2:06 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αναλύοντας τα μυστικά της airbnb

Αναλύοντας τα μυστικά της airbnb

Το Airbnb έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό και στην Ελλάδα. Από τη στιγμή όμως που μπήκε στη ζωή μας, άλλαξε πολλά και σίγουρα προσέφερε έσοδα σε πλήθος συμπολιτών μας που άρχισαν να διαθέτουν αρχικά εξοχικές κατοικίες και μετέπειτα και μόνιμες προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης αποδοχής που είχε στην ελληνική κοινωνία, τα όποια έσοδα προκύπτουν πλέον, φορολογούνται.

Στις προτιμήσεις του κόσμου, βρίσκονται σχεδόν όλα τα νησιά κατά το θέρος, με τα Χανιά να είναι η περιοχή της Ελλάδας που το AirBnb και γενικότερα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν αφήσει ελάχιστες επιλογές για όσους ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι.

Σε ότι αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο της ελληνικής οικονομίας του διαμοιρασμού, το Ξενοδοχοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρουσίασε τα συμπεράσματα και τα ευρήματα της μελέτης του, την οποία  και πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Grand Thornton.

Το ουσιαστικό συμπέρασμα ήταν πως η στροφή  προς τις ενοικιάσεις τύπου AirBnb, έχει πλήξει την αναζήτησή  σπιτιών που απευθύνονται προς μακροχρόνια ενοικίαση.

Στα Χανιά που αναφέραμε και πιο πάνω, μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης καθώς το άλλο 95% είναι για βραχυχρόνια. Το ποσοστό αυτό ουσιαστικά αφορά επιλογές φοιτητών, δημοσίων λειτουργών και όσων επιθυμούν να μετακομίσουν στα Χανιά.

Όπως παρουσιάζεται από αναλυτές, η απόδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πιο επικερδής εν σύγκριση με την αντίστοιχη των μακροχρόνιων. Ειδικά στις περιπτώσεις που η ζήτηση αφορά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο στην περίπτωση του κλεινόν άστυ, οι περιοχές που «διατίθενται» για μακροπρόθεσμη μίσθωση, είναι ελάχιστες, όπως το Ζάππειο. Οι υπόλοιπες (πρώην) υποβαθμισμένες περιοχές σαν τον Κεραμεικό, το Κουκάκι ή την Πλατεία Βάθης, έχουν αποδειχτεί «χρυσωρυχεία» για όσους μισθώνουν κατοικίες μέσω Airbnb.

Ποιά είναι λοιπόν τα ουσιαστικά συμπεράσματα από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία σύμφωνα με την Grant Thornton;

  1. Η ύπαρξη του φαινόμενου «εκτοπισμού» ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στην ανάπτυξη του τουριστικού και του υπόλοιπου οικιστικού περιβάλλοντος, αυξάνονται τα ενοίκια και επιβαρύνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι.
  2. Η οικονομία διαμοιρασμού διευρύνει το φαινόμενο «εκτοπισμού» και αύξησης τιμών (crowding out and price effect), Αναφορικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις: Στην Αθήνα, 1 ακίνητο στην οικονομία διαμοιρασμού στερεί 2 ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ προκαλείται αύξηση 9,3% στα ενοίκια. Σε επίπεδο χώρας, η μείωση μακροχρόνιων διαθέσιμων ακινήτων προς μίσθωση, δε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων κατά 8,3% οδηγούνται σε επιβάρυνση οι πιο αδύναμοι οικονομικά
  3. Η μείωση των δημοσίων εσόδων ο περιορισμός πόρων κοινωνικής πολιτικής, η απώλεια θέσεων εργασίας, η αλλοίωση του εργασιακού μοντέλου με αβέβαιες συνθήκες και η δημιουργία της αθέατης εργασίας. (“invisible work”).
  4. Παρατηρείται αλλοίωση του αστικού περιβάλλοντος, με στρεβλή ανάπτυξη. Τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες εστίασης στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας των περιοχών και η μετατροπή τους σε τουριστικά «γκέτο».
  5. Τέλος διαπιστώνεται αύξηση δικαστικών διαμαχών, με συνδυαστική πρόκληση ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας. Ως εκ τούτου ίσως να ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος γενικότερης υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της GrantThornton, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε πως:

« Έχοντας επισημάνει ήδη από το 2012 τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου όταν εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, σήμερα καταδεικνύουμε τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται. Δεν είναι τι χάνουν οι ξενοδόχοι, είναι τι χάνει η κοινωνία, όσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμένει επί της ουσίας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο εφαρμογής των ρυθμίσεων. Η φορολόγηση δεν επιλύει κοινωνικά προβλήματα». Προσβλέπει δε σε έναν εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο με όλους τους φορείς.

Αναφορικά δε με το μέλλον, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος εκτίμησε ότι το Airbnb θα έχει φθίνουσα πορεία και υποστήριξε πως η διάθεση ακινήτων σε πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου AirBnB πλησιάζει στην κορύφωσή της…

«Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση αυτής της ευκαιρίας. Σύντομα πιστεύω ότι θα μετακινηθούμε στην άλλη πλευρά του νομίσματος και τα ακίνητα αυτά θα φεύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και θα πηγαίνουν στην παραδοσιακή» τόνισε.

Επίσης προσέθεσε αναφορικά με τις προσδοκίες για ‘εύκολο μηναίο εισόδημα’ πως «οι πολίτες πρέπει να έχουν κατά νου πως «ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός” και εμφανίστηκε βέβαιος πως σύντομα «αρκετοί Έλληνες θα μεταβούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροπρόθεσμη», ενώ θα πρέπει και να δεχτούν η επενδυτική απόσβεση αναμένεται «σε μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που νομίζουν», αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας