12:06 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ανεπαρκή τα ευρήματα για τη χρήση των τεστ αντισωμάτων ως πιστοποιητικά υγείας

Ανεπαρκή τα ευρήματα για τη χρήση των τεστ αντισωμάτων ως πιστοποιητικά υγείας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εκδίδει νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση, της καταστολής. Μερικές κυβερνήσεις προτείνουν πως η ανίχνευση των αντισωμάτων που προκαλεί η προσβολή με τον ιό Covid 19 μπορεί να χρησιμεύσει σαν ένα είδος πιστοποιητικού υγείας που θα αξιοποιούσαν οι πολίτες για να ταξιδέψουν η για να επιστρέψουν με ασφάλεια στη δουλειά τους και να θεωρούνται προστατευμένοι από την πανδημία.

Της Αλεξίας Σβώλου

Σχετικά Άρθρα:

Ελλάδα: Ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό

Έντονη διαφωνία Τσιόδρα – ΠΟΥ. Τι συνέβη;

Ωστόσο δεν υπάρχουνε μέχρι στιγμής ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον Covid 19, έχουν περάσει την λοίμωξη και έχουν αντισώματα δεν πρόκειται να προσβληθούν ξανά στο μέλλον.

Η διαδικασία κατά την οποία ένας άνθρωπος παράγει αντισώματα και εμφανίζει ανοσία απέναντι σε ένα παθογόνο διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Κατά την προσβολή από ένα παθογόνο το σώμα αντιδρά αμέσως με την παραγωγή μακροφάγων και δενδριτικών κυττάρων τα οποία καθυστερούν τον εισβολέα ιό και μπορούν ακόμα και να μειώσουν σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί η λοίμωξη.

Την πρώτη μη ειδική αντίδραση ακολουθεί μία δεύτερη αντίδραση προσαρμογής κατά την οποία το σώμα παράγει εξειδικευμένα αντισώματα που συνδέονται με τον εισβολέα ιό.

Αυτά τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που λέγονται ανοσοσφαιρίνες. Ο οργανισμός επίσης παράγει κύτταρα φονιάδες. Τα οποία εξολοθρεύουν άλλα κύτταρα που έχει προσβάλει ο ιός. Η διαδικασία αυτή λέγεται κυτταρική ανοσία.

Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από τον εισβολέα ιό, να σταματήσει την εξέλιξη της λοίμωξης και την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών και επίσης να προστατεύσει από την πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Στον οργανισμό η παρουσία των αντισωμάτων στο αίμα είναι αυτή που πιστοποιεί την παραπάνω διαδικασία.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αξιολογεί τις μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από το νέο κορωνοϊό έχουν τέτοια αντισώματα στο αίμα τους.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς έχουν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν αντισώματα για τον Covid 19 προστατεύονται από το ενδεχόμενο νέας προσβολής από τον ιό στο μέλλον.

Τα εργαστηριακά τεστ που ανιχνεύουν αυτά τα αντισώματα συμπεριλαμβανομένων και των γρήγορων τεστ αντισωμάτων χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση σε ότι αφορά την ακρίβεια και την ευαισθησία τους.

Τα μη αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων μπορούν με τη χρήση τους να κατηγοριοποιήσουν λανθασμένα τους ανθρώπους με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να δείξουν λανθασμένα πως οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον ιό είναι αρνητικοί ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι να δείξουν πάλι λανθασμένα ότι οι άνθρωποι που δεν έχουνε νοσήσει από τον ιό είναι λανθασμένα θετικοί δηλαδή έχουν περάσει την λοίμωξη.

Και τα δύο λάθος αποτελέσματα έχουν σοβαρές συνέπειες και μπορούνε να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην γενικευμένη προσπάθεια της μείωσης της διασποράς του Covid 19 στην κοινότητα.

Τα τεστ αντισωμάτων θα πρέπει επίσης να μπορούν να διακρίνουν προγενέστερη λοίμωξη από τον ιό Covid 19 σε σχέση με τις λοιμώξεις από τους άλλους έξι κορωνοϊούς που κυκλοφορούν.

Από αυτούς τους κορωνοϊούς τέσσερις προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ενώ οι άλλοι δύο είναι ο ιός Sars που προκάλεσε το σύνδρομο βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας το 2002 και ο ιός Mers που προκάλεσε την επιδημία στην Μέση Ανατολή.

Όλοι αυτοί προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που μοιάζουν με τα αντισώματα τα οποία προκαλεί η λοίμωξη με τον Covid 19 και μπορεί στο τεστ αντισωμάτων να υπάρξει διασταυρούμενη αλληλεπικάλυψη.

Πολλά κράτη αυτή την εποχή ελέγχουν για την διασπορά του Covid 19 στην κοινωνία ή σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων όπως είναι για παράδειγμα οι υγειονομικοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης λόγω της υπέρ-έκθεσης.

Πάντως σε αυτό το στάδιο της πανδημίας δεν υπάρχουνε επιστημονικά ευρήματα που να επιβεβαιώνουν πως η μέτρηση της παραγωγής αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση ενός πιστοποιητικού υγείας.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας