4:05 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι αλαζονικά θα υποδείξω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός

Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι αλαζονικά θα υποδείξω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός

Για «κοινής αποδοχής» πρόσωπα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι «δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «κάθε πολιτικός αρχηγός είναι υποψήφιος πρωθυπουργός». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας «υπήρξαν κακοί πρωθυπουργοί για τη χώρα και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον».

«Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες όπου τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις συγκλίσεις να είναι υψηλού κύρους. Εγώ δεν έχω κυβερνήσει, δεν έχω βλάψει τη χώρα, δεν έχω στήσει υποκλοπές […] Κάθε 15 μέρες έχουμε και ένα πολιτικό σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την ανοχή του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ισχυρή εντολή με διψήφιο ποσοστό»
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν έχουμε ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Αν επιτευχθούν, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής».

«Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ ποιο θα είναι, δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής σε όλη την Ευρώπη. Όποιος είναι στην κυβέρνηση αυτή θα συμφωνήσει στα πρόσωπα. Δεν είναι δική μου επιλογή. Προσπαθούν να με παρουσιάσουν ότι αλαζονικά θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σκιαγράφησε πρόσφατα το πρόσωπο που θα προτείνει ως πρωθυπουργό σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ίδιος τόνισε πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, εμμένοντας, ωστόσο, στην άρνησή του να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες μίας καλύτερης προοπτικής»

Στο πλαίσιο συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Υποψήφιοι Πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ο ένας για τον άλλον: “Είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος”. Συμφωνώ. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες κι επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, θεωρώ ότι η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα τα οποία θα υλοποιήσουν τις συγκλίσεις, που θα υπάρξουν, θα είναι υψηλού κύρους και θα μπορούν να εκφράσουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ανέφερε ο κ.Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, επισήμανε: «Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε – με την εντολή που θα πάρουμε – προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν επιτευχθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δηλαδή δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Ο κ.Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ισχυρίζονται ότι θα φέρω κάποιον από το ‘’παράθυρο’’. Δεν θα είναι κανείς από το ‘’παράθυρο’’. Όποιος είναι στην κυβέρνηση αυτή, θα συμφωνήσει στα πρόσωπα. Με ενοχλεί γιατί προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι αλαζονικά θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι βέβαια».

Απαντώντας στην ερώτηση ποια χαρακτηριστικά θα έχουν τα πρόσωπα σε τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας, πρόσθεσε:«Θα περιφρονούσα τη λαϊκή ετυμηγορία αν απαντούσα στην ερώτηση και περιέγραφα πρόσωπα δείχνοντας πως, ό,τι και να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, εγώ έχω κάτι στο μυαλό μου. Όχι. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες μίας καλύτερης προοπτικής».

«Έδωσα έναν οδικό χάρτη για να μην πάει η χώρα σε αστάθεια και να έχει μία κυβέρνηση που ο λαός θα ξέρει εκ των προτέρων τι θα υλοποιήσει. Είναι καθαρά ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα που θα βάλει εμπόδιο στην αλαζονεία, στον καθεστωτισμό, στο πελατειακό κράτος και σε νοοτροπίες που έχουν βυθίσει τη χώρα.Έχω πει ξεκάθαρα ότι μία αλλαγή στη χώρα δεν μπορούν να την υπηρετήσουν πρόσωπα τα οποία τα τελευταία 8,5 χρόνια έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν» σχολίασε αναφορικά με την επιχειρηματολογία του ότι τα μοντέλα άσκησης εξουσίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι παρωχημένα και αποτυχημένα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως «αν έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό ο λαός μας λέει “πήγαινε στην αντιπολίτευση”», ενώ κληθείς να απαντήσει για το αν οι πολίτες βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικό συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί πολιτικό συμπλήρωμα».

Για τις δεύτερες κάλπες, σημείωσε: « Όποιο κόμμα, με ευθύνη του, οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια, θα χρεωθεί την αστάθεια. Το ότι κάποιοι δεν θέλουν την πρώτη Κυριακή για να σώσουν την καρέκλα τους, δεν υπάρχει περίπτωση να μας το επιβάλουν εκβιαστικά με δεύτερες ή τρίτες εκλογές. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Έκανε εκτενή αναφορά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Τα Τέμπη είναι μία τομή. Ο λαός είδε ένα δήθεν επιτελικό κράτος να απογυμνώνεται. Ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη: Την ασφάλεια στις μεταφορές. Και αντί να πει το κράτος ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να μάθουμε την αλήθεια, είδαμε δύο συστήματα εξουσίας να παίρνουν τις κάμερες, να πηγαίνουν στη Λάρισα και να αντιπαρατίθενται: “εγώ είχα τηλεδιοίκηση, εσύ δεν είχες”, ο άλλος να υποστηρίζει ότι “τελικά αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση”. Αυτό είναι περιφρόνηση ακόμη και στην ανθρώπινη ζωή.Προχθές στη Βουλή εμείς αναδείξαμε ότι χρόνια τώρα έπρεπε να γνωρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ποια συμφέροντα και ποια συστήματα διαφθοράς στον ΟΣΕ και στο αρμόδιο υπουργείο δεν επέτρεπαν μαζί με τους αναδόχους να υλοποιηθεί η σύμβαση 717/2014. Αν η σύμβαση είχε υλοποιηθεί, αυτοί οι 57 άνθρωποι σήμερα θα ζούσαν. Στις 4 Οκτωβρίου 2021 έφτασε έκθεση της Αρχής Διαφάνειας στο υπουργείο, η οποία ανέφερε: “Ορίστε, ποια πρόσωπα εμπλέκονται και πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία να πάνε στη δικαιοσύνη”. Δεν μπορεί να ρωτάμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή και να μας απαντά ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Δεν μπορεί να έχουμε έναν άνθρωπο, 58 ετών, σταθμάρχη, ενώ το όριο ηλικίας είναι τα 48 έτη.Πως ρουσφέτι της ΝΔ βρέθηκε σε αυτήν τη θέση; Και να γίνεται κατόπιν και νομιμοποίηση του ρουσφετιού» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση που επιλέγει η κυβέρνηση, ανέφερε: «Λέω εδώ και πολλούς μήνες στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σου δίνει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ταμείου. Δεν είπε τίποτα μέχρι την τραγωδία των Τεμπών. Και βγαίνει πριν μια εβδομάδα σε μια συνέντευξή του και λέει ‘’θα το αναπροσαρμόσω’’. Μα γιατί εδώ και μήνες, δεν λέμε ξεκάθαρα ότι τα χρήματα αυτά τα χειρίζεται ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Ας βάλουν προτεραιότητες. Στο κανάλι σας κάνατε μια μεγάλη έρευνα για την υγεία. Βλέπετε την κατάντια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δίνει 2% στην υγεία. Εμείς αντιπροτείνουμε το 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στην υγεία».

«Σε κανέναν δημόσιο οργανισμό και σε κανένα νοσοκομείο δεν θα διορίσει κόμμα διοικητή. Θα γίνουν όλα με αμιγώς διεθνείς διαγωνισμούς για να πάρουν τις θέσεις οι καλύτεροι και να δουλέψουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος» δεσμεύτηκε ο κ.Ανδρουλάκης.

Ανέδειξε και την πάγια θέση του για 150.000 κοινωνικές κατοικίες στα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές να έχουν ενοίκιο αξιοπρέπειας.

«Άλλο ένα στοιχείο της προγραμματικής μας σύγκλισης θα είναι η Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τις εθνικές εκλογές χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάνε στη δικαιοσύνη αυτοί που είχαν το θράσος να παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και άλλους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ο φόβος επαναφοράς του κ. Τσίπρα είναι που κρατά όρθιο τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί αυτόν τον φόβο για να μην πέσει. Μην αποφασίσετε με φόβο, αποφασίστε με ελπίδα. Διότι αυτό το σύστημα Τσίπρα-Μητσοτάκη εργαλειοποιώντας τα εκβιαστικά διλήμματα, κρατά σε ομηρία τον ελληνικό λαό και δεν θα έχουμε καλύτερες ημέρες» προέτρεψε τους ψηφοφόρους.

«Φαίνεται ότι, επειδή σταμάτησε ο κ. Μητσοτάκης και ο ανιψιός του να απασχολούν την ΕΥΠ με ανοησίες, έχει βρεθεί χρόνος και κάνει τη δουλειά της» σχολίασε δηκτικά για την είδηση της αποτροπής εκ μέρους των ελληνικών αρχών χτυπήματος σε ισραηλινούς στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Ανδρουλάκης για τις εκλογές 2023: Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο, γιατί ξέρει ότι πλέον ο ελληνικός λαός δείχνει μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας