10:32 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Απόφαση-Σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους

Απόφαση-Σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα  ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη μέλη.

Σε μια απόφαση ορόσημο την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) είπε ότι εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Μετά την απόφαση, η Arpi Avetisyan, επικεφαλής στη ΜΚΟ ILGA-Europe δήλωσε, σύμφωνα με το euronews: «Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας».

«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες του ουράνιου τόξου να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα ισότιμα με οποιονδήποτε άλλον. Είναι σημαντικό η απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα, όχι μόνο για Σάρα και την οικογένειά της, αλλά και για άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες σε ολόκληρη την ΕΕ».

H μικρή Σάρα που οδήγησε στην απόφαση-ορόσημο

Όλα ξεκίνησαν όταν ενώπιων του δικαστηρίου έφτασε υπόθεση, καθώς οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στην νεογέννητη κόρη ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού με βάση ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες.

Η Βουλγάρα Καλίνα Ιβάνοβα και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ, Τζέινς Τζόουνς είναι και δύο μητέρες της Σάρα, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Καμία, όμως, δεν είχε ισπανική καταγωγή, κάτι που σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να πάρει ισπανική υπηκοότητα και σύμφωνα με βρετανικό νόμο του 1981, η Τζόουνς δεν μπορεί να μεταβιβάσει την βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.

Τότε, η Ιβάνοβα ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί της, αλλά απορρίφθηκε καθώς ο γάμος ομοφυλοφίλων και το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται νομικά στη Βουλγαρία.

‘Έτσι, η μικρή Σάρα κινδύνευσε να μην θεωρείται υπήκοος από κάποιο κράτος, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, στέκεται δίπλα στην μικρή Σάρα και άλλες οικογένειες. Να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το παιδί έπρεπε να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Διαβάστε ακόμη 

Πάπας Φραγκίσκος: «Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια – Απόφαση λύτρωση που θα μείνει στην ιστορία

Υπ. Δικαιοσύνης: Ανοίγει ο δρόμος για πολιτικό γάμο και τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας