More

  Αντιπαράθεση Εισαγγελέων-Δικηγόρων για “δικηγοράκια” και “ιερές αγελάδες”

  Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο αντεισαγγελέως Πρωτοδικών. Η αντεισαγγελέας έκρινε ότι οι φράσεις “δικηγοράκια” και “ιερές αγελάδες” τις οποίες απηύθυναν οι αστυνομικοί σε δικηγόρους κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους δεν είναι προσβλητικές για τους δικηγόρους.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση των εισαγγελέων έχει ως εξής:

  “Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία Δικηγορικός Σύλλογος ζητάει την απομάκρυνση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, διότι, με εσφαλμένη κατά την κρίση του αιτιολογία, απέρριψε ως αβάσιμη έγκληση για αδικήματα που στρέφονταν κατά μελών του, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τα εξής:

  Είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού απειλείται, οσάκις γίνεται αποδέκτης κακόπιστης κριτικής, που συχνά στοχεύει στη φίμωση της ανεξάρτητης κρίσης του, με αντίκτυπο στην δικανική ανεξαρτησία του συνόλου των συναδέλφων.

  Τυχόν παραινέσεις για πάσης φύσεως απομακρύνσεις, διώξεις ή δημόσιες δηλώσεις με προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμούς ένεκα ασυμφωνίας προς την ουσιαστική τους κρίση επί εκκρεμών υποθέσεων, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό.

  Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική απέναντι σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων”.

  Η ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

  Νωρίτερα η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε “σε πρόσφατα εκδοθείσα Διάταξη Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά την εξέταση περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2018, σε βάρος μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες οι φράσεις “δικηγοράκια” και “ιερές αγελάδες”, που απηύθυναν οι αστυνομικοί στους δικηγόρους, κατά την ώρα άσκησης του λειτουργήματός τους, δεν είναι προσβλητικές, δεν είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους, δεν περιέχουν αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας τους και δεν αποτελούν ούτε καν περιφρόνηση, είναι άκρως προσβλητικές για το σύνολο του δικηγορικού σώματος”.

  Η Συντονιστική Επιτροπή εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την άνω κρίση της εν λόγω Αντεισαγγελέως και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητηθεί ο πειθαρχικός έλεγχός της.

  “Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου να μην διαταράσσουν τις επιβαλλόμενες σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτών. Επιφυλάσσεται δε, για τυχόν περαιτέρω νόμιμες ενέργειές της”, κατέληξε η ανακοίνωση των δικηγόρων.

  Διαβάστε επίσης:

  Πρωτοδικείο: Όρισε νέα διοίκηση στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων – τα ονόματα

  Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων: Εξέτασε τα οκτώ σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ηλιούπολη: Ο καθηγητής “είχε πείσει την 14χρονη ότι θα παντρευτούν” -Συγκλονιστικά στοιχεία

  Το απίστευτο αυτό περιστατικό της σχέσης του 44χρονου καθηγητή με την 14χρονη μαθήτρια σοκάρει. Οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από μαρτυρίες...

  Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έπιασε φωτιά εν κινήσει μεταφέροντας ασθενή (φωτό-βίντεο)

  Απίστευτο περιστατικό σήμερα όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέροντας ασθενή έπιασε φωτιά εν κινήσει. Το περιστατικό συνέβη λίγα χιλιόμετρα μετά τον κόμβο Βελεστίνου όπως αναφέρει...

  Ράπισμα Μαρινάκη στην γκρίζα λίστα Πέτσα

  Η ανακοίνωση του Ομίλου ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ είναι φαινομενικά ένα ενημερωτικό κείμενο, στην πραγματικότητα όμως είναι ράπισμα του Βαγγέλη Μαρινάκη προς την γκρίζα λίστα του...

  Κ. Μητσοτάκης: Διαθέτουμε πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας

  Το κέντρο προστασίας παιδιών «Η Μητέρα» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας,...

  Αποκλειστικό: Ο Τάκης Χατζής νέος διευθυντής στον Alpha 989

  Νέος διευθυντής του Alpha 989 αναλαμβάνει ο έμπειρος δημοσιογράφος, Τάκης Χατζής. Η επίσημη ανακοίνωση θεωρείται θέμα ημερών, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ενίσχυση του ειδησεογραφικού...