19:59 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Aποκάλυψη: Δωμάτια «εκβιασμών» στα Praktiker

Aποκάλυψη: Δωμάτια «εκβιασμών» στα Praktiker

Τη στιγμή που η Praktiker Hellas ανακοίνωσε, την περασμένη Πέμπτη, νέο πλαίσιο δράσεων που «κάνουν τη διαφορά και φέρνουν την αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην κοινωνία και το περιβάλλον, οι πρακτικές που ακολουθούνται μέσα στα καταστήματα του Ομίλου προκαλούν ανατριχίλα.

Ρεπορτάζ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ   

Η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τα στοιχεία και τα βίντεο-ντοκουμέντα που βρίσκονται στην κατοχή μας, αποκαλύπτουν ότι  εντός των καταστημάτων λειτουργεί, με την αρωγή της διοίκησης, ένα παραθεσμικό κύκλωμα αποτελούμενο από άνδρες γνωστής εταιρείας security, οι οποίοι θησαυρίζουν επιβάλλοντας παράνομα πρόστιμα ύψους 70 ευρώ σε όσους πελάτες βρεθούν ακόμη και με μια βίδα παραπάνω στην τσέπη τους! Για να επιτύχουν το σκοπό τους και να εισπράξουν το «μαύρο χρήμα» εκ μέρους της εταιρείας, ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη τακτική. Αφού εντοπίζουν τους «παραβάτες», τους οδηγούν σε συγκεκριμένα «δωμάτια βασανιστηρίων» όπου με φωνές, απειλές, τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς τους ζητούν να τους πληρώσουν όχι μόνο το αντίτιμο του αντικειμένου που αφαιρέθηκε αλλά και 70 ευρώ επιπλέον για την «παράβασή τους». Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα καλέσουν την αστυνομία και θα τους οδηγήσουν στο αυτόφωρο. Μάλιστα, προτού εισπράξουν το ποσό αναγκάζουν τους τρομοκρατημένους «παραβάτες» να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση μετάνοιας στην οποία αναγράφεται ότι μετάνιωσαν για την πράξη τους καθώς και ότι οι άνδρες της εταιρείας security τους συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο!

Praktiker Στη συνέχεια τους δίνουν μια απόδειξη-κουρέλι (χωρίς κανένα αντίκρισμα) δικαιολογώντας το ποσό που εισπράττουν εκβιαστικά.  Στις δεκάδες αποδείξεις-μαϊμού που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» από καταστήματα των Αθηνών αλλά και της Πάτρας ως εκδότης εμφανίζεται η εταιρεία security η οποία διευκρινίζει ότι λαμβάνει τα παράνομα ποσά εκ μέρους της Praktiker Hellas! Με αυτόν τον τρόπο ορισμένοι θησαυρίζουν με μαύρο χρήμα, κατακρημνίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, καταστρατηγώντας τον νόμο και αποστερώντας έσοδα από το ελληνικό ∆ημόσιο.

PraktikerΤο πλέον εντυπωσιακό αλλά και ενδεικτικό της παράνομης μεθόδου που ακολουθούν οι «φύλακες» των Praktiker υπό τις οδηγίες της διοίκησης της εταιρείας, είναι το γεγονός ότι σε περιπτώσεις που οι «παραβατικοί» πελάτες ζήτησαν να ασκηθούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, δηλαδή να κληθεί η αστυνομία και ο δικηγόρος τους και παράλληλα να γίνει έρευνα για τις «μαύρες» αποδείξεις είσπραξης που κόβονται, εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι από το δωμάτιο βασανιστηρίων χωρίς καν να πληρώσουν το αντίτιμο του αντικειμένου που είχαν υπεξαιρέσει! «Καταλήξαμε να μου λένε να φύγω χωρίς να γίνει τίποτα και μου το κάνουν χαριστικά επειδή είπανε ότι και καλά δεν φαίνομαι επαγγελματίας κλέφτης και ότι είναι πολύ κρίμα να μου μαυρίσουν το ποινικό μου μητρώο για απλή απερισκεψία», αναφέρει χαρακτηριστικά γυναίκα η οποία είχε «συλληφθεί» επειδή έκλεψε αντικείμενο για το μπάνιο αξίας 17 ευρώ!

Praktiker

Ο «κανονισμός»  

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι όμως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το Σ∆ΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία ποιούν τη νήσσαν παρά το γεγονός ότι οι πρακτικές που αποκαλύπτονται με εικόνα και ήχο πλέον, έχουν καταγγελθεί από πολίτες αλλά και εργαζομένους που έχουν αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει στα δωμάτια-κολαστήρια.

PraktikerΤα όργια τα οποία αποκαλύπτονται από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας και διασαλεύουν το κύρος της εταιρείας που από το 2014 έχει ενσωματωθεί στον καναδικό Όμιλο Fairfax Financial Holdings Limited και παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο DIY & Home Improvement, δικαιολογούνται μέσω ενός υποτιθέμενου εσωτερικού κανονισμού ο οποίος δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Από την έρευνα της «Μ», από επαφές με καταναλωτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και δικαστικούς κύκλους προκύπτει ότι σε καμία των περιπτώσεων άνδρες της εταιρείας security δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακρατούν παράνομα πολίτες, να τους εκφοβίζουν, να τους απειλούν και να τους εκβιάζουν και εν τέλει να εισπράττουν ταρίφα 70 ευρώ. «Το μόνο που οφείλουν να κάνουν σε περίπτωση διαπίστωσης τέλεσης αδικήματος είναι να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Τίποτε άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπράττεται το αδίκημα της παράνομης κράτησης, της απειλής, της εκβίασης και φυσικά οικονομικής φύσεως εγκλήματα», ανέφερε στη «Μ» ανώτατη δικαστική πηγή.

Τι συμβαίνει, όμως, στα Praktiker; Η περιγραφή προσώπου που εργάζεται σε λογιστικό γραφείο «συνελήφθη», οδηγήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, απειλήθηκε και εκβιάστηκε ότι εάν δεν καταβάλλει την ταρίφα των 70 ευρώ θα ειδοποιηθεί η αστυνομία, αλλά δεν ενέδωσε, είναι συγκλονιστική: «Στους διαδρόμους τους καταστήματος το καθεστώς επιτήρησης είναι χαλαρό, φαινομενικά ανύπαρκτο, σε τέτοιο βαθμό που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να απαλλοτριώσεις οτιδήποτε θέλεις. Όχι όμως. Πρόκειται για επιτηδευμένη φαινομενικότητα. Κυκλοφορούν στους διαδρόμους διάφοροι τύποι και τύπισσες, υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι μεταμφιεσμένοι σε πελάτες και πελάτισσες. Οι υπάλληλοι, λοιπόν, αυτοί αν αντιληφθούν ότι απαλλοτριώνεις κάποιο αντικείμενο σε περιμένουν μετά τα ταμεία, λίγο πριν την έξοδο, και διακριτικά σου ζητούν την απόδειξη ρωτώντας σε αν όλα όσο έχεις επάνω σου έχουν πληρωθεί.

Εντολές  

PraktikerΜετά σε παίρνουν σε ένα δωματιάκι στον 1ο όροφο όπου και σου ζητάνε αυτά που έχεις απαλλοτριώσει. Σημειώνουν την τιμή των απαλλοτριωμένων αντικειμένων και σου ζητούν να πληρώσεις αυτά και επιπλέον 70 ευρώ. Κόβουν μια απόδειξη των 70 ευρώ σε μπλοκάκι με την επωνυμία της εταιρείας σεκιούριτι στο όνομά σου. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι και οι δύο διαρκώς στο δωματιάκι μαζί σου. Η σχέση μεταξύ τους είναι η χειρότερη. Αυτή η κατάσταση έχει τις καταβολές της στον Χίτλερ που έδινε τις ίδιες αρμοδιότητες σε δυο και τρεις αξιωματικούς την ίδια στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργεί ανταγωνισμό αλλά και συνάμα ασφαλή διεκπεραίωση των εντολών του», λέει και συνεχίζει: «Φτάσαμε τέλος πάντων σε ένα γραφείο. Εγώ, μια φίλη μου και ο κύριος «ασφαλίτης». Μου ζήτησε 70 ευρώ για ένα αντικείμενο αξίας 13 ευρώ που είχαμε πάρει. Του είπαμε ότι δεν έχουμε τόσα χρήματα, αλλά αυτός μου είπε ότι έχεις πάνω σου χρήματα… Επειδή δουλεύω σε λογιστικό γραφείο και γνωρίζω μερικά πράγματα, του ζήτησα να δω το μπλοκ αποδείξεων. Με έκπληξή μου είδα ότι δεν ήταν τρυπημένο ούτε είχε σήμανση από φορολογικό μηχανισμό. Κάτι άρχισε να μου βρωμάει. Του ζήτησα το ονοματεπώνυμό του, και δεν μου το έδωσε.. Του εξήγησα πως μπορεί να πάρει χρήματα από εμένα νόμιμα με συγκεκριμένου τύπου απόδειξη και όχι με χαζόχαρτα. Ο τύπος άρχιζε να μου λέει διάφορα πράγματα περί νομιμότητας «ότι είναι δυνατόν να σε κοροϊδεύει ολόκληρη πολυεθνική εταιρεία… όλα είναι νόμιμα… Θα ρίσκαρε την υπόληψή της η εταιρεία για 70 ευρώ… μίλησε και για την ιδιαίτερη σύμβασης της εταιρείας σεκιούριτι με το Praktiker και πως έτσι λέει ο κανονισμός!!!

PraktikerΟ τύπος άρχισε να μου λέει τη διαδικασία – μήνυσης – αυτοφώρου – δικαστικά έξοδα κ.λπ. Του απάντησα ότι υπάρχουν δύο λύσεις: Ή πληρώνω αυτό που έκλεψα και πάω στο καλό ή δεν δίνω δεκάρα και φωνάζουμε την αστυνομία για να βεβαιωθώ τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που κόβουν. Καταλήξαμε να μου λέει να φύγω χωρίς να γίνει τίποτα και μου το κάνουν χαριστικά επειδή είπανε ότι και καλά δεν φαίνομαι επαγγελματίας κλέφτης και ότι είναι πολύ κρίμα να μου μαυρίσουν το ποινικό μου μητρώο για μια απλή απερισκεψία…».

Οι διάλογοι που σοκάρουν και η υπεύθυνη δήλωση

Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις ο εκβιασμός των security και το δίλημμα «είτε μας δίνεις τα λεφτά ή καταλήγεις στο αυτόφωρο», πιάνει. Οι κατατρομαγμένοι «παραβάτες» υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης ενδίδουν. Στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται δεκάδες αποδείξεις-μαϊμού που αποδεικνύουν ότι οι «φύλακες» των Praktiker έχουν εισπράξει το 70άρι στο όνομα της εταιρείας με την αιτιολογία ότι ο «παραβάτης» έκλεψε κάποιο αντικείμενο. Περισσότερο, όμως, σοκάρουν τα βίντεο-ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον τρόπο που διεξάγεται η… ανάκριση στο δωμάτιο των «βασανιστηρίων». Πριν από μερικούς μήνες ένας κατ’ επίφαση άνδρας της ασφάλειας του καταστήματος στην Πάτρα «συνέλαβε» δύο πελάτες οι οποίοι είχαν υπεξαιρέσει ένα αντικείμενο αξίας 10 ευρώ. Μεταφέρουμε αυτούσιο τον διάλογο, όπως απομαγνητοφωνήθηκε από το βίντεο που βρίσκεται στην κατοχή μας:

 -Security: Άκουσε να δεις, εγώ έχω 20 χρόνια εδώ …κι εσύ δεν θα μου το παίζεις μάγκας γιατί αν μου το παίζεις μάγκας και φρικάρω, τώρα πήρα την ασφάλεια.

Δεν έχεις κάνει τίποτα;

Αυτόφωρο. Κατευθείαν μέσα.

– Πελάτης: Σε παρακαλώ εγώ, εγώ το έκανα…

– Security: Και πήγαινε πάνω και φέρε το DVD εδώ που αυτός ήταν εδώ πέρα μπροστά και το ‘ξερε και τον κάλυπτε. Για συμμορία και οι δύο, 500 ευρώ που μας λείπουνε. Κι ο δικηγόρος κάτω…Είναι έτσι; Είσαι αθώος εσύ; Πολύ ωραία. Αυτόφωρο και οι δύο!

– Πελάτης: Σε παρακαλώ , εγώ φταίω για όλα…

– Security: Τι μου λέει εμένα δεν έχει. Τι μου λέει εμένα; Γιατί με δουλεύει εμένα;

Άκουσε να δεις φίλε μου, εμένα εδώ πέρα μπορείς να με δουλέψεις. Τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας, τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας!

Βρε, το καταλαβαίνεις τι σου λέω; Εσύ το έκανες κι αυτός το ‘ξερε! Να μου πει ότι το κάναμε και οι δύο!

– Πελάτης: Μπορεί να μην το κάναμε. Μόνο εγώ…

– Security: Σε μένα το καλαμπούρι επιτρέπεται και το δούλεμα απαγορεύεται. Εδώ δεν είναι μανάβικο, ούτε λαϊκή να πουλάς ντομάτες και χαλιά. Το κατάλαβες;

 Δεν έχεις κάνει τίποτα εσύ; Το ‘ξερες ή δεν το ‘ξερες …

Εδώ πέρα άκουσε να δεις, δεν είμαστε ούτε (αναφέρεται όνομα super market) ούτε (αναφέρεται όνομα super market), εδώ πέρα έχει αρχές το κατάστημα. Άκουσέ με λίγο να σου πω. Εγώ εδώ πέρα κάνω τη δουλειά μου. Σ’ έχουνε πιάσει οι κάμερες πάνω, σ’ έχουνε καταγράψει. Θα πάτε για συμμορία και οι δύο!

To πλέον οξύμωρο είναι ότι αμέσως μετά την είσπραξη του ποσού, οι «ανακριτές» επιβάλλουν στους «παραβάτες» να υπογράψουν και μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι τα 70 ευρώ τα καταβάλλουν ως έκφραση μετάνοιας για την κλοπή προκειμένου η εταιρεία να «μην αξιώσει δικαστικώς περαιτέρω αποζημίωση, όπως αναγράφεται στις πινακίδες», καθώς και ότι τα άτομα της ασφάλειας αλλά και οι υπάλληλοι του καταστήματος επέδειξαν άψογη συμπεριφορά!

 Η αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» και η ομολογία της εταιρείας

Η απάντηση ήρθε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά την έκδοση της «ΜΠΑΜ» και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ. Η εταιρεία επισημαίνει ότι όσοι «παραβατούν» πληρώνουν 70 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία νόμιμη επειδή αναφέρεται σε πινακίδες εντός του καταστήματος(!). Προσθέτει ότι οι «παραβατικοί» πελάτες δίνουν με τη δική τους συναίνεση τα στοιχεία στους σεκιουριτάδες και ότι τηρείται ο Νόμος για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Στην απάντηση δεν αναφέρεται το παραμικρό για τις απειλητικές συμπεριφορές και τον εκβιασμό που ακολουθείται ως τρόπος υφαρπαγής των 70 ευρώ ακόμη και για την κλοπή μιας…βίδας με το δίλημμα «η μου τα δίνεις ή πας αυτόφωρο».

Ουσιαστικά δεν απαντάται το κύριο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας δηλαδή κατά πόσο μπορεί μια παράνομη συμπεριφορά του πελάτη να έχει ως απάντηση μια μεγαλύτερη παρανομία από την εταιρία και κατά πόσο ο εκβιασμός θεωρείται νόμιμος. Ακολουθεί η απάντηση της εταιρείας η οποία (δυστυχώς) δεν καλύπτει στο ελάχιστο τα συγκλονιστικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί.

Διαβάστε ολόκληρη την ετεροχρονισμένη απάντηση:

Praktiker

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκβιασμοί στα Praktiker: Η αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» και η ομολογία της εταιρείας

Praktiker: Καταγγελίες για παράνομες απολύσεις και όχι μόνο!

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας