22:57 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Απέκλεισαν τους ασθενείς με AIDS από κρίσιμες εξετάσεις λόγω... κορωνοϊού και έλλειψης αντιδραστηρίων!

Απέκλεισαν τους ασθενείς με  AIDS από κρίσιμες εξετάσεις λόγω... κορωνοϊού και έλλειψης αντιδραστηρίων!

Δριμύ κατηγορώ προς το υπουργείο υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ. απευθύνουν ο πρόεδρος του συλλόγου οροθετικών ατόμων Ελλάδος «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες και ο πρόεδρος της “Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS” Μάριος Λαζανάς. Ο λόγος είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οροθετικοί ασθενείς στην εποχή του κορωνοϊού στην πατρίδα μας, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες εξετάσεις ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής.

Την τραγική κατάσταση -πως 80% των ασθενών δεν μπορούν να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις για να παρακολουθήσουν το ιικο φορτίο στον οργανισμό τους, εξετάσεις που κανονικά θα έπρεπε να γίνονται δύο ή έστω μία φορά το χρόνο -καταγράφει η έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής υγείας Κυριάκο Σουλιώτη με νούμερα που μιλούν από μόνα τους.

Στην Ελλάδα ζουν σύμφωνα με τον Νίκο Δέδε 15.000 οροθετικοί-άτομα τα οποία θα έπρεπε να υποβάλλονται σε εξετάσεις ιικου φορτίου δύο φορές το χρόνο δηλαδή να γίνονται περίπου 30.000 εξετάσεις το χρόνο ή έστω 20.000 εξετάσεις το χρόνο καθώς για κάποιους ασθενεις μία εξέταση το χρόνο αρκεί.

Παρόλαυτα ,όπως καταγγέλλει ο Νίκος Δέδες ,μόλις 518 εξετάσεις έχουν γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναδεικνύοντας τα οροθετικά άτομα στην μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο με τον κορωνοϊό με ένα σύστημα υγείας που έχει επικεντρωθεί στον κορονοϊό με αποτέλεσμα όλα τ’άλλα να καταρρέουν.

Το τίμημα το πληρώνουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό οι οροθετικοί ασθενείς καθώς παρακολουθούνται από τους ίδιους λοιμωξιολόγους που εργάζονται στις μονάδες λοιμώξεων οι οποίοι περιθάλπουν τους ανθρώπους με λοίμωξη κορονοϊού και όχι μόνο αυτό αλλά μετατιθενται από τα άλλα νοσοκομεία για παράδειγμα απο το νοσοκομείο Μεταξά στο νοσοκομείο Σωτηρία για να πάνε σε μονάδες COVID ,αποδυναμώνοντας όλες τις άλλες μονάδες όπου δέχονται και non COVID ασθενείς

Οι οροθετικοί που ζουν στην περιφέρεια σύμφωνα με την έρευνα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής και το οποίο εντοπίζεται σε τρεις άξονες:

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων και γραφειοκρατία με το ΚΕΣΥ να τιμολογει τις απαιτούμενες εξετάσεις ενώ θα έπρεπε αυτό να γίνεται από τον ΕΟΠΠΥ και να μην χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις . Για παράδειγμα η εξέταση γονοτυπικής αντοχής ενώ είναι κοστολογημένη εδώ και ενάμιση χρόνο δεν αποζημιώνεται και δεν γίνεται.

Επίσης ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στο σύστημα 650 νέοι οροθετικοί καθώς τόσες είναι οι νέες διαγνώσεις , το ιατρικόπροσωπικό αποδυναμώνεται διαρκώς. Τώρα αποδυναμώθηκε πολύ και με την λοίμωξη του κορωνοϊού με τις μεταθέσεις τον λοιμωξιολόγων-ενώ δεν έχει γίνει μία στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου τα ιδιωτικά εργαστήρια θα μπορούσαν να κάνουν τις εξετάσεις με 15% συμμετοχή.

Η εξέταση ιικου φορτίου κοστίζει 100 €. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνεται με κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ των 85 € και συμμετοχή τα 15 €
Ο Νίκος Δέδες από την “Θετική Φωνή” ο Μάριος Λαζανάς από την “Ελληνική εταιρεία μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS” και ο Κυριάκος Σουλιώτης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμφωνούν ότι το σύστημα ακόμα στέκεται όρθιο χάρη σε δύο παραμέτρους:
Τον πατριωτισμό των γιατρών -εξαιρετικοί γιατροί που κρατούν το σύστημα όρθιο -και τα αποτελεσματικά φάρμακα που ενίσχυσαν την φαρέτρα για την αντιμετώπιση του AIDS τα τελευταία χρόνια. Φάρμακα που ,όπως έχει πολλές φορές τονίσει ο Μάριος Λαζανάς ,δεν θα πρέπει να τα δίνουμε στα τυφλά “παριστάνοντας τον Harry Potter”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας