More

  Αναγνωρίστηκε το “τρίτο φύλο” από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ινδία

  Αναγνωρίστηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας η περιθωριοποιημένη κοινότητα των τρανσεξουαλικών προσώπων, καθώς και οι ευνούχοι, ως ένα τρίτο φύλο. Μάλιστα, η κυβέρνηση κλήθηκε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρησή τους.

  Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχή μήνα στη χώρα, θα καταργήσει το νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας

  Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στην Ινδία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφυλικοί και ευνούχοι,  αλλά επειδή δεν αναγνωρίζονται νομικά, είναι εξοστρακισμένοι στο περιθώριο της παραδοσιακά συντηρητικής ινδικής κοινωνίας, πέφτουν θύματα διακρίσεων και καταχρήσεων και συχνά εξωθούνται στην πορνεία.

  «Η αναγνώριση των διαφυλικών ως ενός τρίτου φύλου δεν είναι ένα κοινωνικό ή ιατρικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν στην ετυμηγορία τους οι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασαν την υπόθεση.

  «Οι διαφυλικοί είναι κι αυτοί πολίτες της Ινδίας. Το πνεύμα του συντάγματος είναι να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους του πολίτες για να αναπτυχθούν και να πετύχουν αυτό που μπορούν, ανεξάρτητα από κάστα, θρησκεία ή φύλο».

  Ένα πρόσωπο που είναι διαφυλικό, δεν ταυτίζεται με το φύλο που αναφέρεται στο πιστοποιητικό γεννήσεώς του. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή που υιοθετούν τον τρόπο ζωής του άλλου φύλου χωρίς αναγκαστικά να αλλάξουν φύλο, εξηγεί ο Σαντζάι Σριβαστάβα, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάπτυξης στο Νέο Δελχί.

  Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε μετά την ακρόαση μιας προσφυγής που είχε κατατεθεί από ομάδα διαφυλικών που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, αναγνωρίζει την κοινότητα ως μια περιθωριοποιημένη ομάδα και δίνει οδηγίες στις αρχές να εφαρμόσουν πολιτικές για να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική θέση της.

  Οι συνήγοροι των προσώπων που προσέφυγαν δήλωσαν πως αυτό σημαίνει πως το τρίτο φύλο θα αναγνωρίζεται, μαζί με το άρρεν και το θήλυ, σε όλα τα έγγραφα ταυτότητας, ανάμεσα στα οποία το πιστοποιητικό γεννήσεως, το διαβατήριο και η άδεια οδήγησης.

  Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ορίσει μια ορισμένη ποσόστωση στις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, τις θέσεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για υποψήφιους του τρίτου φύλου, δήλωσε ο δικηγόρος Σαντζίβ Μπατναγκάρ.

  Επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και στην εκπαίδευση, πολλοί διαφυλικοί άνδρες που έγιναν γυναίκες –γνωστοί ως «χίτζρα»– είναι υποχρεωμένοι να εκδίδονται ή να περιφέρονται σε οργανωμένες ομάδες επαιτώντας ή απαιτώντας χρήματα.

  Τα εγκλήματα μίσους είναι συχνά σ’ αυτή τη συντηρητική χώρα, λένε ακτιβιστές, ωστόσο λίγα μόνο καταγγέλλονται στις αρχές, εν μέρει λόγω της έλλειψης ευαισθησίας εκ μέρους αυτών των τελευταίων.

  Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των διαφυλικών Λάξμι Ναραγίαν Τριπάθι δήλωσε πως η ετυμηγορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό τέτοιων διακρίσεων.

  «Σήμερα ο δικαστής Ραντακρίσναν και ο δικαστής Α.Κ.Σίκρι δήλωσαν πως οποιοδήποτε έθνος μπορεί να προοδεύσει μόνον αφού χορηγήσει στους πολίτες του όλα τα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους διαφυλικούς δόθηκε το μεγαλύτερο δικαίωμα», είπε ο Τριπάθι. «Σήμερα αισθάνομαι ένας υπερήφανος πολίτης της Ινδίας».

  Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικριθεί το Δεκέμβριο από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αποκατέστησε μια απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ, έπειτα από τετραετή περίοδο αποποινικοποίησής του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει το νόμο.

  Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πως ελπίζουν ότι η ετυμηγορία για τους διαφυλικούς θα ενθαρρύνει το νέο κοινοβούλιο να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας ως μία από τις πρώτες ενέργειές του.

  Βουλευτικές εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ινδία και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Ρίχνουν ανήλικα στην αγκαλιά ανώμαλων χορηγών

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων κυκλοφορεί με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! Διαβάστε την Κυριακή στην «ΜΠΑΜ»: Με... σχισμένα πανιά η...

  MasterChef 5: Η κομμώτρια που χορεύει οριεντάλ-ζούμπα αλλά δεν ….πέρασε – Το twitter γλεντά

  Για πρώτη φορά, οι τρεις κριτές θα δέχονται τους υποψήφιους MasterChef σε τετράδες! Η 45χρονη Άννα από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης με το που μπήκε...

  Συνελήφθη ο κυβερνήτης ιστιοφόρου που προσάραξε στην Τήνο – Είχε κλαπεί από το Τσεσμέ

  Στη σύλληψη ενός 33χρονου Ρώσου υπηκόου, που εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα με ιστιοφόρο σκάφος που είχε κλαπεί από το Τσεσμέ Τουρκίας, προχώρησε η Λιμενική...

  Χρ. Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης – Πότε θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

  Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν τιμολόγια αγοράς Δεκεμβρίου, καθώς υπεγράφη σήμερα (23/1) η Κοινή Υπουργική...

  MasterChef 5: Πρεμιέρα με σημαντικές αλλαγές

  Πρεμιέρα έκανε ο πέμπτος κύκλος του MasterChef αφού ...απελευθερώθηκαν οι κριτές οι οποίοι ανακοίνωσαν τις αλλαγές που θα έχει το παιχνίδι λόγω της πανδημίας...