8:09 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,02%), δηλαδή στο 3,97%.

Η έξοδος αυτή εν μέσω της προεκλογικής περιόδου από πολλούς δεν θεωρείται και ως η  καλύτερη επιλογή, πιστεύοντας πως προτιμότερο θα ήταν να γίνει τον Σεπτέμβριο όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Αυτό όμως  θα σήμαινε και αρκετούς μήνες απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές, κάτι που φυσικά δεν στέλνει ένα σήμα κανονικότητας στους επενδυτές για μία χώρα που “αξίζει” να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, η σημερινή έξοδος αποτελεί και ένα μήνυμα στις αγορές ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρά την διεθνή τραπεζική αναταραχή μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

Το “σήμα” για την έκδοση έδωσε στον ΟΔΔΗΧ η ανακοίνωση χθες της ημερομηνίας των εκλογών. Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές σήμερα, όχι γιατί υπάρχει ανάγκη ρευστότητας – τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται κοντά στα 35 δισ. ευρώ, αλλά για να “δώσει” το παρόν κεφαλαιοποιώντας και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς για παράδειγμα έχει υποχωρήσει στο 4,1% και στα ίδια επίπεδα με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, όταν στις αρχές του μήνα κινούνταν πάνω από το 4,5%

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, όποτε η σημερινή έκδοση αναμένεται να πάει πολύ καλά, και η ζήτηση ειδικά από την Ελλάδα είναι ήδη ισχυρή.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται στο 3,75%-3,85% αλλά το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλότερο, κάτω του 2%, χάρη στις στρατηγικές over hedging στις οποίες έχει προχωρήσει προνοητικά ο ΟΔΔΗΧ.

Την έκδοση τρέχουν οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο τίτλος έχει λήξη στις 15 Ιουνίου του 2028.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης ο ΟΔΔΗΧ θα έχει αντλήσει πάνω από το 85% του στόχου για την εκδοτική δραστηριότητα του 2023 (έπειτα και από τα 3,5 δισ. ευρώ που αντληθήκαν από το νέο 10ετές τον Ιανουάριο) και έτσι θα έχει την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία.

Σημειώνεται πως για φέτος ο στόχος άντλησης έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ ενώ ανεβαίνει στα 8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που προχωρήσει η έκδοση του πράσινου ομολόγου.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν είναι φυσικά δεσμευτικός με τον ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος για εκπλήξεις προς τις αγορές σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά. Μετά το πέρας των εκλογών και εάν ένας οίκος αξιολόγησης δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει μέρος των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων για να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Handelsblatt για 15ετές ομόλογο: Ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

19 δις ευρώ στο 15ετές ομόλογο με επιτόκιο έκπληξη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας