3:02 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και τις δυσλειτουργίες στην Τράπεζα Αττικής

Αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και τις δυσλειτουργίες στην Τράπεζα Αττικής

Στην Εξεταστική Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των δανείων των πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατέθεσε την Τρίτη η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σχετικά με την επισφαλή χορήγηση δανείων η κα Παπαγιαννίδου ανέφερε: «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις- τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά».

Στην πολύωρη κατάθεσή της και απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά με την «Τράπεζα Αττικής», η κα Παπαγιαννίδου απέρριψε αιτιάσεις ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν άσκησε επαρκώς, ως όφειλε, τον εποπτικό της ρόλο, αντιτείνοντας ότι από το 2012 υπάρχουν πορίσματα και συστάσεις της.

Όπως ανέφερε η κα Παπαγιαννίδου αν και είχαν διαπιστωθεί σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, που είναι το ταμείο των μηχανικών, δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΤτΕ.

«Όταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς και με την εποπτεία. Από το 2012 έως σήμερα η ΤτΕ έχει ασκήσει πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση, είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνεται», υποστήριξε η κα Παπαγιαννίδου.

Η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που όριζε η κεντρική τράπεζα και δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί, συμπλήρωσε.

«Καμία άλλη Τράπεζα δεν παρουσίαζε τα διοικητικά προβλήματα που εμφάνιζε η Τράπεζα Αττικής, ούτε είναι συγκρίσιμα. Υπάρχουν και άλλες μικρές Τράπεζες. Όλες είχαν προβλήματα, αλλά η συνεργασία τους με τον επόπτη είναι δεδομένη», είπε η κ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε:

«Όταν ο βασικός μέτοχος δεν συνεργάζεται με τον επόπτη του, δημιουργείται πρόβλημα στην Τράπεζα. Όταν έχεις ένα Διοικητικό Συμβούλιο που τα μισά μέλη του δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί μια Τράπεζα, αυτό είναι βασική αιτία του προβλήματος».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας