18:06 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντόνιο Γκουτέρες: "Η προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης ξανά στη σφαίρα του πιθανού"

Αντόνιο Γκουτέρες: "Η προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης ξανά στη σφαίρα του πιθανού"

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» εξέλιξη το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεών της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης, κάποτε κάτι αδιανόητο, τώρα είναι ξανά στη σφαίρα του πιθανού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και επανέλαβε την έκκληση για άμεση τερματισμό των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, ο Γκουτέρες ζήτησε να διατηρηθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. «Είναι η ώρα να σταματήσει να εξαπολύεται ο τρόμος στον λαό της Ουκρανίας και να ακολουθηθεί το μονοπάτι της διπλωματίας και της ειρήνης», υπογράμμισε.

Στις ίδιες δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ θα διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν για κρίσιμες προμήθειες τροφίμων, νερού και φαρμάκων, επεσήμανε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Γκουτέρες, μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η Ουκρανία φλέγεται, η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», συμπλήρωσε.

Λόγω του μπλοκαρίσματος των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο πόλεμος θα πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες και «θα σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. «Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-2008, εξήγησε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών. Ανάμεσά τους είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, είπε ο Γκουτέρες.

Διαβάστε επίσης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας λέει ότι είναι κοντά στο Κίεβο- Παραδοθείτε «αλλιώς είστε τελειωμένοι»

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχασε επαφή και με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας