5:10 Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Aναφορά Αγγελή "καίει" Τουλουπάκη για τα στοιχεία του FBI

Aναφορά Αγγελή "καίει" Τουλουπάκη για τα στοιχεία του FBI

Έκθετη η Ελένη Τουλουπάκη μετά από τη νέα αναφορά του Ιωάννη Αγγελή!

  • Στον επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, Π. Μπρακουμάτσο, ο κλειστός φάκελος με τα στοιχεία που αρνείται να παραδώσει η Ελένη Τουλουπάκη
  • «Δεν είναι απόρρητα- Δεν ερευνήθηκαν όσο ήμουν εγώ εκεί» καταγγέλλει σε αναφορά του ο Ι. Αγγελής
  • Τα ζητεί εκ νέου η Προανακριτική! 

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Μια νέα αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, η οποία εστάλη στον επόπτη-διάδοχό του Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, κοινοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο αλλά και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής καταδεικνύει τη μεθόδευση που ακολουθείται σε ότι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης Νοvartis. Σε αυτή ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2018 είχε ενημερώσει την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για την… αδυναμία της εισαγγελέως Διαφθοράς ως προς την διερεύνηση του υπαρκτού σκέλους του σκανδάλου, καταρρίπτει τις δικαιολογίες τις οποίες έχει επικαλεστεί η κα Τουλουπάκη για τη μη διαβίβαση του συνόλου των Αμερικανικών στοιχείων στη Βουλή αλλά και στους αντεισαγγελείς του ΑΠ (κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη) που διενεργούν τη διπλή έρευνα.

Ως γνωστόν η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει επικαλεστεί «αμερικανικό εμπάργκο» απαντώντας στα αιτήματα τα οποία έχουν σταλεί από την Προανακριτική Επιτροπή με στόχο τη διαβίβαση του πλήρους υλικού της υπόθεσης που χειρίζεται αλλά και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz ο κ. Μπρακουμάτσος αμέσως μετά τη λήψη του φακέλου από τον κ. Αγγελή διαβίβασε την αναφορά στην κα Τουλουπάκη “για τις δικές της ενέργειες”. Κάτι που δεν ικανοποιεί, ωστόσο, τα μέλη της Προανακριτικής τα οποία στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να ζητήσουν την αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων από τον επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Η νέα αναφορά 

Όπως αποκαλύπτεται από την αναφορά (με ημερομηνία 18-5-2020) του πρώην επόπτη της Ελένης Τουλουπάκη η τακτική την οποία ακολουθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι παρελκυστική. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απόρρητα καθώς δεν έχουν ληφθεί στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Αντιθέτως, πρόκειται για απλά πληροφοριακά σημειώματα με αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις που -όπως καταγγέλλει ο κ. Αγγελής- δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε από επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς!

Μάλιστα από την αναφορά προκύπτει ότι ο αντεισαγγελέας του Α.Π. παρέδωσε σε εσώκλειστο φάκελο τα σχετικά πληροφοριακά σημειώματα τα οποία είχε λάβει (κατόπιν παραγγελίας από την κα Τουλουπάκη) στον κ. Μπρακουμάτσο με σκοπό εκείνος να τα διαβιβάσει σε Βουλή αλλά και Άρειο Πάγο. Αυτό το οποίο αναμένεται πλέον είναι οι επόμενες κινήσεις του εποπτεύοντος την εισαγγελία Διαφθοράς ο οποίος έχει στα χέρια του ένα «καυτό» μεν αλλά μη απόρρητο δε υλικό το οποίο ενδεχομένως καταδείξει την πλήρη εικόνα για τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης που ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Μ» ο αμερικανικός φάκελος που βρίσκεται στην κατοχή της κα Τουλουπάκη περιέχει ιδιαίτερες πληροφορίες για πρόσωπα (γνωστούς δημοσιογράφους και αιρετούς) που εμφανίζονται να είχαν… σχέση με τη Novartis αλλά περιέργως δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα!

Ύποπτες μεθοδεύσεις

Ως γνωστόν από τη έρευνα της Προανακριτικής αλλά και βάσει όσων κατέθεσε ο κ. Αγγελής προέκυψε ότι για κάποιο «ανεξήγητο» λόγο οι εισαγγελείς Διαφθοράς σταμάτησαν την νομότυπη διαδικασία του αιτήματος δικαστικής συνδρομής που είχε υποβληθεί από τις 19-12-2016 και ξεκίνησαν να λαμβάνουν αστυνομικού τύπου πληροφορίες! Στη συνέχεια παρουσίασαν τα συγκεκριμένα πληροφοριακά δελτία ως απόρρητα κρατώντας τα στα συρτάρια τους λες και πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα.

Στην νέα αναφορά Αγγελή ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός στέκεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον ότι μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε της εποπτείας της εισαγγελίας Διαφθοράς οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν είχαν διερευνηθεί (!) και δεύτερον ότι δεν πρόκειται για απόρρητα στοιχεία και κακώς δεν αποστέλλονται στη Βουλή και τον Άρειο Πάγο. Αναφέρει επί λέξη:

«                                  α) τα εν λόγω πληροφοριακά σημειώματα δεν δόθηκαν στα πλαίσια του άρθρου   7 του Ν. 2804/2000  (ΦΕΚ Α 49/3.3.2000) της σχετικής διμερούς Συμβάσεως, η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Η.Π.Α σε ποινικές υποθέσεις,  σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση των πληροφοριών και εγγράφων που κοινοποιούνται μεταξύ των δύο χωρών (Βλέπ. σχετικώς μελέτη: Ηλίας Σ. Μπίσιας,  Δρ. Νομ. Παν/μιου Ζυρίχης, Δικηγόρος Αθηνών κ΄ Ελβετίας   «H Novartis, τα απόρρητα έγγραφα του FBI και πώς μπορεί να γίνει χρήση τους από την Προανακριτική», δημοσιευμένη στο διαδίκτυο),

β) από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου συνάγεται ότι η κα πρώην Εισαγγελέας Α.Π. Ξένη Δημητρίου  κατέθεσε (κατά λέξη) «… πως η συνάντηση στη Βιέννη δεν ήταν στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής και δεν υπήρξε κανένα στικάκι …» (Βλέπ. CNN GREECE ώρα 20.09,  Πέμπτη 14-5-2020), νομική  άποψη την οποία και εγώ υποστήριζα εξ αρχής στις αναφορές μου,

γ)τα πληροφοριακά σημειώματα που απέστειλαν οι ΗΠΑ, δεν αποτελούν προσωπική περιουσία κάποιου φυσικού προσώπου, ούτε και προσωπική πληροφόρηση προς κάποιο συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, αλλά γενικότερα προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή,

δ)τα εν λόγω πληροφορικά σημειώματα απεστάλησαν προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή και δη προς υποβοήθηση της έρευνας της υπόθεση NOVARTIS,

ε)επειδή τόσο η  ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που διενεργεί  προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσο και οι αντεισαγγελείς του Α.Π.  κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης, διενεργούν έρευνα σχετιζόμενη με την υπόθεση NOVARTIS,

στ)από ότι γνωρίζω (από δημοσιεύματα του τύπου) οι παραπάνω δύο εισαγγελικές οντότητες,  έχουν ζητήσει από την κα προϊσταμένη της Εισαγγελίας διαφθοράς τα εν λόγω έγγραφα, πλην όμως αυτή αρνήθηκε να τα παραδώσει, με την αιτιολογία ότι, δεσμεύεται από το άρθρο 7    Ν. 2804/2000, το οποίο όμως δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω…».

Σημειώνεται ότι στις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με την μη υποβολή των συγκεκριμένων δήθεν απόρρητων στοιχείων η κα Τουλουπάκη είχε επικαλεστεί τόσο την προστασία των μαρτύρων, όσο και τις υποχρεώσεις τη χώρας που απορρέουν από τη δικαστική συνδρομή με τις Η.Π.Α.

Διαβάστε την Αναφορά Αγγελή 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας