4:35 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θρίλερ στον Περσικό κόλπο: Δύο ελληνικά τάνκερ κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Θρίλερ στον Περσικό κόλπο: Δύο ελληνικά τάνκερ κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Σε συναγερμό είναι οι Ελληνικές Αρχές καθώς δύο ελληνικά τάνκερ που είναι στον Περσικό κόλπο, το Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited. δέχθηκαν  επίθεση από ένοπλους και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το έχουν καταλάβει πλήρως.

Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης έρχεται καθώς η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης χτυπά «κόκκινο» λόγω των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων σχετικά με το  εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Και ενώ στον Περσικό Κόλπο έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία το 2018, δεν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό στη θάλασσα εδώ και μήνες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση, κατηγορώντας τα δεξαμενόπλοια για απροσδιόριστες παραβιάσεις.

Κατά την επιχείρηση κατάληψης του πρώτου πλοίου πληροφορίες μιλούν για ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού που προσγειώθηκε ο μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, ένοπλοι Ιρανοί  αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρεται  ότι συνέβη και στο δεύτερο  πλοίο ελληνικής σημαίας, Prudent Warrior στο οποίο επιβαίνουν  επτά Έλληνες πολίτες, και που βρίσκεται  πλησίον των ιρανικών ακτών.

Επικαλούμενο το Nour News, το Reuters αναφέρει πως επίκεινται τιμωρητικά μέτρα από το Ιράν χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς σχεδιάζει να πράξει στη συνέχεια η Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το AP, πρόκειται για ιρανικά αντίποινα, για την υπόθεση του υπό ιρανική σημαία πλοίου Pegas, με 19 Ρώσους πλήρωμα που δέσμευσαν οι ελληνικές αρχές  τον περασμένο Απρίλιο, στο λιμάνι της Καρύστου, αλλά  αργότερα το αποδέσμευσαν λόγω «σύγχυσης» για το κατά πόσον οι κυρώσεις καλύπτουν τους ιδιοκτήτες του.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι υπεύθυνοι του πλοίου Pegas, εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και την επιβολή των κυρώσεων σε Ιρανική Εταιρεία, είχε αλλάξει ονομασία σε Lana  και δεν υπόκειτο σε κυρώσεις.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αμέσως έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν, καταδικάζοντας  έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Σύσταση επιτροπής για την εκτίμηση σκοπιμότητας εκταφής της Τζωρτζίνας

Πάτρα: Αυτή είναι η μάρτυρας – νοσηλεύτρια η οποία «εξαφανίστηκε»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας