More

  Αποκλειστικό – FBI και Τουλουπάκη τινάζουν στον αέρα την έρευνα για τη Novartis !

  Της Άννας Καραβοκύρη

  Ένα έγγραφο-φωτιά που διαβιβάστηκε στην Βουλή, απο τις Αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση Νοβάρτις “καίει” τον πρώην αν. Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και αποκαλύπτει πολλά σχετικά με τον ρόλο των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση.

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”, το επίμαχο έγγραφο “φωτίζει” τα κίνητρα και τους σκοπούς των προστατευόμενων μαρτύρων, πάνω στις καταθέσεις των οποίων στήθηκε –κυρίως- το “κατηγορητήριο” για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη στην Αθήνα ως απάντηση ύστερα απο σχετικό ερώτημα των ελληνικών Αρχών για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εξετάστηκαν και στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των ερευνών για τη Νοβάρτις, έχουν οικονομικά οφέλη και εαν έχουν κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα.

  Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή και πλέον αποτελεί κομμάτι της δικογραφίας αναφέρεται ρητά πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην αρχική τους κατάθεση προς τις Αμερικανικές Αρχές – απο όπου είχαν ή προσδοκούσαν να έχουν οικονομικά οφέλη με βάση την αμερικανική νομοθεσία – δεν αναφέρθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα (!), ενώ είναι γνωστό πως στην συνέχεια όταν οι ίδιοι (;) κατέθεσαν στις Ελληνικές Αρχές κατονόμασαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

  Έγκριτοι νομικοί αναφέρουν πως απο το συγκεκριμένο έγγραφο μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δυο προστατευόμενων μαρτύρων μιας και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η κατάθεση που γίνεται με χρηματικό αντάλλαγμα ή προσδοκία χρηματικού ανταλλάγματος δεν μπορεί να υπάγεται σε καθεστώς προστασίας. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν η κυβερνητική πλειοψηφία να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό των δύο μαρτύρων.

  Ωστόσο, απο το αποκαλυπτικό έγγραφο που κατέφθασε στην Βουλή γεννιώνται εύλογα ερωτήματα για την “ποιότητα” των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων όπως για παράδειγμα, τι μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο καταθέσεις των μαρτύρων στην Αμερική και στην Ελλάδα και για το αν τελικά τους ασκήθηκαν πιέσεις και απο ποιούς.

  Το “καρφί”

  Το έγγραφο αυτό που απέστειλαν οι Αμερικανικές Αρχές επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος έχει πλέον έχει καταστεί κατηγορούμενος κι έχει δηλώσει δημόσια πως του ασκήθηκαν πιέσεις για να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα και πως του ασκήθηκε ψυχολογικός εκβιασμός πως αν δεν το κάνει απο μάρτυρας θα βρεθεί κατηγορούμενος. Ο ίδιος μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει “ανακριβή” και “αναξιόπιστα” πολλά απο τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. O ρόλος, βέβαια, του κ. Μανιαδάκη είναι ιδιαίτερα «σκοτεινός» για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν κατηγορούμενος είχε καταφύγει και στην αγκαλιά του FBI προκειμένου να παράσχει τις πολύτιμες πληροφορίες του. Οι ίδιες «πηγές», οι οποίες έχουν γνώση του περιεχομένου του αμερικανικού φακέλου, αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδος με την Τρόικα για την υπόθεση του φαρμάκου, όντας μάρτυρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μίλησε και για πολιτικά πρόσωπα τα οποία μάλιστα κατονόμασε.

  Η συνδρομή

  Η συνδρομή των Αμερικανικών Αρχών στις Ελληνικές έρευνες έγινε στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, για την ισχύει της αρχής αμοιβαιότητας. Συνεπώς τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.

  Αναμφισβήτητα το έγγραφο αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό εύρημα για τις περαιτέρω εργασίες της Προανακριτικής, διότι διευκολύνει τις έρευνες Βουλής και της Δικαιοσύνης, και φωτίζει τα σκοτεινά σημεία για το αν και πως στήθηκε η σκευωρία Νοβάρτις.

  Επιπρόσθετα, το έγγραφο αυτό έρχεται να προστεθεί στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή που υποστηρίζει πως υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις και παραλήψεις σε πολλές υποθέσεις στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Στην κατάθεση του ο αντιεισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η κ. Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσουμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, να στείλουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα ας τα βρίσκει ο ανακριτής…”. Συμπληρώνει δε πως “συνεπώς γίνεται αντιληπτό για πιο λόγο, εγώ έπρεπε να φύγω από τη μέση, με την κατασκευή εναντίον μου, περί δήθεν άρνησης να παραλάβω στικάκι με αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, είναι αυτονόητο πως με αυτές τις μεθοδεύσεις εναντίον μου επιτυγχάνεται η γρήγορη άσκηση της ποινικής δίωξης και επιπλέον βρίσκομαι κι εγώ ως εξιλαστήριο θύμα επειδή δεν παρέλαβα το στικάκι σε περίπτωση που αποτύχουν οι έρευνες”.

  Δάκτυλος Παπαγγελόπουλου και στην Προανακριτική;

  Μετά απο 4,5 ολόκληρα χρόνια, για πρώτη φορά θα κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, το “πρόσωπο κλειδί” της υπόθεσης, ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
  Ο πρώην ισχυρός άντρας της Νοβάρτις, Κων. Φρουζής, μεταξύ άλλων, θα κληθεί απο τα μέλη της προανακριτικής να απαντήσει γιατί δεν τον κάλεσαν να καταθέσει οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση παρότι το όνομα τους εμπλέκονταν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

  Η ακρόαση του στην Βουλή είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα αλλά μετατέθηκε για την ερχόμενη Τρίτη εξαιτίας της άρνησης του Παύλου Πολλάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου να συμμορφωθούν με το ψήφισμα της επιτροπής για εξαίρεση τους απο την επιτροπή. Σε περίπτωση που οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιμείνουν στην “σκληρή” στάση τους για να μετέχουν “με το έτσι θέλω” στην επιτροπή, αυτό μόνο στιγμιαίο κώλυμα επι της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει.
  “Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει εδώ και καιρό πως η υπόθεση Νοβάρτις που έστησε άρον άρον του γύρισε μπούμερανγκ για αυτό προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να ακυρώσει τα αποτελέσματα της προανακριτικής” σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζοντας την στάση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολλάκη.

  Είναι γεγονός πως η μελέτη της δικογραφίας, αλλά και τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει δημοσίως ο Π. Πολλάκης και ο Δ. Τζανακόπουλος θα τους οδηγούσαν στην θέση των μαρτύρων της προανακριτικής. Ο Π. Πολάκης προτείνεται ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να ξαναπάρει το κόμμα του εκλογές πρέπει να βάλει κάποιους από τους πολιτικούς του αντιπάλους φυλακή, ως προαναγγελία πολιτικών διώξεων.

  Ο Δ. Τζανακόπουλος προτείνεται ως μάρτυρας επειδή είχε επισκεφτεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα Νοβάρτις.

  Όλα τα παραπάνω, ο Δ. Παπαγγελόπουλος θέλησε να τα χρησιμοποιήσει “παίζοντας” το χαρτί της ακυρότητας στην επιτροπή. Έτσι, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε – ενδεχομένως και καθ υπόδειξη του Δ. Παπαγγελόπουλου – τους δύο συγκεκριμένους βουλευτές στην προανακριτική γνωρίζοντας εξ αρχής πως υπάρχει “ασυμβίβαστο” μεταξύ μάρτυρα και μέλους της επιτροπής. Σκοπός της κίνησης του αυτής ήταν να “αμφισβητήσει” το τελικό πόρισμα των εργασιών της και να εγγείρει θέμα μη εγκυρότητας του.

  Ήταν γνωστή στον ΣΥΡΙΖΑ η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για το Βατοπέδι που υπήρχε απο το 2010 σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες ή υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής. Η επιμονή Πολάκη – Τζανακόπουλου ενδεχομένως δεν είχε ως μοναδικό σκοπό να κάνει Κούγκι την προανακριτική αλλά πολύ περισσότερο να ακυρώσει τη νομιμότητα του τελικού πορίσματος της.

  Σε κινηματογράφο η προβολή του Ελβετικού Ντοκιμαντέρ

  Την ίδια στιγμή ακόμα και σε κινηματογραφικές αίθουσες (!) θα προβληθεί το ελβετικό ντοκιμαντέρ La Strategia που αφορά το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Καταγράφει δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο ελβετικός κολοσσός κατόρθωσε να καταστεί η νούμερο ένα φαρμακευτική δύναμη στη χώρα μας, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις ιατρών και κρατικών λειτουργών. Η προβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου παρουσία των δημοσιογράφων Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιάμπουε και φυσικά του δικηγόρου και «πρωταγωνιστή» της έρευνας, Παύλου Σαράκη. Την ίδια στιγμή ο τηλεοπτικός σταθμός ΚΟΝΤΡΑ κατόρθωσε και εξασφάλισε (!) τα δικαιώματα του εν λόγω ντοκιμαντέρ.

  Εξέθεσαν τους μάρτυρες, εκτεθειμένη η Τουλουπάκη

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Δολοφονία του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη: Αλλού τον σκότωσαν και αλλού τον μετέφεραν

  Οι ειδικοί που διόρισαν η μητέρα και η αδελφή του Στράτου Βαλσαμίδη, 34 χρόνων, εντόπισαν στοιχεία – φωτιά που έκαναν «το έγκλημα σε βάρος...

  Σύζυγος Δώρας: Πήγαμε να γεννήσει και μου την έφεραν εγκεφαλικά νεκρή

  Ο σύζυγος της 27χρονης Δώρας, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Μαζί σου» και την Τατιάνα Στεφανίδου για την περιπέτεια που ζει η οικογένειά του. «Την πήγα...

  7 νέα κρούσματα – Κανένας νέος θάνατος για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο

  Ανακοινώνονται 7 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά,...

  Σε μπελάδες ο Βελόπουλος: Εκδικάζεται η κατηγορία για χειραγώγηση των ψηφοφόρων

  Σε μπελάδες βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και το κόμμα του μετά την ένσταση στο Εκλογοδικείο από πρώην πολιτευτή του για χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Στις 3...

  Ξεκαρδιστικό! Ο Ζαχαράτος μιμείται τον Τσιόδρα και… ανακοινώνει κρούσματα ακράτητης ερωτικής επιθυμίας!

  Ένα ακόμη ξεκαρδιστικό βίντεο ανάρτησε ο Τάκης Ζαχαράτος στα social media! Αυτή τη φορά τον βλέπουμε ως... Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει κρούσματα ακράτητης ερωτικής επιθυμίας...