18:37 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Anorexia»: Στο «Σισμανόγλειο» η ανορεξία βρήκε τον…γιατρό της!

«Anorexia»: Στο «Σισμανόγλειο» η ανορεξία βρήκε  τον…γιατρό της!

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των άλλων ψυχοπιεστικών καταστάσεων που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να βιώνει χωρίς να σηκώνει κεφάλι έχουν οδηγήσει στην αύξηση όλων των ψυχογενών διαταραχών.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ένα καινοτόμο πρόγραμμα στον τομέα ψυχικής υγείας που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από το περασμένο καλοκαίρι με αναμονή ασθενών για ένταξη.


Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η νευρογενής ανορεξία, μία αναδυομένη πάθηση για την οποία δεν υπήρχε καμία δομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι πρότινος για να απευθυνθούν οι ασθενείς. Επειδή όμως η Ελλάδα αλλάζει, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου που συντελείται στον τομέα της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων εγκαινιάστηκε ήδη από το καλοκαίρι η πρώτη Μονάδα για ασθενείς με νευρογενή ανορεξία σε δημόσιο νοσοκομείο, που εδράζεται στο «Σισμανόγλειο», και ήδη υπάρχει αναμονή ασθενών για νοσηλεία!

Η Μονάδα της νευρογενούς ανορεξίας του «Σισμανογλείου», που όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου την αποκαλούν μονολεκτικά «Anorexia» από την ώρα που άνοιξε, σε έναν χώρο διακοσμημένο με τις χειροτεχνίες τις οποίες κάνουν οι ασθενείς στο πλαίσιο της επανένταξής τους, αποπνέει θηλυκότητα και το γεγονός -που δεν περνά απαρατήρητο- δεν είναι τυχαίο! Μέχρι σήμερα έχει δεχτεί μόνο θηλυκού γένους ασθενείς, έφηβες και νεαρές κοπέλες ηλικίας από 16-22 ετών, παρότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άντρες που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Οι άνδρες με νευρογενή ανορεξία είναι πιο σπάνια περιστατικά. Όπως λέει η επικεφαλής ψυχίατρος Μαργαρίτα Σεστρίνη, διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Anorexia» του Ψυχιατρικού Τομέα στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο, προτού δημιουργηθεί η εν λόγω Μονάδα, η ίδια ως γιατρός είχε δεχτεί δύο άνδρες ανορεξικούς ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων.

«Anorexia»

Το εσωτερικό

Διαβαίνοντας το κατώφλι της Μονάδας «Anorexia» έχεις την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ένα νοσοκομείο της Δανίας ή της Σουηδίας. Τίποτα γύρω σου δεν θυμίζει την τυποποιημένη εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τα δημόσια νοσοκομεία, με τους «παγωμένους», απρόσωπους και παρακμιακούς χώρους. Ο όροφος με τις έξι κλίνες νοσηλείας θυμίζει κοιτώνα πανεπιστημίου στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ, με τα δωμάτια να είναι ντυμένα σε ένα απαλό ροδακινί χρώμα, με τόνους του κίτρινου και του πορτοκαλί, που κάνουν τον χώρο ακόμα πιο ζεστό και φιλόξενο. Από το ταβάνι και τους τοίχους κρέμονται τα χειροποίητα διακοσμητικά που φτιάχνουν οι ασθενείς στο πλαίσιο της εργοθεραπείας τους. Πεταλούδες, ζωγραφιές, ονειροπαγίδες, χειροτεχνίες αέρινες σαν τις ασθενείς που κάθονται στο σαλόνι και χαμογελούν ντροπαλά, με αμηχανία, αλλά και περιέργεια ταυτόχρονα, μοιάζοντας με νεράιδες σε έναν σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής. Όμως τα κορίτσια είναι πραγματικά, όπως πραγματικά είναι και τα χειροποίητα διακοσμητικά που μας περιβάλλουν αποδεικνύοντας πως η ενασχόληση με την τέχνη έχει άμεσα θεραπευτικό αποτέλεσμα στην ψυχή και στο σώμα.

Και ακριβώς επειδή η τέχνη είναι θεραπευτική, γι’ αυτό και οι νοσηλευόμενες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν προγράμματα εξόδου από το νοσοκομείο, για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες που ίδιες επιλέγουν στο πλαίσιο της θεραπείας και της επανένταξής τους. Ας μην ξεχνάμε πως το χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία του υπουργείου Υγείας που το περασμένο καλοκαίρι έθεσε σε λειτουργία τη Μονάδα «Anorexia» στο «Σισμανόγλειο» και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει 66 νέες κοινοτικές δομές στην Επικράτεια, έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την πολιτιστική συνταγογράφηση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αφορά την ιατρική συνταγογράφηση πολιτιστικών δρώμενων και την παρακολούθηση του ασθενούς-ωφελούμενου από τα αντίστοιχα Κέντρα Ημέρας που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για καθαρά θεραπευτικό σκοπό.

Νοσηλείες

Πίσω στο «Σισμανόγλειο», τα νοσηλευόμενα κορίτσια στη Μονάδα «Anorexia» έχουν ξεπεράσει τα 10 από την έναρξη της λειτουργίας των έξι κλινών και μερικές ασθενείς έχουν παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο έως και έξι μήνες, καθώς η νευρογενής ανορεξία έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, δηλαδή απαιτεί μακράς διαρκείας νοσηλείες. Η Δομή διαθέτει και εξωτερικά ιατρεία για την παρακολούθηση των ασθενών που φεύγουν με εξιτήριο μετά τη νοσηλεία, αλλά και εκείνων των περιστατικών που δεν χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή. Εκεί έχουν προσέλθει δεκάδες ασθενείς και οι γυναίκες οι οποίες παίρνουν εξιτήριο από τη Μονάδα παρακολουθούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που φτάνουν και τα δύο χρόνια. Η παρακολούθηση γίνεται είτε ανά εβδομάδα είτε ανά δεκαπενθήμερο, καθώς η ψυχογενής ανορεξία είναι μία σοβαρότατη ψυχική διαταραχή που μπορεί να απειλήσει και τη ζωή και διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά δύσκολη στη διαχείριση. Οι ασθενείς συνήθως κρύβουν το πρόβλημά τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον αντί να ζητήσουν βοήθεια. Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, όπως εξηγεί η διευθύντρια ΕΣΥ και επικεφαλής ψυχίατρος της Μονάδας «Anorexia» Μαργαρίτα Σεστρίνη, οι ασθενείς είναι υπερλειτουργικές και ανταποκρίνονται θετικά στις απαιτήσεις της θεραπείας, συχνά ξεπερνώντας τις προσδοκίες των γιατρών. Στη δεδομένη συγκυρία οι νοσηλευόμενες προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας ακόμα και από την Κύπρο και η απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον στη διάρκεια της νοσηλείας συμβάλλει στην ταχύτερη αποθεραπεία κι επανένταξή τους στην κοινότητα.

«Anorexia» «Anorexia» «Anorexia»

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: 65 νεκροί σε μία εβδομάδα, 75 οι διασωληνωμένοι – Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την γρίπη

Ζωή Ράπτη: Εγκαινιάστηκε Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων στον Μαραθώνα

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας