11:13 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αποκλειστικό: Κάν’ το όπως ο Φλώρος

Αποκλειστικό: Κάν’ το όπως ο Φλώρος

Του Πέτρου Κουσουλού

20 Αυγούστου 2018. Από το κατάστημα Κράτησης της Χαλκίδας αποστέλλεται το με αριθμό πρωτοκόλλου 10220 έγγραφο προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, το οποίο παράλληλα κοινοποιείται στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Είναι το αποφυλακιστήριο του Αριστείδη Φλώρου, γνωστού και ως Mr Energa λόγω της εμπλοκής του στην πολύκροτη υπόθεση η οποία απασχόλησε το πανελλήνιο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 24 Αυγούστου, το πανελλήνιο βοά για ακόμη μία φορά όταν γνωστοποιείται η είδηση πως ο 39χρονος άνδρας εξέρχεται του σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας καθώς έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου που αφορά την αποφυλάκιση προσώπων τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
Για πρώτη φορά σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει ένα έγγραφο-ντοκουμέντο. Πρόκειται για την έκθεση αποφυλάκισης, η οποία σε λίγες γραμμές περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ο 39χρονος καταδικασθείς σε 21ετή κάθειρξη για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power έπρεπε να αποφυλακιστεί. Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης, Ιωάννη Γιαννούλη, και τη γραμματέα Αγγελική Παρασκευοπούλου, αναφέρεται ότι η αποφυλάκιση του Φλώρου οφείλεται:
α) Στον ευεργετικό υπολογισμό 501 ημερών στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού από τις 13 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2018, αλλά και από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2018, οι οποίες υπολογίζονται ως διπλές.
β) Στον υπολογισμό 76 ημερών εργασίας του που πραγματοποιήθηκαν κατά τον χρόνο κράτησής του για την ίδια αιτία και
γ) Στην αναστολή της υπόλοιπης ποινής του (16 έτη, τέσσερις μήνες και 19 ημέρες) βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς σύμφωνα με τη γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ Νίκαιας προέκυψε ποσοστό αναπηρίας 70% από τις 26/4/2018 μέχρι και τις 30/4/2020.

Πού βρίσκεται η έρευνα;

Η αποφυλάκιση του -επιληπτικού και με ψυχιατρικά προβλήματα- Φλώρου προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της κοινωνίας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Στάθηκε δε η αφορμή να ξεσκεπαστεί μια ολόκληρη φάμπρικα αποτελούμενη από ιατρούς αλλά και δικηγόρους η οποία, εκμεταλλευόμενη τα παραθυράκια του νόμου, έδειχνε τον δρόμο της εξόδου από τις φυλακές σε κρατουμένους που είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα ανάλογα ανταλλάγματα.
Λίγες ημέρες μετά, ύστερα και από τον σάλο του σκανδάλου της αποφυλάκισης, ο ψυχικά ασθενής Φλώρος οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές. Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ανέλαβε την ευθύνη να ξεριζώσει το καρκίνωμα που τρώει τη σάρκα του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Οι ενέργειες ήταν συγκεκριμένες. Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, έδωσε εντολή για επέκταση των ερευνών γύρω από ύποπτες αποφυλακίσεις προς κάθε κατεύθυνση, ενώ, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Φλώρου, οι εισαγγελείς ψάχνουν τα πάντα, όχι μόνον τι έγινε στον Ευαγγελισμό, αλλά και τι συνέβη με τις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, αλλά και τι ακριβώς είχε προηγηθεί στο Νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού.
Οι έρευνες στράφηκαν στα κρατικά νοσοκομεία, στην επιτροπή ΚΕΠΑ, στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, αλλά και σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι δικηγόροι που υπέβαλαν το αίτημα αποφυλάκισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ύποπτες αποφυλακίσεις ξεπερνούν τις 700, καθώς και ότι η εισαγγελική Αρχή έχει φτάσει στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη φάμπρικα εκτός από τους γιατρούς συμμετέχουν και συγκεκριμένοι δικηγόροι.

Ακλόνητος στη θέση του ο ψυχίατρος των φυλακών

Την ίδια στιγμή, όμως, προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι ο εκ των βασικών εμπλεκομένων της υπόθεσης, ψυχίατρος των Φυλακών Κορυδαλλού, Αθανάσιος Δουζένης, παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Ο ιατρός ο οποίος υπογράφει για τα ψυχιατρικά προβλήματα του Φλώρου και θεωρείται εκ των βασικών υπόπτων της υπόθεσης όχι μόνο δεν έχει παυθεί των καθηκόντων του, αλλά, αντιθέτως, συνεχίζει να ασκεί κανονικά το λειτούργημά του. Ο ίδιος μετά το ξέσπασμα του σάλου είχε περιοριστεί να τονίσει ότι «το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, βρισκόμαστε στις Φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Έρχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη».
Πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης αναφέρουν, πάντως, ότι είναι «απαράδεκτο ο εν λόγω ιατρός να παραμένει στη θέση του λες και δεν έχει συμβεί τίποτα. Το λιγότερο που θα έπρεπε να έχει συμβεί είναι η παύση των καθηκόντων του έως ότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας