More

  Aποκάλυψη: Η μαύρη τρύπα του gov.gr

  Το gov.gr είναι γεγονός. Μια απλή έρευνα αποδεικνύει όμως ότι στήθηκε στο πόδι και εγκυμονεί κινδύνους!

  Από το Σάββατο το πρωί διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο για το επίτευγμα της κυβέρνησης στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το gov.gr. Διθυραμβικά σχόλια γράφονται από τον τύπο αλλά και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Σε έλεγχο που έγινε στην πλατφόρμα από εξειδικευμένους επαγγελματίες πληροφορικής, συνεργάτες του eReportaz, οι διαπιστώσεις που έγιναν δεν δικαιολογούν σε τίποτα θριαμβολογία, αντιθέτως έχουν δημιουργήσει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία.

  Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί απλά έναν κατάλογο υπηρεσιών που υπάρχουν εδώ και χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση όπως το gsis.gr (taxisnet), το ermis.gov.gr, η πύλη της στρατολογίας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ.

  Συνεπώς ουδεμία καινοτόμα υπηρεσία παρέχεται από το συγκεκριμένο portal, είναι απλά ένας κατάλογος υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα είναι διαθέσιμες στην πλειοψηφία τους πριν το 2004 στο κοινό. Προφανώς η θριαμβολογία για το συγκεκριμένο εγχείρημα, μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα μπορεί να έχει.

  Ο μεγάλος κίνδυνος

  Υπάρχει όμως δυστυχώς και αμέλεια η οποία ενδεχομένως φέρει στους πολίτες της χώρας σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση!

  Μιλάμε για την έκδοση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης online. Για τη χρήση αυτής της υπηρεσίας είναι αναγκαίο ο χρήστης να διαθέτει κωδικούς taxisnet και κινητό τηλέφωνο ως δεύτερο παράγοντα ταυτοποίησης.

  Σε δοκιμές που έγιναν από πολλούς διαφορετικούς χρήστες διαπιστώθηκε το εξής άκρως επικίνδυνο. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τα στοιχεία του taxisnet, στη συνέχεια η εφαρμογή ζητάει έναν έγκυρο αριθμό κινητού τηλεφώνου ώστε να αποσταλεί σε αυτόν κωδικός μίας χρήσης για την έκδοση τους εγγράφου. Σε όλες τις δοκιμές δόθηκε αριθμός τηλεφώνου τρίτου προσώπου, αποτέλεσμα το μήνυμα απεστάλη σε κινητό άλλου προσώπου από αυτό που αιτείται την έκδοση του εγγράφου, με την εισαγωγή του κωδικού το έγγραφο εκδόθηκε επιτυχώς με τον κωδικό ταυτοποίησης και το QR Code.

  Συνεπώς ένα λογιστικό γραφείο το οποίο διαθέτει κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες κωδικούς taxisnet πολιτών, εν αγνοία τους με τη χρήση οποιοδήποτε αριθμού τηλεφώνου, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση εξουσιοδοτήσεων πάσης φύσεως, ακόμα και για μεταβιβάσεις αγαθών.

  Ανοίγουμε με αυτόν τον τρόπο μια άνευ προηγουμένου τρύπα στη δημόσια διοίκηση και στην εγκυρότητα των κρατικών εγγράφων. Η διαδικασία του δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης δεν είναι καινοτομία, χρησιμοποιείται και στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια από τις Τράπεζες, με μία διαφορά, η Τράπεζα για να δώσει το δικαίωμα αυτό στους πελάτες της ζητάει βεβαίωση ταυτοποίησης του αριθμού τηλεφώνου από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, εδώ αυτή η μέριμνα έχει παρακαμφθεί, αγνοώντας η κυβέρνηση προφανώς χάριν εντυπωσιασμού την παράμετρο της ασφάλειας.

  Είναι απορίας άξιο σε αυτή την περίοδο που ο πλανήτης και η χώρα μας δοκιμάζονται από μια άνευ προηγουμένου απειλή, η κυβέρνηση ανεύθυνα και εντελώς απροετοίμαστη να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και να εκθέτει την περιούσια τους σε κινδύνους χωρίς λόγο.

  Επίσης ενδιαφέρον έχει να μάθουμε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας που επί της ουσίας δεν παρέχει τίποτα νέο πέραν από τον κίνδυνο παραγωγής πλαστών εγγράφων.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κύκλωμα εκβιαστών: Τι λέει ο Στ. Μητσοκάλης, συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων στο eReportaz

  Μία συμπλοκή σε κατάστημα στη Σαλαμίνα τον Ιούνιο του 2019 ανάμεσα σε μέλη του κυκλώματος εκβιαστών του Πειραιά και άτομα του περιβάλλοντος καταστηματάρχη έγινε...

  Νουλέζας για 33χρονη: «Θα τη φτύσω στα μούτρα αν αποδειχθούν όσα της καταλογίζονται»

  Στην Τατιάνα Στεφανίδου μίλησε ο δικηγόρος της 33χρονης Βασίλης Νουλέζας. Επανέλαβε ότι η πελάτισσα του είναι αθώα και τόνισε πως αν αποδειχθεί πως δεν του...

  Συγκλονίζει ο Παπαδόπουλος: «Είπα ο καρκίνος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου»

  Στο «ΒΗΜΑgazino» παραχώρησε συνέντευξη ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε και για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Εσείς στον Θεό πιστεύετε; Όχι....

  Η Ντέμη κατά της Λένη: «Ποτέ δεν με τσάκωσε να τρώω κρυφά»

  Συζητήθηκε όσο τίποτα η δήλωση της Κατερίνας Λένη πως η Ντέμη αν και χορτογάφος έτρωγε κρυφά ζωϊκό σαλάμι στο σπίτι του Master Chef. Η Ντέμη...

  ΝΔ: «Περιμένουμε απαντήσεις για τα €3 εκατ. στο Documento»

  Συνέχεια στην αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος και όσα ανέφερε ο Χρήστος Καλογρίτσας για τον Νίκο Παππά, έδωσε η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή. Συγκεκριμένα, το κυβερνών...