More

  Ο Καλογρίτσας, οι Χούρι και η εγγυητική των 3.000.000 ευρώ

  • Η σύµβαση µε τον «Τοξότη», η αγωνία για την καταβολή των χρηµάτων και η διαιτησία στη Γενεύη
  • Πώς το δίδυµο του Μαξίµου σκότωσε το ελληνικό Αλ Τζαζίρα για χάρη του Ιβάν Σαββίδη

  Του Πέτρου Κουσουλού

  Στην Ελβετία, την καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, άρχισε να ξεδιπλώνεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2019, το κουβάρι της πρωτοφανούς μιντιακής διαπλοκής την οποία επιχείρησαν να στήσουν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες. H οικογένεια Χούρι, οι Παλαιστίνιοι πανίσχυροι και φιλέλληνες ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, είναι οι άνθρωποι που έδωσαν στην οικογένεια Καλογρίτσα τα 3.000.000 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί –έστω και εκπρόθεσμα- η εγγυητική επιστολή της 30ης Αυγούστου 2016 και να αποπειραθεί να εκπέμψει με τις ευλογίες και την πλήρη καθοδήγηση του Μαξίμου το SYRIZA Channel.

  Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο «κόκκινος εργολάβος» είχε και επισήμως το χρίσμα του σκληρού πυρήνα της τότε εξουσίας προκειμένου να μπει ως μπροστινός στο εγχείρημα. Το όνειρο, όμως, μετατράπηκε σε εφιάλτη, καθώς το μεσημέρι της 25ης Σεπτεμβρίου 2016 (και αφού είχαν ξεσπάσει οι ιστορίες για τα… βοσκοτόπια και όχι μόνο) ανακοινώθηκε ότι ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αδυνατεί να καταβάλλει το ποσό της πρώτης δόσης. Το πρόχειρο –απ’ ότι αποδείχθηκεσχέδιο των κ.κ. Τσίπρα και Παππά να λειτουργήσει ένα κανάλι στα πρότυπα του Αλ Τζαζίρα που θα απηχεί και θα εξυμνεί το κυβερνητικό έργο «θάφτηκε». Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνουν «πηγές» που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εγκαταλείφθηκε από τον τότε πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς είχε ήδη βρεθεί ο Ιβάν Σαββίδης. Αυτό που τελικά απέμεινε είναι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών της CCC και του Έλληνα εργολάβου, ο οποίος θεωρεί εαυτόν εκτεθειμένο και αδικημένο. Από την αίθουσα του διαιτητικού δικαστηρίου της Γενεύης (τον περασμένο Απρίλιο) ξεκινά και η πολύμηνη έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» βάσει της οποίας αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασαν οι πρώην ένοικοι του Μαξίμου εκείνες τις κρίσιμες ημέρες του 2016.

  Χρησιμοποιώντας, αδειάζοντας και εν τέλει κονιορτοποιώντας επιχειρηματίες όπως τον Καλογρίτσα τον οποίο αποκαλούσαν «οικογένεια», αφήνοντας έκθετους Παλαιστίνιους κροίσους, όπως την οικογένεια Χούρι, και εκβιάζοντας άλλους υποψήφιους καναλάρχες ένεκα και των «προβλημάτων» που είχαν με τις διωκτικές ή ελεγκτικές Αρχές, οι εκφραστές της σύγχρονης Αριστεράς και οι πολέμιοι της διαπλοκής και της διαφθοράς (όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται) πρωταγωνίστησαν στην πλέον σκοτεινή ιστορία των τελευταίων ετών. Υπό άλλες συνθήκες η κατάληξη της υπόθεσης για το SYRIZA Channel θα έδινε στο δίδυμο Τσίπρα-Παππά τον τίτλο των συνεχιστών του αείμνηστου Καναδού ηθοποιού Λέσλι Νίλσεν στις θρυλικές «Τρελές Σφαίρες».

  Επειδή όμως η υπόθεση αφορά το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και ένα διαγωνισμό ο οποίος έγινε με την πρόφαση της «επιβολής κανόνων στο τηλεοπτικό τοπίο», όλα όσα αποκαλύπτει η σημερινή «Μ» τους κατατάσσει στην κατηγορία των (αποτυχημένων) πολιτικών «βαρόνων των Media». Έτσι, για να θυμηθούμε το διδακτικό βιβλίο του δασκάλου της δημοσιογραφίας, Χρήστου Πασαλάρη.

  Τα τραπεζικά έγγραφα που αποκαλύπτουν τη μεταφορά 3.000.000 ευρώ από την εταιρεία των Χούρι στον «Toξότη» και η εικονική σύμβαση της CCC με την εταιρεία Καλογρίτσα για να δικαιολογηθούν τα τρία εκάτ. ευρώ της εγγυητικής

  Η οικογένεια Χούρι και τα 3 εκατ. της εγγυητικής Καλογρίτσα

  Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο προκείμενο, τον Απρίλιο του 2019 το διαιτητικό δικαστήριο της Γενεύης δικαίωσε τους ιδιοκτήτες της CCC, δηλαδή τους Ταουφίκ και Σάμερ Χούρι, στη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των τριών εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το Αμπου Ντάμπι στην Ελλάδα για να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει η οικογένεια Καλογρίτσα στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της «Μ», προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταφορά του ποσού, η θυγατρική εταιρεία της CCC με την επωνυμία (Al Ghandi & Consolidated C o n t r a c t o r s I n t e r n a t i o n a l Company LLC) υπόγραψε στις 22 Αυγούστου 2016 ιδιωτικό συμφωνητικό με τον «Τοξότη». Βάσει αυτού, η κατασκευαστική της οικογένειας Χούρι έχριζε ως υπεργολάβο την εταιρεία Καλογρίτσα για την κατασκευή ενός έργου συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συγκεκριμένα για το «Al Zahia City Center Mall». Φαινομενικά, λοιπόν, η εκταμίευση των τριών εκατ. ευρώ αφορούσε προκαταβολή του «Τοξότη» για την ανάληψη κατασκευαστικών εργασιών στα Εμιράτα. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτεται, αφορούσε έναν εύσχημο τρόπο που επέλεξε το δίδυμο Τσίπρα και Παππά προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή Καλογρίτσα στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Τα χρήματα πράγματι πιστώθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» και καταβλήθηκαν μέσω της εγγυητικής επιστολής. Μετά την αδυναμία του Καλογρίτσα να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, τα τρία εκατ. επέστρεψαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» και απορροφήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο λόγω των χρεών σε εφορίες, κ.λπ. Ο Καλογρίτσας έμεινε «ακάλυπτος», οι Χούρι έχασαν τα λεφτά τους και την περασμένη Πέμπτη η δικαστική διαμάχη μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αντικείμενο της εκδίκασης ήταν να κηρυχτεί εκτελεστή στην Ελλάδα η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου.

  Πώς γκρεμίστηκε το SYRIZA Channel αλά Αλ Τζαζίρα

  Από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» και όπως συνομολογούν κύκλοι του περιβάλλοντος Καλογρίτσα, ο εργολάβος δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί με τον χώρο της τηλεόρασης αλλά και τις εκδόσεις όπως έπραξε με το Documento, για το οποίο δαπανήθηκαν τρία εκατ. ευρώ που παραμένει άγνωστο εάν ο γιος του, Ιωάννης, πήρε πίσω όταν αποχώρησε. Εκμεταλλευόμενοι την ιστορική διαδρομή του στην Αριστερά, τις σχέσεις πατέρα-γιου που είχε με τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη και το εκδοτικό του παρελθόν από την «Πρώτη», οι «νεοαριστεροί» του Μαξίμου τον πίεσαν –αφόρητα- να μπει ως μπροστινός στο SYRIZA Channel. «Μην ανησυχείς, θα βρούμε εμείς τα λεφτά, είσαι η οικογένειά μας, δεν θα σε αφήσουμε έτσι», ήταν η επωδός που ακουγόταν από το στόμα των πρώην «συντρόφων» του Καλογρίτσα (σ.σ. έχουν αραιώσει οι σχέσεις) στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα λεφτά. Αυτά τα λόγια φέρονται να του έλεγαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον οποίο ο εργολάβος συνδέεται με κουμπαριά, όταν ρωτούσε τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση. «Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα κανάλι στο οποίο ο Καλογρίτσας θα κατείχε το 51% εκπροσωπώντας το Μαξίμου και το κόμμα», αναφέρει στην «Μ» καλά πληροφορημένη πηγή. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε σαφάρι εύρεσης προσώπων που θα είχαν το υπόλοιπο ποσοστό αλλά θα έβαζαν τα χρήματα μιας και ήταν γνωστό ότι ο εργολάβος αδυνατούσε να στηρίξει μια τόσο κοστοβόρα επένδυση. «Το deal ήταν ξεκάθαρο: 51% Kαλογρίτσας, που σήμαινε ΣΥΡΙΖΑ, και 49% ο πραγματικός επενδυτής, τον οποίο θα έφερνε το ίδιο το Μαξίμου. Ο Τσίπρας και ο Παππάς. Η γραμμή του καναλιού θα ήταν πλήρως υποστηρικτική στην τότε κυβέρνηση», αναφέρει πρόσωπο, η αξιοπιστία του οποίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και έζησε από κοντά εκείνες τις ταραχώδεις ημέρες.

  Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου, λοιπόν, από τον 11ο όροφο των γραφείων της εταιρείας Καλογρίτσα στην οδό Νικολάου Πλαστήρα στη Νέα Σμύρνη, δύο δρασκελιές από τη Συγγρού, παρέλασε κόσμος και κοσμάκης. Ανάμεσά τους και τα αδέλφια Χούρι που διαθέτουν τεράστια οικονομική επιφάνεια και δεν είδαν με κακό μάτι την εμπλοκή – μέσω Καλογρίτσα- στα ελληνικά media. Στις συναντήσεις, οι οποίες φέρονται να έγιναν παρουσία και επιτελικών στελεχών του Μαξίμου, οι ιδιοκτήτες της CCC φάνηκαν διατεθειμένοι να επενδύσουν ένα ποσό το οποίο θα ξεπερνούσε τα 20-25 εκατ. ευρώ με μπροστινό και «βιτρίνα» τον Καλογρίτσα προκειμένου να γεννηθεί το SYRIZA Channel που θα είχε και άρωμα Αλ Τζαζίρα, καθώς έθεταν ως μοναδικό όρο την ύπαρξη ενός αραβόφωνου δελτίου ειδήσεων την ημέρα.

  Σε αυτό το πλαίσιο η θυγατρική της CCC συνέταξε το συμφωνητικό με τον «Τοξότη» και μεταφέρθηκαν κυριολεκτικά την ύστατη ώρα τα χρήματα προκειμένου ο Καλογρίτσας να καταθέσει την εγγυητική επιστολή, δηλαδή το εισιτήριο συμμετοχής στο διαγωνισμό.

  Υπενθυμίζεται ότι τότε προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους άλλους διεκδικητές τηλεοπτικών αδειών, καθώς όπως όλοι θυμούνται η εγγυητική επιστολή κατατέθηκε εκπρόθεσμα το μεσημέρι της 30η Αυγούστου 2016! Το πρόβλημα, όμως, παρακάμφθηκε με παρέμβαση του Μαξίμου. Ο διαγωνισμός έγινε, ο Καλογρίτσας χρίστηκε υπερθεματιστής αντί του ποσού των 52,6 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο λειτουργούσε στην εντέλεια. Τι άλλαξε; «Αμέσως μετά τον διαγωνισμό με συγκεκριμένη απόφαση των κ.κ. Τσίπρα και Παππά η γραμμή άλλαξε. Πρωταρχικός στόχος ήταν να πιεστούν επιχειρηματίες, όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς που δεν είχε εξασφαλίσει άδεια, ή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, να χρηματοδοτήσουν το project. Δηλαδή τον Καλογρίτσα. Οι όροι θα παρέμεναν οι ίδιοι: 51% ο Καλογρίτσας και 49% ο πραγματικός επενδυτής. Αυτή ήταν η επιλογή του τότε πρωθυπουργού και του πανίσχυρου υπουργού του. Γι’ αυτό τον λόγο εγκαταλείφθηκε, αιφνιδίως, η περίπτωση των Χούρι…», αναφέρει η ίδια «πηγή».

  Τα ραντεβού

  Μέσα σε μια νύχτα, λοιπόν, γκρεμίζεται το όραμα του SYRIZA Channel αλά Αλ Τζαζίρα και ξεκινούν οι επισκέψεις Καλογρίτσα σε καναλάρχες. «Έγιναν ραντεβού και με τον Θοδωρή Κυριακού και με τον Δημήτρη Κοντομηνά και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ο Καλογρίτσας πήγε ως απεσταλμένος του Μαξίμου που υποτίθεται ότι είχε κλείσει το deal. Συγκεκριμένα, ως εκπρόσωπος του Νίκου Παππά», αποκαλύπτουν κύκλοι που πρόσκεινται στον εργολάβο. Το τι ακολούθησε; Το καταγράφουμε στις επόμενες σελίδες…

  * Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  “Πλεόνασμα αλαζονείας και έλλειμμα σοβαρότητας”

  Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων από δημοσιογράφους, εκπρόσωποι της GREENHILL INVESTMENTS LIMITED, έκαναν το παρακάτω σχόλιο: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο όσοι διοικούν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το νέο...

  Τραυματίες αστυνομικοί σε κορωνογλέντι Ρομά στον Δενδροπόταμο

  Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ σε γλέντι Ρομά στον Δενδροπόταμο. Συγκεκριμένα, περίπου στις 4 τα ξημερώματα η αστυνομία δέχθηκε καταγγελία για...

  Νέα στοιχεία για την βόμβα στον Αγ. Διονύσιο στο Κολωνάκι το 2018 – Κοντά στους δράστες η αντιτρομοκρατική

  Kοντά στην εξάρθρωση της οργάνωσης «Εικονοκλαστική Σέχτα» που είχε προχωρήσει προ τριετίας σε αιματηρή βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι και...

  Νέα Πρόκληση Ζάεφ: «Είμαστε η Βόρεια Μακεδονία με πολίτες Μακεδόνες, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα»

  Νέα Πρόκληση Ζάεφ: Ζάεφ: «Σήμερα, για τους έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, καθώς και το Μακεδόνας ή Μακεδόνες» τόνισε ο...

  Σύνοδος Κορυφής: Μεταναστευτικό, Βαρώσια και ανθρώπινα δικαιώματα στο μήνυμα της ΕΕ για την Τουρκία

  Μήνυμα στην Τουρκία για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλε η Ευρωπαϊκή...