22:56 Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ανδρέας Λοβέρδος: «Ιδεολογικός μας αντίπαλος η ΝΔ, και υπαρξιακός μας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Ιδεολογικός μας αντίπαλος η ΝΔ, και υπαρξιακός μας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης, Δυναμική Κοινωνία «Πολίτες με Αξιοπρέπεια», μίλησε το απόγευμα ο Aνδρέας Λοβέρδος – που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής – όπου ανέφερε πώς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι συνέχεια των κομμάτων του Χ. Τρικούπη, του Ελ. Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη.

«Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και άφησε αιχμές εμμέσως για την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η απόπειρα καπηλείας της ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους». Υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί σε πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί το ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο «με αυτήν την ιδεολογικοπολιτική θεώρηση πρέπει να μετασχηματίσουμε το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό προς το παρόν θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει».

Επεσήμανε πως «με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιώμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό: να ζούμε δημοκρατικά, να ζούμε ελεύθεροι, να προστατεύεται η οικονομική μας ελευθερία, να είναι στόχος η ευημερία μας. Συναντιώμαστε με άλλα λόγια, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός». Ασκώντας κριτική προσδιόρισε τη ΝΔ ως κόμμα των ελίτ που «υποτιμά στην πράξη τα δημόσια αγαθά, για τα οποία κάνουμε εδώ λόγο. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρότατη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν σκέπτεται, δεν μέριμνα, δεν θέλει και τελικά δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα».

Υπογράμμισε πώς η οπτική της παράταξης είναι η σοσιαλδημοκρατική οπτική. «Ο δικός μας πολιτικός χώρος, το δικό μας πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που θέλουμε να μετατραπεί σε μια πραγματική δύναμη εξουσίας, σε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, σηκώνει στις πλάτες του δύο σταυρούς: αυτόν της αποτελεσματικότητας του δημόσιου χώρου σε συνθήκες Δημοκρατίας αφενός, αλλά και αφετέρου εκείνον της στήριξης των αδυνάτων, της προστασίας των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των πολύπλευρων πολιτικών αναδιανομής», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αναγνώρισε ως βασική συνιστώσα για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες τον κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της Υγείας, όπου υποστήριξε ότι δεν αποτελεί ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει όσο μπορεί καλύτερα, όπως και την Παιδεία.   Λοβέρδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδας εκλογέων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας