1:55 Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ανατιμήσεις Σεισμός: Ντόμινο αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες - Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση

Ανατιμήσεις Σεισμός: Ντόμινο αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες - Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι παρακολουθούν το κύμα ανατιμήσεων και διαμηνύουν ότι θα παρθούν μέτρα. Δύσκολο χειμώνα θα βιώσουν τα νοικοκυριά, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωπα με κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, αυξήσεις να αναμένονται στα τιμολόγια ρεύματος, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα σε συνδυασμό με την ανατίμηση σχεδόν όλης της κλίμακας των καταναλωτικών αγαθών, απ’ τα βασικά (τρόφιμα κοκ) ως τα λεγόμενα διαρκή (λευκές συσκευές κ.ο.κ.), με τα στελέχη της κυβέρνησης να διαμηνύουν ότι θα υπάρξει αντίδραση και θα παρθούν αντίμετρα.

Σταϊκούρας: Θα είναι παροδικό φαινόμενο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίζεται καθησυχαστικός, εκφράζοντας την άποψη ότι το κύμα αύξησης των τιμών σε καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης θα είναι παροδικό. Εν τούτοις σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη εξετάζει πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραπέμποντας στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως, στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά.

Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα -όπως είπε- έχουν δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά.

Δεδομένη η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Κάτι παραπάνω από σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση– σε σχέση με την περασμένη άνοιξη – της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο και θα αρχίσει να διανέμεται μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καυσίμων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά η πρόβλεψη είναι για μία τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι τιμές των καυσίμων, έπειτα και απ’ τον σχεδόν διπλασιασμό των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί από 16% ως 20% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%.

Τσουχτερές θα είναι και οι ανατιμήσεις στις χρεώσεις του φυσικού αερίου με δεδομένο πως ήδη καταγράφεται αύξηση 72% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Αυξήσεις και στα τιμολόγια ρεύματος

«Ηλεκτροσοκ» αναμένεται και στα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξεως του 30%.

Και φαίνεται πως δεν θα σταματήσουν εδώ με δεδομένο ότι οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς περιμένουν κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές ενέργειας τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σήμερα, το οποίο κάνει λόγο για ένα πανευρωπαϊκό σοκ μιας και το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Τονίζεται δε ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα καλοκαίρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χαμηλή ζήτηση, κάτι που αποτελεί οιωνό για ένα δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση της Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Καθότι οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν με τη σειρά τους και τη μεταποίηση, η οποία ήδη έχει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, εκτιμάται ότι το «γαϊτανάκι» των ανατιμήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα δεν πρόκειται τελικά να σταματήσει σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκειται και νέος κύκλος μιας και η μία μετά την άλλη βιομηχανίες γνωστοποιούν ότι θα προβούν σε αυξήσεις.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών: Ένα μέσο αρτοποιείο τους τελευταίους δύο μήνες πληρώνει πάνω από 1.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια τον μήνα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε χθες Τρίτη στο Newsbomb για τις επερχόμενες ανατιμήσεις, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι από τις αρχές του έτους υπάρχουν αυξήσεις στις πρώτες ύλες:

-Πάνω από 40% για λάδι, σουσάμι, βούτυρο, συσκευασίες

-Πάνω από 32% στα άλευρα (τουλάχιστον στην προ 20 ημερών παραλαβή)

-Στο 130% διαμορφώνεται η αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών υπογράμμισε ότι «ένα μέσο αρτοποιείο τους τελευταίους δύο μήνες πληρώνει πάνω από 1.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια τον μήνα. Συγκεκριμένα, πλήρωνε την κιλοβατόρα 6-6,5 λεπτά, ενώ πλέον είναι στα 15λ (ανάλογα και με τον πάροχο ενέργειας).»

Εξήγησε πως είναι δύσκολο να απορροφηθούν από τους ίδιους τέτοιες αυξήσεις, όπως επίσης δύσκολο είναι να μετακυλήσουν το βάρος προς τους καταναλωτές. Σημείωσε δε πως η τελευταία αύξηση στην τιμή του άρτου έγινε το 2008 και από τότε έχει παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, τόνισε ότι «έχουν αρχίσει ήδη οι αυξήσεις» στον άρτο, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ως «ληστρική επίθεση των παρόχων (ενέργειας) προς τους βιοτέχνες».

Ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι ο κλάδος προτείνει ως αντίμετρα τα εξής:

α)Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%

β)Δέσμευση τουλάχιστον της ΔΕΗ (που είναι υπό κρατικό έλεγχο) να παγώσει τις αυξήσεις.

Ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων

Άνθρωποι της αγοράς εξηγούσαν πως με τα σημερινά δεδομένα, ως τον επόμενο μήνα δρομολογούνται αναπροσαρμογές τιμών σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων διαφόρων κατηγοριών.

Μεταξύ αυτών, αυξήσεις από 2% ως 15% αναμένονται το επόμενο διάστημα στα γάλατα, τη φέτα, τον καφέ, το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα τοματοειδή.

Έκρηξη τιμών στα φρούτα

Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες λόγω της προσφοράς και ζήτησης το φετινό Πάσχα. Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Οικονόμου: Η κυβέρνηση ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και θα παρέμβει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα μείνει παρατηρητής του φαινομένου. Ανησυχούμε και θα παρέμβουμε ώστε το αναμενόμενο κύμα ακρίβειας να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον Έλληνα φορολογούμενο».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Οικονόμου σημειίωσε ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως στη Θεσσαλονίκη θα κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση στήριξης των νοικοκυριών.

Η πολιτικής της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.. Πρώτος, είναι η στήριξη των εισοδημάτων όπως αυτή εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας. Δεύτερος, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και με αυστηρή εποπτεία για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και τρίτος άξονας οι στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση του κόστους για το ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την πολιτική της για την αύξηση των εισοδημάτων και τη δημιουργία συνθηκών που τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Γεωργιάδης: Το αργότερο μέχρι τις γιορτές η αποκλιμάκωση των αυξήσεων – Ανησυχώ για την ενέργεια

Για τις ανατιμήσεις, τις αυξήσεις σε προϊόντα και το κόστος ενέργειας αλλά και το πότε θα πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωσή τους μίλησε το πρωί της Τετάρτης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.


Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «παγκόσμιο φαινόμενο» την ακρίβεια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Ασφαλώς μας ανησυχεί το φαινόμενο και το παρακολουθούμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι, «αυτή η τάση στις τιμές θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο μέχρι τις γιορτές» αν και πρόσθεσε πως «αυτό που με ανησυχεί είναι η ενέργεια, που δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για την εφαρμογή e-katanalotis που δίνει τη δυνατότητα για σύγκριση τιμών, χαρακτήρισε «πολύ καλό» το να πηγαίνουν οι καταναλωτές εκεί που έχει φθηνότερα προϊόντα, αφού όπως είπε «έτσι θα μειώσουμε τις τιμές» ανακοινώνοντας ότι στη δωρεάν εφαρμογή του υπουργείου θα μπουν σε λίγο και τα καύσιμα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας