Η τεράστια ψαλίδα μεταξύ του κόστους αγοράς και της τελικής τιμής διάθεσης -κυρίως λόγο των φόρων- έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο πεδίο για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τόσο την αδυναμία των καταναλωτών όσο και τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα λαθρεμπορίας και εξαπάτησης οδηγών που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, αφορούσε 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα.
Το παράνομο αυτό δίκτυο δεν είχε μόνο στόχο τους ανυποψίαστους οδηγούς, αλλά και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων λαθραίου καυσίμου. Οι δύο εταιρείες που παρείχαν το λογισμικό είχαν την έδρα τους στον Ασπρόπυργο και το Ωραιόκαστρο και είχαν αναπτύξει μια άκρως προηγμένη μέθοδο εξαπάτησης. Με τη βοήθεια προγραμματιστών, δημιούργησαν ένα λογισμικό που όχι μόνο έκρυβε την κλοπή καυσίμου, αλλά επέτρεπε στους λαθρέμπορους να διακινούν παράνομα καύσιμα, πιθανώς και νοθευμένα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Το δίκτυο αυτό ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο. Οι εταιρείες που προμήθευαν το λογισμικό εισέπρατταν μηνιαίως 100.000 ευρώ από κάθε πρατηριούχο που συμμετείχε στο κύκλωμα, ενώ όποιος δεν πλήρωνε, έβλεπε την αντλία του να απενεργοποιείται. Η συνολική ζημία για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μόλις μήνες.
Ένα μεγάλο μέρος των καυσίμων που προέκυπταν από αυτή την απάτη κατέληγε στο εξωτερικό, με τις ποσότητες να διακινούνται είτε νοθευμένες είτε σε τιμές πολύ υψηλότερες της αγοράς. Παράλληλα, οι πρατηριούχοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πρακτικές για να καλύψουν ελλείμματα στις δεξαμενές τους, διαιωνίζοντας έτσι την απάτη.
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 61 ατόμων, μεταξύ των οποίων συγγενείς ατόμων που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Επικεφαλής του πρώτου κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εντάξει στην οργάνωση και συγγενικά του πρόσωπα. Το δεύτερο κύκλωμα, με 39 μέλη, είχε ως αρχηγό έναν 68χρονο επιχειρηματία από τον Ασπρόπυργο.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη απάτη και αλλοίωση συστήματος καυσίμων, καθώς το κύκλωμα λειτουργούσε μεθοδικά, καλύπτοντας τα ίχνη του και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά καυσίμων, αλλά και το πώς η υψηλή φορολογία και οι ακραίες τιμές δημιουργούν τις συνθήκες για την άνθηση του λαθρεμπορίου, που πλέον δεν γνωρίζει σύνορα…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Εντοπίστηκε ο οδηγός που χτύπησε για δεύτερη φορά και εγκατέλειψε την άτυχη 17χρονη