12:45 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ανησυχητική αύξηση οξείας μυοκαρδίτιδας σε βρέφη και παιδιά!

Ανησυχητική αύξηση οξείας μυοκαρδίτιδας σε βρέφη και παιδιά!

Μετά την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας που σήμανε συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο CDC και το ECDC, νέος «πονοκέφαλος» έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο με κοινό παρονομαστή, καθώς και αυτή η υγειονομική απειλή αφορά τα μικρά παιδιά, ό,τι πολυτιμότερο έχουμε δηλαδή.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Καταγράφεται στη Μ. Βρετανία, με τον ΠΟΥ να βρίσκεται σε επιφυλακή!


Αυτή τη φορά, παρότι το αίτιο είναι λοιμώδες, το αποτέλεσμα «χτυπά» στην καρδιά, εγείροντας ανησυχίες γιατί τα τελευταία τρία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο άκουσμα των λέξεων «οξεία» και «μυοκαρδίτιδα». Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα πολλοί συνάνθρωποί μας, κάθε ηλικίας, ταλαιπωρούνται με τις μυοκαρδίτιδες που οφείλονται στο σύνδρομο long COVID, ενώ η οξεία εξέλιξη μιας παθολογικής κατάστασης τρομάζει το κοινό, ειδικά όταν η οξεία νόσος αφορά παιδιά. Κάπως έτσι άλλωστε «πιαστήκαμε» στα δίχτυα της οξείας ηπατίτιδας πριν από έναν χρόνο!

Εντεροϊός

Πάμε όμως να δούμε ποιο είναι τώρα το νέο αναδυόμενο πρόβλημα, που και πάλι, όπως συνέβη με την οξεία ηπατίτιδα αλλά και με την εμμένουσα λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α, πρωτοεμφανίζεται (ή πρωτοκαταγράφεται) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Αρχές Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας κατέγραψαν τον τελευταίο χρόνο ανησυχητική αύξηση σε περιστατικά οξείας μυοκαρδίτιδας σε βρέφη και παιδιά, τα οποία σχετίζονται με μόλυνση από τον εντεροϊό.
Από τον Μάιο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023, 15 βρέφη και παιδιά παρουσίασαν κλινική εικόνα νεογνικής σήψης στην Ουαλία και τη Δυτική Αγγλία. Οι εξετάσεις για την ανίχνευση του εντεροϊού επιβεβαίωσαν σε εννέα περιπτώσεις την ύπαρξη των στελεχών coxsackie B3 ή coxsackie B4. Μέχρι την 20ή Απριλίου, από το σύνολο των περιστατικών που καταγράφηκαν, τρεις μικροί ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία, τέσσερις επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ανάρρωσαν σπίτι τους και δύο δυστυχώς πέθαναν.

Αυτή καθαυτήν η μόλυνση με τον εντεροϊό δεν είναι σπάνια σε τόσο μικρές ηλικίες. Ωστόσο ο παράγοντας που κινητοποίησε τους ειδικούς ήταν η σοβαρή της εξέλιξη σε σχετικά μεγάλο αριθμό ασθενών, τουλάχιστον με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Στην Ουαλία καταγράφηκαν τα 10 περιστατικά, ενώ στη Δυτική Αγγλία τα υπόλοιπα πέντε. Συνολικά οκτώ μικροί ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και το πρώτο παιδί που πέθανε έχασε τη μάχη προτού εισαχθεί στη ΜΕΘ. Στα 13 παιδιά που επιβίωσαν η μυοκαρδίτιδα ήταν το επικρατέστερο παθολογικό εύρημα, με τις περισσότερες μυοκαρδίτιδες να διαγιγνώσκονται κοντά στον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και τα υπόλοιπα περιστατικά να εμφανίζονται σποραδικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Επιπολασμός

Πόσο όμως ανησυχητική είναι αυτή η αύξηση σε κρούσματα οξείας μυοκαρδίτιδας; Από τα στοιχεία ενός μεγάλου νοσοκομείου στην περιφέρεια της Δυτικής Ουαλίας προκύπτει ότι τα τελευταία έξι χρόνια μόνο ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί. Αν λοιπόν μιλάμε για αύξηση από το ένα στο 15, είναι αντιληπτό ότι μιλάμε για τεράστιο επιπολασμό!

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή της καρδιάς που μπορεί να είναι οξεία και ιογενής. Το πιο κοινό αίτιό της είναι μια ιογενής λοίμωξη που οδηγεί σε φλεγμονή του μυοκαρδίου, άρα σε μυοκαρδίτιδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιογενής λοίμωξη προκαλείται από τον εντεροϊό, αλλά μπορεί να προκληθεί και από μια βακτηριακή μόλυνση, την ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα φάρμακο ή εξαιτίας μιας αυτοάνοσης πάθησης. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν οξύ και επίμονο πόνο στο στήθος, δύσπνοια, λαχάνιασμα και ταχυκαρδία. Το αίσθημα παλμού γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή γιατί είναι έντονο και νιώθεις ότι κάτι φτερουγίζει στο στήθος σου!

Λοιμώξεις

Οι εντεροϊοί, από την άλλη πλευρά, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από λοιμώδη νοσήματα και η επιδημιολογία τους επιτηρείται προσεκτικά στη Μ. Βρετανία. Συνήθως οι λοιμώξεις είναι ήπιες αλλά τα βρέφη νοσούν βαρύτερα από τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια coxsackie προσβάλλουν βρέφη κάτω του ενός μήνα και συνοδεύονται από αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αντίδραση των Αρχών Δημόσιας Υγείας είναι ίδια με το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε πριν από έναν χρόνο, κατά την αύξηση των κρουσμάτων ιογενούς ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Κυρίως ειδοποιούνται οι γιατροί όλων των Ιατρικών Συλλόγων να παραμένουν σε επιφυλακή για τον εντοπισμό κρουσμάτων που έχουν κλινική εικόνα η οποία παραπέμπει σε οξεία μυοκαρδίτιδα, ενώ αντίστοιχη οδηγία λαμβάνουν όλα τα διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιούνται τα τεστ αντισωμάτων και τα μοριακά τεστ. Στη Μ. Βρετανία η παραπάνω οδηγία έχει εκδοθεί από την 1η Ιουνίου πέρσι (δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο πριν), ώστε ο αριθμός των περιστατικών να καταγράφεται στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Στο εύλογο ερώτημα πολλών αναγνωστών, γιατί κάθε λοιμώδες νόσημα που παρουσιάζει μια ασυνήθιστη επιδημιολογία πρωτοεμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απάντηση είναι πως κανείς δεν γνωρίζει αν εκεί πρωτοεμφανίζεται ή πρωτοεντοπίζεται λόγω των εξαιρετικών συστημάτων καταγραφής της χώρας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dentist Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αιτήσεις για δωρεάν οδοντίατρο

Τον Ιούνιο η Κίνα θα φτάσει τα 65 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού την εβδομάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας