14:13 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντίποινα Ερντογάν: Κλείνει τον εναέριο χώρο για τους Ολλανδούς διπλωμάτες

Αντίποινα Ερντογάν: Κλείνει τον εναέριο χώρο για τους Ολλανδούς διπλωμάτες

Διπλωματικά αντίποινα κατά της Χάγης.

Σε αντίποινα προχωρά η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα πρώτα επίσημα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της Ολλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα που βρισκόταν σε άδεια και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Παράλληλα, ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο, η απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά στις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών Αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να εκμηδενίζονται.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ. Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Από το Σάββατο, οι Τούρκοι ηγέτες συναγωνίζονται όσον αφορά τη σφοδρότητα των επικρίσεών τους σε βάρος των ολλανδικών Αρχών. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι θα κάνει τους Ολλανδούς «να πληρώσουν το τίμημα» για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν σε δύο Τούρκους υπουργούς και η οποία θυμίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον ναζισμό και τον φασισμό».

Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, η Ολλανδία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη», έπειτα από ένα σαββατοκύριακο που σηματοδοτήθηκε από διαδηλώσεις μπροστά από τις ολλανδικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το πρωί τον Ολλανδό επιτετραμμένο, για τρίτη φορά αφότου άρχισε η κρίση, και του επέδωσε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για «τη μεταχείριση που υπέστησαν οι Τούρκοι υπουργοί και πολίτες στην Ολλανδία», σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Η Ολλανδία απέλασε το Σάββατο την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και αρνήθηκε να επιτρέψει μια επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις με στόχο να πεισθεί η σημαντική τουρκική διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Η παρουσία Τούρκων πολιτικών σε τέτοιες συγκεντρώσεις προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες διενέξεις ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δεν είχε προκαλέσει αναταραχή σε προηγούμενες τουρκικές εκλογές. Σε μια δηλητηριώδη ομιλία που εκφώνησε χθες Κυριακή ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις αντανακλούν μια μορφή «ισλαμοφοβίας».

Φλερτάρει την εθνικιστική βάση

«Ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς εχθρούς στο εξωτερικό για να κολακεύσει την εθνικιστική βάση του καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα. Είναι τόσο απλό και οι Ολλανδοί έπεσαν σ’ αυτή την παγίδα, αντί να αγνοήσουν τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής και τουρκολόγος στο Washington Institute.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει χθες Κυριακή πως επιθυμεί «μια αποκλιμάκωση», όμως ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε.

Και σήμερα ο υπουργός του επί της Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την τιμή του έθνους και του κράτους της Τουρκίας», δήλωσε. «Παρακολουθούμε πλέον την κατάρρευση της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, αντίθετα με την Τουρκία», επαύξησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

Η κρίση αυτή σημειώνεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το κόμμα του βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μπόρεσε αντίθετα να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στο Μετς, στην ανατολική Γαλλία.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις γαλλικές Αρχές επειδή έδωσαν την άδεια γι’ αυτή την επίσκεψη αλλά, έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσαν πως η Γαλλία δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει αυτή τη συγκέντρωση.

Αλλού στην Ευρώπη, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν «πρότεινε» χθες στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψη στη Δανία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου εξαιτίας «της κλιμάκωσης» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ολλανδία.

Στη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις ματαίωσαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως αντιτίθεται στην έλευση τούρκων υπουργών για τέτοιες συγκεντρώσεις. «Μια τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμιά δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στη Ζυρίχη, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από άρνηση του ξενοδοχείου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Στην Αυστρία, μια κοινότητα απαγόρευσε την Παρασκευή την πραγματοποίηση μιας τουρκικής προκλογικής συγκέντρωσης εξαιτίας «των κινδύνων διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας