6:26 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ανδρουλάκης: Η κοινωνία δεν αντέχει επιλογές ραμμένες στα μέτρα λίγων

Ανδρουλάκης: Η κοινωνία δεν αντέχει επιλογές ραμμένες στα μέτρα λίγων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές που ασκεί η συμμαχική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενισχύει μέσω των επιδοτήσεων τα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας.

Επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ακρίβειας, εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις πολιτικές που ασκεί η συμμαχική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενισχύει μέσω των επιδοτήσεων τα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε επιλογές με το βλέμμα στις κάλπες, άλλες χώρες προχωρούν σε πολιτικές, που ανακουφίζουν ουσιαστικά τους πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση, βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως είναι το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνει από το 10% στο 5% το ΦΠΑ στα μακαρόνια και τα μαγειρικά έλαια και συνεχίζει την επιδότηση των εισιτηρίων των τρένων. Κι όλα αυτά στην Ισπανία με πληθωρισμό 6,6%, τον χαμηλότερο στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο.

Μια εικόνα λένε ότι ισούται με χίλιες λέξεις. Ο σημερινός πίνακας της ΡΑΕ με τις τιμές ηλεκτρισμού της επόμενης ημέρας το επιβεβαιώνει. Για μια ακόμα φορά η χώρα μας είναι κατά πολύ ακριβότερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν 6 φορές πάνω από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τις επιδοτήσεις της κρατά τις τιμές χαμηλά όταν ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα υπερκέρδη των παρόχων και των παραγωγών. Αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο για να είναι δυνατή η ενίσχυση των ΑΠΕ και μοιράζει τον περιορισμένο χώρο στους λίγους και ημέτερους.

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων.

Από την αρχή παρουσιάσαμε μία συνεκτική δέσμη μέτρων:

  • Κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
  • μείωση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλη τη διάρκεια της κρίσης
  • αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας