13:45 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ανοικτή επιστολή προς τον εφέτη Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ανοικτή επιστολή προς τον εφέτη Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απόψεις, που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση σας που δημοσιεύτηκε με το λογότυπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε τίτλο « Η έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης και οι ανακριβείς γενικεύσεις από μερίδα του Τύπου».

Της Τζώρτζιας Κοντράρου

Ωστόσο, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει και μία άλλη – δυστυχώς μεγάλη – μερίδα του Τύπου, η οποία δεν εγκύπτει επαρκώς στα θέματα δικαιοσύνης, τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού, προσβάλλουν το σύνολο του κλάδου, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη και, εν τέλει, προκαλούν σοβαρή ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Κάνετε λόγο για «μεθοδευμένη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης» για «γενικόλογες ανακρίβειες» και χαρακτηρίζετε «πρόσχημα» που, ενδεχομένως, να υποκρύπτει σκοπιμότητες, την κριτική για τις καθυστερήσεις στην απονομή της.

Ωστόσο, διεθνείς έρευνες σας διαψεύδουν. Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας (έκθεση Doing Business) για την Ελλάδα, την οποία έχει αναρτήσει στη σελίδα του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και δημοσίευσε σε εκτενές ρεπορτάζ – έρευνα του Τάκη Τσιμπούκη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η χώρα μας κατατάσσεται στην 146η θέση μεταξύ 190 χωρών και τελευταία (27η θέση) ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη και μόνο της Έκθεσης, καθώς και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόσφατα, είναι συγκεκριμένα καθώς αποκαλύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Προφανώς οι εκλεκτοί δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν στο συνέδριο σας, στο Kosta Navarino δεν θα είχαν μελετήσει τη σχετική έκθεση, καθώς οι ομιλητές του συνεδρίου σας και η συγκεκριμενοποίηση της θεματολογίας τους ανακοινώθηκαν δέκα μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του. Τα δε συμπεράσματα του δεν κοινοποιήθηκαν ούτε με ένα σύντομο Δελτίο Τύπου.

Είναι εκ του περισσού να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων, οι οποίες έτυχαν μάλιστα ευρείας προβολής και οξείας κριτικής. Χαρακτηριστική η υπόθεση της Siemens.Εξάλλου αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό υπόθεση απάτης, η οποία βρίσκεται στο παραπέντε της παραγραφής , με κατηγορούμενους μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τόπου, ενώ η δικογραφία παραλίγο να πολτοποιηθεί λίγο πριν την δίκη. (Βλέπε σχετικό ρεπορτάζ https://www.dikastikoreportaz.gr/apisteuto-ypothesi_-eton-17/)

Τέλος, τα δημοσιεύματα και οι έρευνες επιβεβαιώνονται και δικαιώνεται η προβολή τους, κάθε φορά που αποκαλύπτονται περιπτώσεις όπως αυτή που αποκαλύφθηκε στις μέρες μας με την υπόθεση του βιασμού των παιδιών στα Πετράλωνα, που καρκινοβατεί στη δικαιοσύνη από το 2017.

Στις εκθέσεις και μελέτες έχουν επισημανθεί, βεβαίως, και οι ελλείψεις σε τεχνικές υποδομές καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επικουρικό του έργου των δικαστών, αλλά το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν είναι μόνο τα γραφεία και οι υπάλληλοι. Δυστυχώς.

Τέλος θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να γνώριζε η κοινή γνώμη ποιες είναι οι απόψεις όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης σχετικά με τα ζητήματα των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας