10:56 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Αντίμετρα ανακοινώνουν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας – Ποιοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ

Αντίμετρα ανακοινώνουν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας – Ποιοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ
Αντίμετρα ανακοινώνουν Χατζηδάκης , Σταϊκούρας
Ο κύβος ερίφθη και από ώρα σε ώρα ανακοινώνονται μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους σε εστίαση – ψυχαγωγία και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται. Πληροφορίες του ereportaz.gr αναφέρουν ότι σε συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων στους κλάδους αυτούς, η μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους επιχειρηματίες, ο περιορισμός των φορολογικών – ασφαλιστικών βαρών και η επαναφορά του καθεστώτος των αναστολών εργασίας για όσο διάστημα ισχύσουν οι υγειονομικοί περιορισμοί.

ΚορκίδηςΣημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμβολή παραγόντων της αγοράς όπως του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – τα εξής :

« Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός πέμπτου απειλητικού κύματος της πανδημίας, που δυστυχώς αυτές τις εορταστικές μέρες επιβάλει ένα νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας, μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς δεύτερη σκέψη, πρέπει να μας προτρέψει να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο όπλο της τρίτης δόσης του εμβολιασμού.

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν παραμονές πρωτοχρονιάς για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων, είναι σκληρά για την εστίαση – διασκέδαση και οφείλουν να συνοδεύονται με υποστηρικτικά αντίμετρα, κάτι που είμαι βέβαιος πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα.

Στις επιχειρήσεις εστίασης που από εδώ και στο εξής θα υπολειτουργούν και της διασκέδασης που θα κλείσουν, πρέπει σε δύο στάδια να ανακοινωθούν και να εφαρμοστούν τεκμηριωμένα, κοστολογημένα και εφικτά μέτρα οικονομικής στήριξης.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, να ανασταλούν άμεσα όλες οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και να τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή συμβάσεων εργασίας. Σε δεύτερη φάση να παραταθεί το «ξεπάγωμα» των οφειλών της πανδημίας και για την ενίσχυση της ρευστότητας των πληγέντων επιχειρήσεων να βρεθεί τρόπος πλήρους απαλλαγής από την επιστροφή του ποσοστού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η Ομικρον σαρώνει την χώρα μας και οφείλουμε να τηρήσουμε τα πρόσθετα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για να αποφύγουμε ένα πιθανό γενικευμένο lockdown, που θα θέσει συνολικά σε κίνδυνο τις χιλιάδες των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας που διατηρούν, αλλά και την ελληνική οικονομία, που παρά τις αντίξοες συνθήκες βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Ας προστατεύσουμε λοιπόν το κοινωνικό σύνολο τηρώντας προσεκτικά τα υγειονομικά μέτρα, ατομικά και συλλογικά…».

Αυτά είναι τα 6 μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Έξι μέτρα  για την προστασία των θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, ύστερα  από σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Αναλυτικά:

1.Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

2. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

3.Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

4.Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επιπρόσθετα, από 1/1/2022 τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου. Έτσι κινητροδοτούνται αφενός οι νέοι να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου οι εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας