7:59 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αποκάλυψη: Οι ιερές μπίζνες του πρώην Μητροπολίτη Ζάμπιας

Αποκάλυψη: Οι ιερές μπίζνες του πρώην Μητροπολίτη Ζάμπιας

Τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει η εισαγγελική πρόταση-κόλαφος του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τις ημέρες και τα έργα του «ακοίμητου φρουρού» του Παναγίου Τάφου, μητροπολίτη Ελενουπόλεως, και στενού συνεργάτη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄, Ιωακείμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Κοντοβά.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


Στο εδώλιο (για ιερές μπίζνες με ακίνητα) ο ακοίμητος φρουρός του Παναγίου Τάφου 

Εισαγγελική πρόταση-κόλαφος για τον μητροπολίτη Ελενουπόλεως, Ιωακείμ

Ζητείται η παραπομπή του στο Κακουργιοδικείο επειδή πούλησε εκκλησιαστική περιουσία (στη Ζάμπια) ενθυλακώνοντας τα χρήματα


Στην πολυσέλιδη πρόταση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που θα έχει τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι στο ακροατήριο του Βολιώτη κληρικού, ο οποίος συχνά-πυκνά αναφέρεται στο δέος που αισθάνεται κάθε φορά που λειτουργεί στον Πανάγιο Τάφο, καταγράφονται λεπτομέρειες της απάτης ξεπουλήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας της Μητρόπολης Ζάμπιας που φέρεται να στήθηκε από τον κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει πλουσιότερος κατά 880.000 δολάρια!

Η πραγματικά απίστευτη ιστορία στην οποία συμμετέχουν ακόμη και καθαρίστριες που «βαπτίστηκαν» γραμματείς της Ορθόδοξης Μητρόπολης Ζάμπιας, προκειμένου να γίνουν οι παράνομες πωλήσεις ακινήτων από τον μητροπολίτη Ελενουπόλεως, απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και μερικά χρόνια έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο διάδοχος του κ. Ιωακείμ στη Μητρόπολη Ζάμπιας, Ιωάννης, κατά κόσμον Ιωάννης Τσαφταρίδης. Η συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολήν του κ. Ιωάννη με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του και αποκάλυψε σκανδαλώδεις πωλήσεις δύο ακινήτων-φιλέτων της Μητρόπολης έναντι 880.000 δολαρίων, τα οποία κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ιωακείμ! Μετά την υποβολή της μήνυσης και την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, με την υπόθεση να βρίσκεται (από τον Μάρτιο του 2019) στα χέρια του 14ου ανακριτή Αθηνών. Πρόσφατα, με πρόταση που κατέθεσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή του «ακοίμητου φρουρού του Παναγίου Τάφου» για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Αποκάλυψη

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο κ. Ιωάννης, ο ζακυνθινής καταγωγής μητροπολίτης, ανέλαβε επικεφαλής στη Μητρόπολη Ζάμπιας αντικαθιστώντας τον κ. Ιωακείμ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του πληροφορείται από τις ελληνικές Αρχές της αφρικανικής χώρας, από εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας αλλά και από εφημέριους καταγγελίες που αφορούν μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Μητρόπολης. «Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι πωλήθηκαν δύο ακίνητα από τα οποία το πρώτο βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας και είναι αστικό ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων, έναντι τιμήματος 330.000 δολαρίων, και το δεύτερο στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια, το οποίο είναι φάρμα έκτασης 335,5 εκταρίων, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων, δίχως, όπως εν συνεχεία διαπίστωσα, το οικονομικό αντάλλαγμα, συνολικά 880.000 δολάρια, να έχει κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης», αναφέρεται στο δικόγραφο της μηνυτήριας αναφορά που είχε καταθέσει.

ΖάμπιαςΒάσει της δικαστικής έρευνας και όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν περιέλθει στη Μητρόπολη μέσω δωρεών, με το μεν πρώτο να καταχωρίζεται στο Κτηματολόγιο τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το δεύτερο τον Ιούλιο του 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζάμπια τα ακίνητα μεταβιβάζονται από το κράτος για 99 χρόνια, ενώ βάσει του καταστατικού της Μητρόπολης οι όποιες μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο από το Συμβούλιο των Διαχειριστών και μόνο μετά από έγγραφη άδεια του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαχειριστές φέρονται να ενημερώθηκαν για τις μεταβιβάσεις με μεγάλη καθυστέρηση…» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελική πρόταση για την απάτη που φέρεται να έστησε ο μητροπολίτης Ελενουπόλεως. «… Στις 3 Ιουλίου 2014 σε νομική εταιρεία της Ζάμπιας κατά την υπογραφή συμβολαίου πώλησης ακινήτου εν γνώσει του ψευδώς παρέστησε στους αγοραστές Θεόδουλο Κωνσταντίνο και Μαρούλλα Ιωάννα Κωνσταντίνου, Κύπριους επιχειρηματίες, ότι είναι εκπρόσωπος των Εγγεγραμμένων Διαχειριστών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι ως εκπρόσωπος αυτών και της Ορθόδοξης Επισκοπής Ζάμπιας είχε τη νόμιμη εξουσία να τους πουλήσει το αστικό ακίνητο έκτασης 4.047 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τα ανωτέρω ήταν ψευδή, καθόσον δεν ενεργούσε ως εκπρόσωπος των ως άνω, δεν είχε την εξουσία να μεταβιβάσει αυτοβούλως το ακίνητο και οι Εγγεγραμμένοι Διαχειριστές της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ουδέποτε συμφώνησαν να μεταβιβαστεί το παραπάνω τμήμα του ακινήτου… Μάλιστα προς ενίσχυση των ως άνω ψευδών παραστάσεων κατά την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου παρουσίασε την καθαρίστρια της Μητρόπολης, Μπέττυ Μπαμπόλιο, ως γραμματέα της Ορθόδοξης Μητρόπολης Ζάμπιας, η οποία συνυπέγραψε αυτό, αγνοώντας το ακριβές περιεχόμενο και τις έννομες συνέπειές του». Έτσι λοιπόν κατόρθωσε να ενθυλακώσει 330.000 δολάρια, τα οποία κατατέθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του και όχι σε εκείνους της Μητρόπολης.

Αντίστοιχα, στις 29 Ιουνίου 2015 μεταβίβασε ως φερόμενος εκπρόσωπος των διαχειριστών (κάτι που δεν ίσχυε) μια φάρμα έκτασης 333,5 εκταρίων που βρίσκεται στην επαρχία Καφούε της Ζάμπιας, προς την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία Ντινγκλς Καφούε Ποταμός Λοτζ Λίμιτεντ, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων, το οποίο ουδέποτε επίσης κατατέθηκε στους λογαριασμούς της Μητρόπολης.

Έτσι λοιπόν ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατόρθωσε να γίνει πλουσιότερος κατά 880.000 δολάρια, ζημιώνοντας με το αντίστοιχο ποσό την εκκλησιαστική περιουσία. Στη συνέχεια βέβαια, μετά τις νομικές διαδικασίες οι οποίες κινήθηκαν εις βάρος του, αποφάσισε να επιστρέψει τμηματικά 245.123 δολάρια, χωρίς ωστόσο αυτό να του επιφυλάξει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση.

Άρνηση

Απολογούμενος ο μητροπολίτης Ελενουπόλεως αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι υπήρχε γραπτή άδεια του αρμόδιου συμβουλίου για την πώληση των ακινήτων, καθώς και ότι δεν απαιτούνταν η έγγραφη άδεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Επεσήμανε επίσης ότι τα χρήματα από την πρώτη πώληση δαπανήθηκαν για εξόφληση οφειλών της Εκκλησίας και ότι η καθαρίστρια υπέγραψε ως μάρτυρας και όχι ως γραμματέας. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ακίνητο ισχυρίσθηκε ότι ανήκε στον ίδιο και ήταν προσωπικό δώρο του Γιώργου Κονιδάρη, καθώς και ότι για τυπικούς-φορολογικούς λόγους επειδή είχε διπλωματικό διαβατήριο αποφάσισε να το μεταβιβάσει στην Ορθόδοξη Επισκοπή Ζάμπιας.

Ζάμπιας

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, όλοι οι ισχυρισμοί του πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι, καθώς από την ανακριτική διαδικασία αποδείχτηκε:

1) Ότι οι πωλήσεις των δύο ακινήτων πραγματοποιήθηκαν δίχως να το γνωρίζουν τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου, καθώς και ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκαν στη Μητρόπολη Ζάμπιας καθώς είχαν περιέλθει στην κατοχή της μέσω δωρεών.

2) Ότι βάσει της κατάθεσης της επίτιμης γενικής προξένου της Ζάμπιας στην Ελλάδα προέκυψε πως οι διαχειριστές της Μητρόπολης δεν γνώριζαν για τις πωλήσεις, καθώς και ότι τα ακίνητα αποτελούσαν μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας.

3) Ότι βάσει δύο έγγραφων δηλώσεων της καθαρίστριας Μπέττυ Μπαμπόλιο προς τον μητροπολίτη κ. Ιωάννη αποκαλύπτεται ότι πράγματι υπέγραψε το επίδικο συμβόλαιο ως γραμματέας των Εγγεγραμμένων Διαχειριστών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατόπιν οδηγιών του κατηγορουμένου, ενώ επίσης παραδέχτηκε ότι δεν είχε τη συγκεκριμένη ιδιότητα ή κάποια άλλη σχέση με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, καθώς και ότι δεν γνώριζε τι υπέγραφε.

4) Ότι δεν υπάρχει κανένα παραστατικό το οποίο να αποδεικνύει ότι μέσω της πώλησης των ακινήτων εξοφλήθηκαν οφειλές της Μητρόπολης Ζάμπιας προς τρίτα πρόσωπα όπως ισχυρίστηκε ο μητροπολίτης Ελενουπόλεως, καθώς και ότι τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Μητρόπολης, αλλά στους προσωπικούς λογαριασμούς του.

5) Ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινο της απάτης από το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κληρικός επέστρεψε 225.000 ευρώ, από τα 880.000 δολάρια που φέρεται να ενθυλάκωσε.

Ως εκ τούτου ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του προς το συμβούλιο ζητεί την παραπομπή του «ακοίμητου φρουρού του Παναγίου Τάφου» για το κακούργημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η ζημία η οποία προκλήθηκε υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου αναμένεται να εκδώσουν το βούλευμά τους, ενώ είναι προφανές πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος βλέπει έναν εκ των στενότερων συνεργατών του να βρίσκεται στον προθάλαμο του Κακουργιοδικείου κατηγορούμενος για αδικήματα ιδιαίτερης ποινικής αλλά και ηθικής απαξίας.

Τέλος σημειώνουμε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από μηνυτήρια αναφορά του δικηγορικού γραφείου Γκούσκου που εκπροσωπεί τον νυν μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγινα: Προφυλακιστέοι οι δύο φυσικοί αυτουργοί και ένας ηθικός αυτουργός για τον ξυλοδαρμό – βίντεο ντοκουμέντο

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου – Πως είχε «κάψει» προανακριτικά την κατηγορούμενη για τα σημάδια στην Ίριδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας