Απαλλαγή Ράικου για την υπόθεση που οδηγήθηκε σε παραίτηση

Απαλλαγή Ράικου για την υπόθεση που οδηγήθηκε σε παραίτηση

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Τον Μάρτιο του 2017 η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, οδηγείται σε παραίτηση κατόπιν καταγγελιών της ανακρίτριας Ηλιάννας Ζαμανίκα, περί απόκρυψης στοιχείων από δικογραφίες που αφορούσαν τους Θωμά Λιακουνάκο και Γιάννο Παπαντωνίου.

Η είδηση περί της “αμέλειας” των εισαγγελέων Διαφθοράς που φιλοξενείται σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento προκαλεί την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως η οποία στην ανακοίνωση παραίτησής της κάνει λόγο για «ανυπόστατο, άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο» δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Δδιαφθοράς, «εκκρεμούν, δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας».

Με συνοπτικές διαδικασίες η Ελένη Ράικου  παραιτείται και στην θέση της τοποθετείται η Ελένη Τουλουπάκη η οποία λίγο καιρό νωρίτερα είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να την τοποθετήσει σε μια τόσο καίρια θέση ξάφνιασε πολλούς μιας και η κα Τουλουπάκη δεν είχε καν πατήσει το πόδι της στην εισαγγελία Εφετών.

Οι λόγοι και οι σκοπιμότητες της συγκεκριμένης κίνησης είναι βέβαιο ότι θα εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τον ρόλο Παπαγγελόπουλου και την επιρροή του στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.  

Η ουσία της υπόθεσης για όσους γνωρίζουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο της Δικαιοσύνης είναι αλλού. Στο ενδεχόμενο οι αναφορές Ζαμανίκα να χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης προκειμένου να εγκαταλείψει την θέση της μια όχι και τόσο συνεργάσιμη εισαγγελέας η οποία στην κυριολεξία -μέσω της κατάθεσής της- “τσουρουφλίζει” τον πρώην αναπληρωτή υπουργό. 

Σήμερα δυόμιση χρόνια μετά έχει σημασία να πληροφορηθούμε την εξέλιξη της πειθαρχικής έρευνας η οποία διενργήθηκε σε βάρος τόσο της κας Ράικου όσο και του τότε επόπτη ανακριτών Σταμάτη Δασκαλόπουλου.

Απαλλαγή 

“Πηγές” του Αρείου Πάγου επεσήμαναν στο ereportaz ότι για την συγκεκριμένη πειθαρχική δίωξη η κα Ράικου αθωώθηκε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο. Αρχικά από το επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια από το εννιαμελές στο οποίο μάλιστα προήδρευε η Ειρήνη Καλού.

Η δήθεν απόκρυψη στοιχείων από μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς αποκαλύφθηκε μια μεγαλειώδης φούσκα. Μάλιστα μετά την αρχική απαλλαγή Ράικου ακολούθησε έφεση την οποία άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου! Ακολούθησε η νέα απαλλαγή με ψήφους 9-0 και πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου την κα Καλού. Η συνέχεια στην “ΜΠΑΜ” την Κυριακή!

 

Σχόλια