13:09 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του βρετανικού F-35 που συνετρίβη στη Μεσόγειο

Ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του βρετανικού F-35 που συνετρίβη στη Μεσόγειο

Συνελήφθη ναυτικός του «HMS Queen Elizabeth» για την καταγραφή του βίντεο από την ώρα της συντριβής και το «μοίρασμά» του στο ίντερνετ – Τα συντρίμμια του μαχητικού θα μεταφερθούν σε ναυτική βάση στη Μεσόγειο που ανήκει σε «σύμμαχο»

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση Βρετανών, Αμερικανών και Ιταλών που προσπαθούσαν επί μία εβδομάδα να ανασύρουν τα συντρίμμια του βρετανικού τζετ F-35 στη Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο «Sky News» επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

hr />

Το στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη μέσα Νοεμβρίου στο FIR Καΐρου, δηλαδή στο Λιβυκό πέλαγος, κατά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» και πλέον, ότι απέμεινε βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Μετά τη συντριβή του, ρωσικά αεροσκάφη ίπταντο στη Μεσόγειο και καταγράφουν τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου την ώρα που ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού «χτένιζαν» την περιοχή για τον εντοπισμό του F-35.

Δείτε το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με τη στιγμή της συντριβής

 

Για τη διαρροή του συγκεκριμένου βίντεο, συνελήφθη ένας ναυτικός του αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth», ο οποίος είχε υποκλέψει με το κινητό του τηλέφωνο την εικόνα που έδειχναν οι κάμερες ασφαλείας του πλοίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος ναυτικός επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφότου εντόπισαν τα συντρίμμια του F-35, επί επτά ημέρες, βρετανικά, ιταλικά και αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στο σημείο που το εντόπισαν για να τα ανασύρουν, προκειμένου το μαχητικό τζετ, που διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ και αισθητήρες προηγμένης τεχνολογίας, να μην περάσει στους «εχθρούς».

Πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι εξεπλάγησαν ευχάριστα από το πόσο γρήγορη ήταν η ανάσυρσή του και είναι «σίγουρες» ότι ο ευαίσθητος εξοπλισμός του F-35 δεν έχει παραβιαστεί.

Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του F-35, αλλά μια θεωρία που διατυπώθηκε είναι ότι κάτι – όπως ένα πλαστικό κάλυμμα βροχής – μπορεί να απορροφήθηκε από τον κινητήρα του αεροσκάφους.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα μεταφερθούν σε ναυτική βάση στη Μεσόγειο και, παρά το γεγονός ότι πηγές που επικαλείται το «Sky News» υποστηρίζουν ότι η βάση αυτή ανήκει σε «σύμμαχο», δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο: «Οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση του βρετανικού F-35 στη Μεσόγειο Θάλασσα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ευχαριστούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας