στα χαρτικά οι αυξήσεις ξεπερνούν πλέον  το 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια 10άδα τρίφυλλο χαρτί υγείας που πριν από μερικούς μήνες κόστιζε 2,20 ευρώ τώρα κοστίζει 3.20. “Έχουν γίνει πεντέμισι ανατιμήσεις από τις εταιρίες και εμείς έχουμε μεταφέρει τις δύο και περιμένουμε νέα αύξηση”,μας λέει ο Δήμητρης Παπασταμάτης , Επικεφαλής Διαχείρισης Ποιότητας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

“Έχει φτάσει πλέον ,τα είδη πρώτης ανάγκης να είναι απαγορευτικό είδος.  Βλέπουμε ότι ο καταναλωτής σκέφτεται για το παραμικρό. Δεν θα πάρει δύο είδη, θα αρκεστεί στο ένα.

Δεν έχουμε και μία απάντηση για σταθεροποίηση,αν  θα φτάσει και θα μείνει εκεί για λίγο καιρό. Έχουμε γίνει σάκος του μποξ  για τον κόσμο” προσθέτει ο ίδιος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1555: Πάνω από 2 εκατ. απαντημένες κλήσεις σε 10 μήνες λειτουργίας

Υπέρβαση 755 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της εκτίναξης των τιμών καυσίμων

 

“30 είδη αυξάνονται 13-14%”

Η ακρίβεια έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο μας λέει ο φοροτεχνικός Τάσος Καραγελάνης ,ο οποίος επισήμανε ότι στους νέους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων με είδη σούπερ μάρκετ, 30 είδη θα αυξηθούν 13-14%!

 

Ελαστικά: Αυξήσεις 20%

 


Τσιπημένες είναι οι τιμές και στα ελαστικά αυτοκινήτων. Οι επιπτώσεις από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνουν διαρκώς νέες ανατιμήσεις που φθάνουν το 20%.

Το υψηλότερο κόστος για το αργό πετρέλαιο και την ενέργεια κάνουν την παραγωγή τους ακόμα πιο ακριβή. Ενώ το φυσικό καουτσούκ, το πιο σημαντικό υλικό για την παραγωγή ελαστικών, αυξάνεται με σταθερό ρυθμό εδώ και αρκετούς μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος του ήταν 60% υψηλότερο το 2021 από ότι στις αρχές της πανδημίας το 2020.

“Έχει μειωθεί ο τζίρος όσον αφορά την αγορά ελαστικών τους τελευταίους μήνες ” μας είπε υπεύθυνος καταστήματος.

 

 

“Οι πελάτες κάνουν μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο και προτιμούν να αγοράσουν ελαφρώς μεταχειρισμένα ελαστικά παρά να βάλουν καινούρια” προσθέτει ένας εργαζόμενος σε βουλκανιζατέρ.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας