4:43 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς: Κάλεσε σε απολογία περισσότερα από 100 άτομα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς: Κάλεσε σε απολογία περισσότερα από 100 άτομα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί το καυτό ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του αδικήματος της απιστίας κατά των τραπεζικών στελεχών, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, έχει στείλει κλήσεις προς απολογία σε περισσότερα από 100 άτομα, τραπεζικά στελέχη και υπευθύνους των ταμείων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Οικονομική Εισαγγελία. Η δικογραφία ανατέθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΤ ‘ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει την περιβόητη υπόθεση της συνταγματικότητας της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που σχετίζεται με την κακουργηματική απιστία των τραπεζικών στελεχών.


Σχετικό άρθρο: Λογοθέτης: Ο εφοπλιστής που ομολόγησε το σκάνδαλο και η δικαίωση της “Μ”  


Το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο την εξαιρετικά έμπειρη Αβροκόμη Θούα, εξετάζει το κατά πόσο η τροποποίηση που επήλθε στον Ποινικό Κώδικα πέρυσι το Νοέμβριο και με την οποία η δίωξη των τραπεζικών στελεχών έπαυσε να γίνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά ύστερα από έγκληση των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι συνταγματική ή μη. Αν και νομικοί κύκλοι πιστεύουν ότι το ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν θα λάβει απόφαση αλλά θα παραπέμψει το ζήτημα στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση έφθασε στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου μετά την αναίρεση που άσκησε στα μέσα Οκτωβρίου ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας σχετικά με εκκρεμή υπόθεση.

Σημειώνεται πως με τρεις διαφορετικές δικαστικές κρίσεις η Δικαιοσύνη έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών κατέστη από αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, κατ΄έγκληση διωκόμενο. Με βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κρίθηκε πως οι αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Νοέμβριο του 2019 ως προς την ποινική μεταχείριση της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών είναι αντισυνταγματικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την ασυλία των τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια

Ανατροπή! Συνεχίζεται η ανάκριση για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας