More

  ΑΠΕ: Στρατηγική στροφή προς ένα καθαρό μέλλον

  Αφήνουμε πίσω μας την εποχή του λιγνίτη. Ήδη επιχειρείται μία απεξάρτηση κι από το πετρέλαιο. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι εδώ και αποτελούν την ναυαρχίδα του νέου ενεργειακού μοντέλου της χώρας.

  Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι απόψεις με παραδείγματα συγκλίνουν στο γεγονός πως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια θα γίνουν φθηνότερες, ενώ ο ηλεκτρισμός από ορυκτά καύσιμα θα ακριβύνει.

  Η Ελλάδα υιοθετεί ολοένα και με πιο ταχύ ρυθμό, νέα πρότυπα και τεχνολογίες που την οδηγούν σταδιακά σε τροχιά σύμπλευσης με τα νέα διεθνή πρότυπα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. 

  Η εθνική επίδοσή μας στην Ενεργειακή Ισότητα παραμένει σχετικά σταθερή εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ στις διαστάσεις της Ενεργειακής Ασφάλειας και της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας παρουσιάζουμε βελτίωση. Και αυτό διότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιτρέποντας να πετύχουμε τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους, όπως και της μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2020.

  Η πανδημία προκάλεσε στο διάβα της σημαντική μείωση της ζήτησης ενέργειας και επιβράδυνση των επενδύσεων σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, όπου προχωρούν έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και υποδομή φυσικού αερίου.

  Η πτώση τόσο των τιμών του πετρελαίου όσο και της ζήτησης ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διεθνώς να επανεξετάσουν τα σχέδια εξερεύνησης και ανάπτυξης, μειώνοντας τους σχετικούς προϋπολογισμούς και επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Αυτό ισχύει ειδικά για έργα εξερεύνησης σε νέες περιοχές με μέτριες προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνει την προϋπόθεση το 37% των κεφαλαίων να κατευθυνθεί προς την επίτευξη των στόχων της καθαρής ενέργειας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία.

  Τα όποια προβλήματα συναντά η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, εξαιτίας κυρίως γραφειοκρατικών καθυστερήσεων σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να αμβλύνονται μπροστά στα μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που συνεπάγεται η διάδοση των ΑΠΕ.

  Η ένταξη στον ελληνικό νησιωτικό και ηπειρωτικό χώρο, μιας ευρείας κλίμακας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδίως αιολικών, οφείλει να γίνει με απόλυτη ισορροπία, προσοχή και με φειδώ. Έφτασε η μεγάλη ώρα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της οικονομίας και οι ΑΠΕ είναι οι πρωταγωνιστές.

  Από το ειδικό ένθετο της εφημερίδας ΜΠΑΠ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Spiegel: «Παράνομες οι απελάσεις-εξπρές στην Ελλάδα»

  Στην υπόθεση πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος πέρυσι τον Αύγουστο εντοπίστηκε τυχαία, χωρίς νόμιμα έγγραφα σε τρένο με προορισμό τον Μόναχο και αμέσως...

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Νέα Σμύρνη: Αποκαλύπτονται οι 7+1 καταθέσεις των θυμάτων του 22χρονου

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων που κυκλοφορεί εκτάκτως την Μεγάλη Παρασκευή με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! ΜΕΝΙΟΣ- GATE: Τα...

  Ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm

  Ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο Sinopharm, το πρώτο εμβόλιο που δεν παράχθηκε σε Δυτική φαρμακοβιομηχανία. Έχουν ήδη χορηγηθεί 65 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος,...

  Συμβόλαιο θανάτου στη Ζάκυνθο: Βρέθηκε και δεύτερο καλάσνικοφ – Κλεμμένο από την Αθήνα το ΙΧ

  Κλεμμένο από τις 31 Μαρτίου από περιοχή της Αθήνας ήταν το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές της δολοφονίας του 54χρονου επιχειρηματία στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με...

  Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους κατήγγειλαν ως απαράδεκτες τις πιέσεις των UEFA – FIFA

  Αποφασισμένες να συνεχίσουν το πλάνο της European Super League δηλώνουν οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, οι μόνες από τις 12 ομάδες που δεν...