More

  Άνοιγμα συνόρων: Εντατικοί οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και ξενοδοχεία

  “Ανοικτά” θα είναι πλέον τα σύνορα τόσο για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια όσο και για τα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων όπως η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι

  Συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους, δηλάδη εμπρευμάτων ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

  Διάβαστε επίσης:

  Άνοιγμα συνόρων: Η «λευκή» λίστα των χωρών που θα στείλουν τουρίστες στην ΕΕ

  Η πιο αλλόκοτη τουριστική σεζόν μόλις άρχισε με τα μέτρα ασφαλείας  στα αεροδρόμια να παραμένουν αυστήρα και οι περιορισμοί να παραμένουν πολλοί.

  Από το πρωί άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού με την Ελλάδα να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ, εναρμονισμένη πλήρως τόσο για την απελευθέρωση των πτήσεων για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν όσο και με τη λίστα που καθορίστηκε για τις τρίτες χώρες.

  Οι χώρες που απουσιάζουν από τη λίστα είναι μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ρωσία, ενώ η Κίνα τελεί υπό την αίρεση της αμοιβαιότητας.

  Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα συνεχίζεται για τους μη Ευρωπαίους πολίτες, ενώ εξαιρούνται 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

  Τέλος, ανοικτά θα είναι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

  Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυστηρά.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην παρούσα φάση η Ελλάδα με βάση την επιδημιολογική εκτίμηση θεωρείται ως ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με άλλες χώρες. Όμως, τα τουριστικά καταλύματα ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες διασποράς του ιού και επομένως αναζωπύρωσης της επιδημίας.

  Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού των τουριστικών καταλυμάτων σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

  Διάβαστε επίσης:

  Έκτακτη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την σωστή χρήση των κλιματιστικών σε κάθε χώρο

   

  Τα μέτρα τα οποία πρόβλεπονται είναι:

  • Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός/αερισμός καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι και αντισηπτικό διάλυμα, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
  • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  • Χρήση αντισηπτικού διαλύματος που θα διατίθεται σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Σχολαστική τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής όπως κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
  • Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1,5 μέτρο) και ιδιαίτερα με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
  • Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας (απόσταση 1,5 μέτρο).
  • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
  • χαρτομάντηλα
  • απλές χειρουργικές μάσκες
  • γάντια μιας χρήσης
  • θερμόμετρα
  • σακούλες απορριμμάτων
  • υγρά καθαρισμού επιφανειών
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για χρήση από το προσωπικό, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις

  Για το πρωσοπικό του ξενοδοχείου η χρήση της μάσκας συνιστάται:

  • Σε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.
  • Σε άτομα που φροντίζουν ή συνοδεύουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τη λοίμωξη.

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  112 – Εντοπισμός κλήσεων σε όλη την Ελλάδα

  Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης και βελτίωσης της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής...

  Παγκόσμια Ιατρική Ένωση: “Μόνιμο κύμα κορωνοϊού”

  «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε με την απειλή του κορωνοϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τηρώντας τα μέτρα,...

  Λαϊκή Αγορά Γλυφάδας: Που είναι οι μάσκες;

  Οι φωτογραφίες είναι από την λαϊκή αγορά της Ανω Γλυφάδας, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, την Τρίτη το πρωί. Όπως φαίνεται παρά τις σχετικές...

  Ιταλία: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία.

  Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο.Τα κρούσματα έφτασαν τα 384, ενώ το προηγούμενο εικοσιτετράωορο ήταν 190. Συνολικά, στην χώρα, τα...

  Συγκλονιστικό βίντεο: Τα πρώτα λεπτά του Χίου στο Σισμανόγλειο

  «Την σκανδάλη την πάτησε ο δολοφόνος, την εντολή την έδωσαν πολιτικοί» αναφέρει συγκεκριμένα. Ο ίδιος περιγράφει λεπτό προς λεπτό την απόπειρα δολοφονίας του, τον πρώτο...