23:02 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντιδράσεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που παραγράφει κακουργήματα του Χρηματιστηρίου

Αντιδράσεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που παραγράφει κακουργήματα του Χρηματιστηρίου

Έντονο προβληματισμό στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους προκαλεί το νομοθετικό πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο παραγράφονται στην πενταετία οι χρηματιστηριακές απάτες.

Πρόκειται για ένα νόμο «πλυντήριο» που ξεπλένει από κακουργηματικές ευθύνες όλους τους εμπλεκόμενους σε μεγάλες χρηματιστηριακές απάτες πριν το 2018.

Ο νόμος ψηφίζεται την ώρα που δικάζεται για κακουργηματικές απάτες η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με άλλα δέκα στελέχη της εταιρείας στο σκάνδαλο της Folli Follie που διέσυρε διεθνώς τη χώρα μας.

Ειδικότερα, το υπ. Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει τον χρόνο παραγραφής των χρηματιστηριακών αδικημάτων στην πενταετία, με προτεινόμενη διάταξη που προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία υπέβαλε παρατηρήσεις στη διαβούλευση και καλεί το υπουργείο να αναδιατυπώσει τη διάταξη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία κακουργημάτων, για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie.

Το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρει ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως επισημαίνουν στη διαβούλευση οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να αφήσει ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκφράζει τη διαφωνία της με τη σύντμηση της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και προτείνει την αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι η παραγραφή καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση χρηματιστηριακών αδικημάτων.

Σχετικά με το άρθρο 8, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:

  • Στο διοικητικό δίκαιο η παραγραφή συνδέεται συνήθως με τη δυνατότητα/δικαίωμα της διοίκησης για επιβολή κυρώσεων και όχι με αυτήν καθαυτή την παράβαση της νομοθεσίας (π.χ. φορολογικό δίκαιο). Καθώς πολλές από τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς οδηγούν σε κυρώσεις τόσο διοικητικής όσο και ποινικής φύσης, μία τέτοια αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύντμηση της παραγραφής των κακουργημάτων που είναι μεγαλύτερη της πενταετίας. Προτείνεται η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής:”Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας