16:30 Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Οι ισραηλινές και οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στη Συρία δύο «βοσκούς» που είχαν συλληφθεί «πριν από λίγες εβδομάδες» μετά τη διέλευσή τους από τα αμφισβητούμενα σύνορα στο τμήμα των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει το εβραϊκό κράτος.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της ισραηλινής κυβέρνησης, ο στρατός επέστρεψε δύο βοσκούς στο συριακό έδαφος», τόνισε ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή Κουνέιτρα της Συρίας.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν «πριν από λίγες εβδομάδες» αφού «διέσχισαν τη Γραμμή Άλφα», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στο τμήμα του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το εβραϊκό κράτος.

Στη συνέχεια, η Δαμασκός επιβεβαίωσε την απελευθέρωση αυτών των δύο Σύρων κρατουμένων και τους αναγνώρισε ως τον Μοχάμεντ Χουσεΐν και τον Τάρεκ αλ-Ομπειντάν.

Η απελευθέρωσή τους πραγματοποιείται μετά «την ανταλλαγή που ξεκίνησε χθες με τη ρωσική διαμεσολάβηση» και η οποία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επέτρεψε την απελευθέρωση μιας Σύριας μαχήτριας Νιχάτ αλ Μοκτ χθες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μιας νεαρής Ισραηλινής που εισήλθε «κατά λάθος» στη συριακή επικράτεια.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια «ανθρωπιστική» κατάσταση στη Συρία, η οποία ξεχώριζε από τις συνηθισμένες συζητήσεις για την κατάσταση «ασφάλειας» σε αυτή την εμπόλεμη αραβική χώρα.

Ερωτηθείς χθες για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με τη Συρία μέσω ρωσικής μεσολάβησης, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Χρησιμοποιώ τις προσωπικές μου επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν για την επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, μιλώντας για ένα «ευαίσθητο» θέμα.

Το Ισραήλ και η Συρία, που εξακολουθούν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, χωρίζονται από ντε φάκτο σύνορα στα Υψίπεδα του Γκολάν, μέρος των οποίων το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Τα τελευταία χρόνια, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο συριακό έδαφος εναντίον ένοπλων δυνάμεων που κρίνει ότι πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο εχθρό του εβραϊκού κράτους.

Διαβάστε επίσης 

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα για να περισωθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν

Εκατομμύρια Αμερικανοί χωρίς ηλεκτρικό καθώς πολικό ψύχος εξακολουθεί να καλύπτει τη χώρα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας