8:21 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντί για 400.000 δόσεις της Johnson&Johnson  θα παραλάβουµε µόνο 70.800

Αντί για 400.000 δόσεις της Johnson&Johnson  θα παραλάβουµε µόνο 70.800

Στον απόηχο του λαμπρού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση καταφθάνουν ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο των εμβολίων, που δειχνουν  πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.

Της Αλεξίας Σβώλου

Ανάμεσα στα νέα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην επιχείρηση «Ελευθερία» και τον στόχο της επίτευξης της συλλογικής ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνεται η είδηση πως από τις αναμενόμενες 400.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για τον μήνα Απρίλιο, τελικώς θα παραλάβουμε μόνο 70.800 δόσεις. Παράλληλα, νέα «επίθεση» δέχεται το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτήν τη φορά από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, ιατρικό σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν για τον κορωνοϊό και διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), που εμφανίστηκε προβληματισμένος από το γεγονός ότι τα δεδομένα στη δημόσια δήλωση της εταιρείας για το εμβόλιο «ήταν κάπως παρωχημένα και θα μπορούσε πράγματι να
είναι λίγο παραπλανητικά». Από τη μεριά της, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε πως θα δώσει στην εν λόγω αμερικανική επιτροπή επικαιροποιημένα δεδομένα της, με τον Φάουτσι να καταλήγει στο συμπέρασμα «αυτό είναι πιθανόν ένα πολύ καλό εμβόλιο».

Δύο ημέρες μετά, στις 25 Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών αύριο Δευτέρα, για να μελετήσει περαιτέρω τα περιστατικά, δημιουργίας θρόμβων, που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επιστήμονες με εξειδίκευση στην αιματολογία, την
καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολογία που θα τοποθετηθούν πάνω στο κρίσιμο ζήτημα  της δημιουργίας των θρόμβων. Πάντως και για αυτό το εμβόλιο οι παραδόσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολύ λιγότερες των αναμενομένων, με τις φήμες να φουντώνουν ότι η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει αποθηκεύσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια σκευάσματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τους Βρετανούς.  Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πάντως, η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές για αντιικό χάπι ενάντια στον κορωνοϊό. Το φάρμακο με την κωδική ονομασία PF-07321332 περιέχει αναστολείς πρωτεασών και έχει παρόμοια δράση με τα χάπια για την ηπατίτιδα C και το AIDS.

Η πειραματική θεραπεία προορίζεταιγια εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και χορηγείται  με την έναρξη των συμπτωμάτων.  Ταυτόχρονα, η Pfizer αναπτύσσει και ένα ενέσιμο αντιιικό που θα χορηγείται ενδοφλέβια σε ασθενείς με λοίμωξη Covid, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Το δεύτερο αντιικό θα αποτρέπει την επιδείνωσή τους, ενώ ο συνδυασμός τους (χάπι και ενέσιμο) θα συμπληρώσουν την προστασία έναντι της Covid, μαζί με τον εμβολιασμό.

Όσο αυξάνεται η κυριαρχία των μεταλλάξεων και εμφανίζονται νέες στο προσκήνιο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να καταγραφεί επαναλοίμωξη ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Αμερικανοί ειδικοί μιλούν καθησυχαστικά γι’ αυτά τα περιστατικά, λέγοντας πως είναι αναμενόμενα και πως αν δεν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, τότε οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων θα εμφάνιζαν αποτελεσματικότητα 100%.

Δείγματα

Μέχρι στιγμής, πάντως, στην ελληνική κοινότητα το βρετανικό στέλεχος είναι επικρατέστερο, όπως προκύπτει από τη γονιδιωματική ανάλυση σχεδόν 500 δειγμάτων  που προέχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Καλύμνου, Ρόδου, Λέσβου, Φθιώτιδας και Εύβοιας. Το κακό με τη βρετανική μετάλλαξη είναι πως έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 50%, ενώ το καλό είναι πως τα υπάρχοντα εμβόλια δουλεύουν στην περίπτωσή της. Αντιθέτως, τα πράγματα δυσκολεύουν με τις άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν αρχίζουν να συνδυάζονται  μεταξύ τους. Ίσως γι’ αυτό ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς δηλώνει με συγκρατημένη  απαισιοδοξία ότι «θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό στο τέλος του
2022 και μόνο τότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας