7:49 Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Από 'δράκος', αρνάκι...

Από 'δράκος', αρνάκι...

Δραματική ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση του 22χρονου «δράκου του Facebook» που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο μέσα στο σπίτι του στα βόρεια Προάστια κατηγορούμενος ότι εκβίαζε δυο ανήλικες κοπέλες να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες. Μετά από εννιά μήνες παραμονής του στην φυλακή τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά καθώς το φερόμενο ως θύμα ανακαλεί, ενώ η δικαστική έρευνα αποδεικνύει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η «μιντιακή μυθολογία» -και όχι μόνο- διόγκωσε μια υπόθεση η πραγματική διάσταση της οποίας είναι τελείως διαφορετική. Εντύπωση πάντως προκαλούν ορισμένες δικαστικές ενέργειες που έχουν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο νεαρός να διαβιεί στις φυλακές και να συγκατοικεί με τα πλέον αρρωστημένα μυαλά του κοινού ποινικού δικαίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τον Μάιο του 2015 σκάει σαν βόμβα μεγατόνων η είδηση ότι ένας 22χρονος ‘δράκος’ του Facebook απειλεί ανήλικες μέσω διαδικτύου με στόχο να του προμηθεύσουν γυμνές τους φωτογραφίες. Ξεκινά ένα ανθρωποφαγικό γαϊτανάκι δημοσιευμάτων που περιγράφουν τον νεαρό ως ‘παιδόφιλο’ τον οποίο η μιντιακή μυθολογία θέλει να έχει πλευρίσει ‘χιλιάδες’ ανήλικες. Η μυθομανία λαμβάνει διαστάσεις αντίστοιχες με αυτές που συνοδεύουν τον θρύλο του τέρατος του Λοχ Νες, έτσι ο φανατικός γκατζετάκιας που μεγαλώνει σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας και του αρέσει να παίζει με τα κορίτσια από απόσταση, μετατρέπεται σε ένα ‘νοσηρό’ μυαλό που σπαταλά τον ελεύθερο χρόνο του σε ‘κολάζ’ γυμνών σωμάτων με κεφάλια ανηλίκων κοριτσιών για να τα εκβιάζει στη συνέχεια.

Σήμερα, 9 μήνες μετά, και ενώ ο 22χρονος παραμένει προφυλακισμένος νέα στοιχεία – φωτιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η ανήλικη τα «μαζεύει»

Η οικογένεια της ανήλικης ανακαλεί την καταγγελία αναγνωρίζοντας – πρακτικά – όλα όσα ο 22χρονος μάταια υποστήριζε από την ημέρα της σύλληψής του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Από το υλικό της δικογραφίας που βρίσκεται στην διάθεση του ereportaz.gr προκύπτει ότι καθόλη την διάρκεια της ανάκρισης, ο 22χρονος επέμενε ότι συνομιλούσε με μια 17χρονη στο πλαίσιο ενός – μέχρις ενός σημείου φυσιολογικού – διαδικτυακού φλερτ και ουδέποτε της έστειλε μονταρισμένη φωτογραφία κολάζ για να την ‘εκβιάσει’. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ενώπιον του 11ου τακτικού ανακριτή ο οποίος διαφώνησε με την προφυλάκισή του.

Η πλευρά του νεαρού λέει σήμερα ότι η έκβαση της υπόθεσης θα ήταν τελείως διαφορετική εάν ο 22χρονος δεν είχε την… ατυχία να ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ‘πουλάνε’ στα Μέσα: Ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας, άριστος φοιτητής, με συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων και ‘πολυτελή κατοικία’ στα Βόρεια προάστια.

Σήμερα, 9 μήνες μετά, από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει μια άλλη, μάλλον διαφορετική, αλήθεια:

– H έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αποδεικνύει ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε ή απεστάλη μονταρισμένη φωτογραφία (κολάζ) από τον 22χρονο.

– Τα στοιχεία που ανασύρθηκαν από το Face book, αποδείκνυαν ότι η ανήλικη (ηλικίας τότε 14 ετών και 11 μηνών) παρουσιαζόταν στο FB ως 17χρονη. Μάλιστα το σύνολο των αρχείων του Facebook ουδέποτε ανακτήθηκαν προκειμένου να αποκαλυφθεί το ακριβές περιεχόμενο των διαλόγων.

– Η ίδια η οικογένεια της ανήλικης όχι μόνο ανακαλεί την καταγγελία, αλλά αναγνωρίζει ότι η θυγατέρα τους πράγματι παρουσιαζόταν ως 17χρονη στα πλαίσια του φλερτ με τον 22χρονο λέγοντας ότι «Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ Ο 22ΧΡΟΝΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ Ή ΝΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΑΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ Ή ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ»

Στην ανακλητική δήλωση που αποκαλύπτει το ereportaz αναφέρεται επίσης

Όπως μάλιστα επισημαίνουν «μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις μεταξύ των οικογενειών που δόθηκαν, κι αφού ο κατηγορούμενος και η οικογένειά του κατάλαβαν αφενός το νεανικό λάθος του, την αδικαιολόγητη επιπολαιότητά του, αλλά και την εκφραστική υπερβολή των συναισθημάτων του απέναντι στην θυγατέρα μας, δηλώνουμε ότι δεχόμαστε την ειλικρινή συγγνώμη προς την κόρη μας και προς εμάς, την οικογένειά της και αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την πραγματική διάσταση της υπόθεσης» ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν και την αποφυλάκιση του νεαρού! «…Πρέπει δε να γυρίσει το συντομότερο στην οικογένειά του και τις σπουδές του γιατί έχει καταλάβει το επιπόλαιο λάθος του, μας ζήτησε χίλιες φορές συγγνώμη και τη δεχόμαστε, μάθαμε ότι είναι καλό παιδί και από καλή οικογένεια..»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η 15χρονη στην ίδια της την απολογία ενώπιων του ανακριτή , παραδέχεται ότι επικοινωνούσε ως 17χρονη αποφεύγοντας ηλικιακούς περιορισμούς που το Facebook βάζει στους χρήστες του.. κάτι που άλλωστε το ανεπτυγμένο παρουσιαστικό της με ευκολία επέτρεπε…

H δεύτερη καταγγελία

Σε ότι αφορά την δεύτερη ‘καταγγελία’ 14χρονης ανήλικης η οποία έκανε λόγο για διαδικτυακή απειλή που δέχτηκε από τον 22χρονο με στόχο την απόκτηση πέντε γυμνών φωτογραφιών της, οι διάλογοι που περιέχονται στην δικογραφία αποδεικνύουν ότι κάτι άλλο συνέβη. Αφενός προκύπτει ότι η ανήλικη

διατηρούσε καθημερινή φιλική επικοινωνία για πάνω από 1,5 χρόνο από τότε που έστειλε τις φωτογραφίες στον 22χρονο, στον οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως 19χρονη!

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια; Το υποτιθέμενο προιόν του εκβιασμού, δηλαδή οι πέντε γυμνές φωτογραφίες, είχαν σταλεί νωρίτερα από την ίδια σε άλλο, τρίτο, πρόσωπο, που με τη σειρά του το είχε ήδη κάνει φειγ-βολάν σε όλη την πόλη του Ναυπλίου!

Το «γιατί» του 22χρονου μέσα από την φυλακή

Την ίδια στιγμή ο 22χρονος παραμένει προφυλακισμένος ανάμεσα σε κατά συρροή βιαστές, δολοφόνους και άλλους κακοποιούς, βγάζοντας φωνή απόγνωσης για το μέλλον του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην

τελευταία αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι για νεανικά παιχνίδια και κάποιες ίσως υπερβολές «θα μπορούσα να κλειστώ φυλακή και να αποκοπώ από την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τις σπουδές μου, να καταστραφεί η ζωή μου, να λερωθεί το όνομά μου και η υπόληψη εμού και της οικογένειάς μου και να βρεθώ στο περιθώριο του κόσμου έγκλειστος των φυλακών με το στίγμα του παιδεραστή. Ειλικρινά με ξεπερνάει, δεν το χωράει το μυαλό μου και η ψυχή μου έχει γεμίσει παράπονα και ερωτηματικά…».

Ανατράπηκε η εισαγγελική πρόταση

Ωστόσο ούτε η ανάκληση από την πλευρά του «θύματος», ούτε τα νέα στοιχεία που μπήκαν στον φάκελο της δικογραφίας, στάθηκαν ικανά να δώσει προσωρινό τέλος στον Γολγοθά που ανεβαίνει ο 22χρονος άνδρας. Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο (Συμβούλιο Εφετών Αθηνών) απέρριψε την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης που κατέθεσε. Οι εφέτες δικαστές διαφώνησαν με την εισήγηση της εισαγγελέως η οποία μέσω μιας πολυσέλιδης πρότασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν περαιτέρω λόγοι κράτησης του κατηγορούμενου καθώς ούτε επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων είναι, ούτε ύποπτος φυγής! Νομικοί κύκλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την «σκληρότητα» του Δικαστικού Συμβουλίου, την στιγμή που ο νεαρός άνδρας εκλιπαρεί για «ανθρωπιστική μεταχείριση» καθώς κάθε ημέρα που κυλάει επιδεινώνει την ψυχολογική του κατάσταση και καταστρέφει τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας