More

  Αναγνωρίστηκε το “τρίτο φύλο” από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ινδία

  Αναγνωρίστηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας η περιθωριοποιημένη κοινότητα των τρανσεξουαλικών προσώπων, καθώς και οι ευνούχοι, ως ένα τρίτο φύλο. Μάλιστα, η κυβέρνηση κλήθηκε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρησή τους.

  Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχή μήνα στη χώρα, θα καταργήσει το νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας

  Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στην Ινδία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφυλικοί και ευνούχοι,  αλλά επειδή δεν αναγνωρίζονται νομικά, είναι εξοστρακισμένοι στο περιθώριο της παραδοσιακά συντηρητικής ινδικής κοινωνίας, πέφτουν θύματα διακρίσεων και καταχρήσεων και συχνά εξωθούνται στην πορνεία.

  «Η αναγνώριση των διαφυλικών ως ενός τρίτου φύλου δεν είναι ένα κοινωνικό ή ιατρικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν στην ετυμηγορία τους οι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασαν την υπόθεση.

  «Οι διαφυλικοί είναι κι αυτοί πολίτες της Ινδίας. Το πνεύμα του συντάγματος είναι να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους του πολίτες για να αναπτυχθούν και να πετύχουν αυτό που μπορούν, ανεξάρτητα από κάστα, θρησκεία ή φύλο».

  Ένα πρόσωπο που είναι διαφυλικό, δεν ταυτίζεται με το φύλο που αναφέρεται στο πιστοποιητικό γεννήσεώς του. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή που υιοθετούν τον τρόπο ζωής του άλλου φύλου χωρίς αναγκαστικά να αλλάξουν φύλο, εξηγεί ο Σαντζάι Σριβαστάβα, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάπτυξης στο Νέο Δελχί.

  Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε μετά την ακρόαση μιας προσφυγής που είχε κατατεθεί από ομάδα διαφυλικών που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, αναγνωρίζει την κοινότητα ως μια περιθωριοποιημένη ομάδα και δίνει οδηγίες στις αρχές να εφαρμόσουν πολιτικές για να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική θέση της.

  Οι συνήγοροι των προσώπων που προσέφυγαν δήλωσαν πως αυτό σημαίνει πως το τρίτο φύλο θα αναγνωρίζεται, μαζί με το άρρεν και το θήλυ, σε όλα τα έγγραφα ταυτότητας, ανάμεσα στα οποία το πιστοποιητικό γεννήσεως, το διαβατήριο και η άδεια οδήγησης.

  Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ορίσει μια ορισμένη ποσόστωση στις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, τις θέσεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για υποψήφιους του τρίτου φύλου, δήλωσε ο δικηγόρος Σαντζίβ Μπατναγκάρ.

  Επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και στην εκπαίδευση, πολλοί διαφυλικοί άνδρες που έγιναν γυναίκες –γνωστοί ως «χίτζρα»– είναι υποχρεωμένοι να εκδίδονται ή να περιφέρονται σε οργανωμένες ομάδες επαιτώντας ή απαιτώντας χρήματα.

  Τα εγκλήματα μίσους είναι συχνά σ’ αυτή τη συντηρητική χώρα, λένε ακτιβιστές, ωστόσο λίγα μόνο καταγγέλλονται στις αρχές, εν μέρει λόγω της έλλειψης ευαισθησίας εκ μέρους αυτών των τελευταίων.

  Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των διαφυλικών Λάξμι Ναραγίαν Τριπάθι δήλωσε πως η ετυμηγορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό τέτοιων διακρίσεων.

  «Σήμερα ο δικαστής Ραντακρίσναν και ο δικαστής Α.Κ.Σίκρι δήλωσαν πως οποιοδήποτε έθνος μπορεί να προοδεύσει μόνον αφού χορηγήσει στους πολίτες του όλα τα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους διαφυλικούς δόθηκε το μεγαλύτερο δικαίωμα», είπε ο Τριπάθι. «Σήμερα αισθάνομαι ένας υπερήφανος πολίτης της Ινδίας».

  Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικριθεί το Δεκέμβριο από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αποκατέστησε μια απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ, έπειτα από τετραετή περίοδο αποποινικοποίησής του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει το νόμο.

  Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πως ελπίζουν ότι η ετυμηγορία για τους διαφυλικούς θα ενθαρρύνει το νέο κοινοβούλιο να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας ως μία από τις πρώτες ενέργειές του.

  Βουλευτικές εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ινδία και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Αδ. Γεωργιάδης: Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν χρήματα από την επιστρεπτέα 7

  Έρχεται νέο οικονομικό πακέτο στήριξης - ανάλογο με αυτό της εστίασης - για τον τουρισμό και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό δήλωσε...

  Με κορωνοϊό ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Φραγγίδης ενώ ήταν ήδη εμβολιασμένος

  Παρόλο που έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς και γιατρός, Γιώργος Φραγγίδης, νόσησε με Covid-19. Ο ίδιος το...

  Σεισμική δόνηση 4.1 Ρίχτερ δυτικά της Τήλου

  Ασθενή σεισμική δόνηση 4.1 Ρίχτερ κατέγραψε το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο σε απόσταση 352 χιλιομέτρων ΑΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο...

  Βέλγιο: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού

  Η «ινδική» παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο, ανάμεσα σε μια ομάδα φοιτητών που έφτασε αυτόν τον μήνα από την Ινδία...

  Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε η επίμαχη τροπολογία για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

  Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε από την ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των...