12:20 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τον Δεκέμβριο

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τον Δεκέμβριο

Η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο τραπέζι των συζητήσεων, στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος διαμηνύουν ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM».

Και αυτό επειδή, όπως εξηγούσαν, αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.

Επίσης, αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τέθηκε επί τάπητος και στη σημερινή, πρώτη συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Μετά τις σημερινές επαφές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο Δεκέμβριος του 2015.

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας