23:33 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σοκ και οργή από γονείς που τους πήραν τα παιδιά και τα έστειλαν στην Κιβωτό του Κόσμου (βίντεο)

Σοκ και οργή από γονείς που τους πήραν τα παιδιά και τα έστειλαν στην Κιβωτό του Κόσμου (βίντεο)

Σοκαρισμένοι είναι οι γονείς δύο παιδιών ηλικίας 12 και 9 ετών μετά την ξαφνική  μεταφορά τους τον περασμένο Μάρτιο με εισαγγελική εντολή σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Όπως μας λένε, λατρεύουν τα αγγελούδια τους και έκαναν ότι μπορούσαν για να τους παρέχουν τα πάντα. Η 12χρονη κόρη τους μεταφέρθηκε στη Βόνιτσα και ο 9χρονος γιος τους στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Το θέμα αποκάλυψε αποκλειστικά η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

“Αυτά είναι εγκλήματα! Ποιος θα αναπληρώσει τα ψυχικά τραύματα των παιδιών; λέει ο πατέρας των παιδιών.

-” Για ποιο λόγο να χωρίσουν τα δύο παιδιά που έχει συμπαράσταση με το άλλο.  Πέντε μήνες ξεχωριστά τα παιδιά. Να μην μπορώ να μιλήσω 5 μήνες με τα παιδιά μου; Να μην κοιμάμαι τα βράδια;

Να πετάγομαι από εφιάλτες. Να βλέπω ότι τα παιδιά είναι μες στο σπίτι ότι παίζουμε μαζί ” μας λέει η μητέρα τους η οποία δεν μπορεί να  κρύψει τη συγκίνηση και τα δάκρυα της:  “Συγνώμη που κλαίω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τόσους μήνες τι έχουμε περάσει. Τι αγωνίες… Με ρώτησε εμένα κανένας πως είναι η ψυχολογία μου;

Η μητέρα μας δείχνει φωτογραφία με το ένα από τα παιδιά της

 

Στην εισαγγελική αίτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο γονείς αγαπούν μεν τα παιδιά τους αλλά δεν μπορούν να τα φροντίσουν όπως πρέπει:  “Πώς το βγάλανε αυτό το συμπέρασμα; Με ρωτάνε έμενα με τι αγωνίες τα μεγάλωσα;  Μπορείτε να καταλάβετε με τι αγωνία;” αναφέρει η μητέρα.” Γράμματα πολλά δεν ξέρω, καθόμουνα όταν ξεκίνησε η ….(12χρονη) σχολείο με τις ώρες να μπαίνω στο Google να κάτσω να καταλάβω εγώ το μάθημα για να το εξηγήσω και στην κόρη μου.Την άλλη χρονιά άνοιξε ένα φροντιστήριο Μελέτης δίπλα στο σπίτι. Το έστειλα εκεί το παιδί ,για να είναι διαβασμένο. Το έστελνα αγγλικά με έναν μισθό, γιατί εγώ τώρα έπιασα δουλειά (δουλεύως σε συνεργείο καθαρισμού).

Η ίδια τονίζει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που πήγαν στο σπίτι έβγαλαν αυθαίρετα συμπεράσματα:”Άλλα τους έλεγα και άλλα έγραφαν. Στο χαρτί γράφουν ότι ήρθαν κάποια στιγμή στο σπίτι και βρήκαν ότι είχαμε μία κουζίνα στο διάδρομο. ‘Ηταν να την κατεβάσει ο άντρας μου στο χωριό. Έτυχε να μπει την επόμενη μέρα η πρόνοια μέσα ,τους πείραξε η κουζίνα!Ότι δεν είχανε χώρο να παίξουν. Τα παιδιά μου ποτέ δεν καθόντουσαν στο σπίτι γιατί κάνανε πολλά. Τελείωναν το σχολείο στη 1:30, 2:00 με 4:00 είχαν φροντιστήριο Μελέτης , 5:00 με 7:00 είχαν αγγλικά Δεν έμεναν στο σπίτι για να παίξουν. Θα τους πήγαινα λίγο και στην παιδική χαρά να παίξουν και γυρνούσαμε το βράδυ σπίτι για να κοιμηθούμε” σημειώνει η μητέρα.

“Ο πατήρ Αντώνιος μας έκανε τον καλό. Κρύβεται πίσω από τα ράσα του!”

 

Οι πληροφορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ,ξυλοδαρμούς και πολυήμερες τιμωρίες τους εξόργισαν και τους γέμισαν με αγωνία: “Ο πατήρ Αντώνιος μας έκανε τον καλό. Κρύβεται πίσω από τα ράσα του. Υποτίθεται ότι τα πήρανε από μένα τα παιδιά για να τα πάνε εκεί και να περάσουν καλύτερα. Έτσι δεν λένε;
Πώς να περάσουν καλύτερα τα παιδιά με όλα αυτά που γίνονται; Πού ξέρω αν τα έχουν δείρει τα παιδιά μου. Αν έχουν φάει τιμωρίες γιατί τα παιδιά μου δεν μπορούν να μου πουν τίποτα.

 

«Οι γονείς έχουν άριστη σχέση με τα παιδιά τους» αναφέρει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» άτομο που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια.
«Τα παιδιά πήγαιναν Αγγλικά, απογευματινή μελέτη, ήταν πάντα προσεγμένα, είχαν τους φίλους τους, οικογένεια δεμένη με παρέες, δεν κατάλαβαν οι γονείς καν πώς τους τα πήραν. Και οι δύο λατρεύουν τα παιδιά τους, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε. Σε ανύποπτο χρόνο τους πήραν τα παιδιά» τόνισε.
«Ουδεμία κακοποίηση, μόνο παραμέληση και έλλειψη ορίων παρατηρήθηκε» λέει στην «Μ» ο δικηγόρος της οικογένειας. «Δεν τα αφήνουν τακτικά τα παιδιά να μιλήσουν με τους γονείς, όσες φορές μιλάνε, μιλάνε πάντα με ανοιχτή ακρόαση και παρεμβαίνουν άτομα στην επικοινωνία. Πάνε στη δομή να δουν τα παιδιά και όταν φτάνουν εκεί τους λένε ότι ‘‘τα παιδιά είναι με κοινωνική λειτουργό και δεν μπορείτε να τα δείτε, ελάτε σε δέκα μέρες’’. Σε συνομιλία των γονέων με τα παιδιά -πάντα σε ανοιχτή ακρόαση- τα παιδιά έκλαιγαν και ζητούσαν να επιστρέψουν ‘‘στη μαμά και στον μπαμπά’’.
Όταν οι γονείς είπαν ότι κάνουν τα πάντα να σας πάρουμε πίσω ακούστηκε μια γυναικεία φωνή που φώναζε ‘‘μη λέτε τέτοια στα παιδιά, δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από δω, δεν θα τα πάρετε ποτέ!’’.
«Έχουν χωρίσει στην ‘‘Κιβωτό’’ τα παιδιά – γεγονός απαράδεκτο. Τα έστειλαν μάλιστα σε δομές που δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας» αναφέρει ο δικηγόρος. Όπως είπε, «πήγαινε ο πατέρας των παιδιών στο γραφείο του τον Οκτώβριο και του έλεγε ‘‘πώς είναι δυνατόν να έχουν πάρει τα παιδιά μας, είναι κύκλωμα, τα θέλουν για να παίρνουν χρήματα και να τα δίνουν για υιοθεσίες’’. Φυσικά τότε ακουγόταν απίστευτο» τόνισε.

Εισαγγελική αίτηση
Από την πλευρά της η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην αίτησή της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που υπέβαλε στις 6/10/2022 παρουσιάζει μια σειρά από λόγους, σύμφωνα με τους οποίους ζητείται η αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς. Σύμφωνα με αυτήν, το ζευγάρι θεωρείται ακατάλληλο να αναλάβει τη φροντίδα των τέκνων του, ούτε υπάρχει συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρει, «και οι δύο γονείς μολονότι αγαπούν τα παιδιά τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους παρ’ όλη τη βοήθεια που τους δόθηκε από όλους τους φορείς. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ανατεθεί η άσκηση γονικής μέριμνας σε τρίτο πρόσωπο προκειμένου να φροντίζει για όλα τους τα προβλήματα και την καθημερινότητά τους».

 

Τα δύο παιδιά το 2015

Όπως αναφέρει η εισαγγελέας, η συγκεκριμένη οικογένεια έχει απασχολήσει την Εισαγγελία Ανηλίκων από το 2017, καθώς τότε υποβλήθηκαν καταγγελίες για παραμέληση των παιδιών. Μετά από εντολή της πήγε στο σπίτι της οικογένειας κοινωνική λειτουργός του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης. Η μητέρα είπε ότι ο σύζυγός της απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι επειδή εργάζεται, είτε για να συναντηθεί με φίλους όπου καταναλώνουν αλκοόλ. Ακόμη ότι δεν της επιτρέπει να εργαστεί προκειμένου να ασχοληθεί με τη φροντίδα των τέκνων και της οικίας τους. Η εισαγγελέας αναφέρει ότι «οι συνθήκες στο σπίτι δεν ήταν καλές, η οικία ήταν παραμελημένη και επικρατούσε χαοτική κατάσταση. Η μητέρα αδυνατούσε να οριοθετήσει τα παιδιά, ιδιαίτερα τον 9χρονο, ο οποίος ήταν υπερκινητικός και πολύ ανυπάκουος, γι’ αυτό κατέφευγε σε χειροδικία. Η δε 12χρονη παρουσίαζε δυσκολία στον λόγο και σε κάποια άλλα θέματα, τα οποία η εφημερίδα δεν αναφέρει για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του παιδιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: Μαρτυρία – φωτιά για τον πατέρα Αντώνιο και τα πρωτοπαλίκαρά του!

Τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένει η Εισαγγελία για να κρίνει αν θα ξεκινήσει νέα έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου


Όπως αναφέρει η δικαστική λειτουργός, «η Εισαγγελία Ανηλίκων σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προσπάθησε να στηρίξει την οικογένεια σε όλους τους τομείς. Επικοινώνησε με την οργάνωση Home – Start προκειμένου να βοηθηθεί η οικογένεια τόσο στο θέμα διαπαιδαγώγησης και διαχείρισης των παιδιών όσο και στο να ενισχυθούν οι δεξιότητες της μητέρας στη σωστή φροντίδα των τέκνων της και της οικίας τους. Και επειδή αντιμετώπιζαν και οικονομικές δυσκολίες τούς ενέταξε σε προγράμματα αναφορικά με εργασία, σίτιση, επιδόματα και κοινωνική ασφάλιση, καθ’ όσον όλα τα μέλη ήταν ανασφάλιστα. Παρέπεμψε, δε, τους γονείς σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Παρ’ όλες τις προσπάθειες όμως όλων των Υπηρεσιών το 2018 και το 2019 δέχθηκαν και νέες καταγγελίες για παραμέληση ανηλίκων. Μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι δεν βελτιώθηκαν, εξακολουθούσε να είναι ακατάστατη και βρώμικη, τα ανήλικα, δε, δεν είχαν όρια. Και πάλι ξεκίνησαν νέες προσπάθειες από τις ως άνω Υπηρεσίες ώστε να βοηθηθεί όλη η οικογένεια. Μεσολάβησε όμως το μεγάλο διάστημα του κορωνοϊού και η παραμονή όλων των μελών στην οικία δημιούργησε εντάσεις και αύξησε τα προβλήματα».
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «κατά την εισαγωγή των ανηλίκων στο ίδρυμα η 12χρονη επιζητούσε έντονα τις αγκαλιές χωρίς να έχει όρια. Ένα περιστατικό προβλημάτισε ιδιαίτερα το προσωπικό: ενώ το κοριτσάκι πήγαινε στην τουαλέτα χτύπαγε με τα χέρια το σώμα της και φώναζε ‘‘δεν θέλω άλλο’’, ‘‘γιατί σε μένα, Θεέ μου’’. Χρησιμοποιούσε, δε, υβρεολόγιο με αναφορές για τα γεννητικά όργανα και ανέφερε ακόμη ότι στο σπίτι δεν φορούσε εσώρουχο. Ο 9χρονος προσαρμόστηκε πιο εύκολα, αλλά και αυτός χρησιμοποιούσε υβρεολόγιο. Και τα δύο παιδιά έχουν πλαισιωθεί από ειδικούς ώστε να βοηθηθούν στην ανάπτυξή τους, παρακολουθούνται από ψυχολόγο και λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα».
Η εισαγγελέας αναφέρει ακόμα ότι «οι γονείς διατηρούν τηλεφωνική επικοινωνία ανά εβδομάδα, ιδίως η μητέρα, η οποία άρχισε επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ανέφερε ότι ο σύζυγός της έκανε χρήση αλκοόλ και είχε επιθετική συμπεριφορά απέναντί της. Σε ερώτηση της κοινωνικής λειτουργού αν συνεχίζει τη χρήση αλκοόλ απάντησε ‘‘όχι’’, ωστόσο όσο αναφερόταν στον σύζυγό της έδειχνε τρομοκρατημένη και ανήσυχη. Ο πατέρας στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν δείχνει πάντα συνεργάσιμος. Επαναλαμβάνει συνεχώς ότι έχει αδικηθεί και δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

 

Αναβολή
Η δίκη για την εκούσια δικαιοδοσία που έχουν κάνει οι γονείς για να πάρουν πίσω τα παιδιά τους αναβλήθηκε για τον Γενάρη λόγω των εξελίξεων στην Κιβωτό.
«Αν κερδίσω το δικαστήριο είμαι αποφασισμένη να πω στον εισαγγελέα , πριν πάρω τα παιδιά μου να τα φέρω στο σπίτι ,να πάνε στο Παίδων να τα εξετάσουν και αλίμονο τους αν τους έχουν κάτι» τονίζει η μητέρα τους.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας